Deze 5 medicinale paddenstoelen dragen bij aan je gezondheid

Food
paddenstoelen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
06.12.2019

Paddenstoelen groeien al miljoenen jaren op onze planeet. En sinds mensengeheugenis worden ze verzameld en gegeten. Niet zo gek want paddenstoelen zitten vol voedingsstoffen. De meest bekende paddenstoel is de gewone witte champignon. De afgelopen jaren zitten exotische paddestoelen zoals Chaga, Reishi en Lion’s Mane echter flink in de lift. Schoonheden zijn het niet, maar ze worden geroemd om hun medicinale eigenschappen. Gun ze dus vooral een plekje op je bord!

Deze 5 medicinale paddenstoelen dragen bij aan je gezondheid

1. Chaga – King of the Mushrooms

chaga latte, helende paddestoelenInheemse stammen in Oost-Azië gebruiken deze medicinale berkenweerschijnzwam (ofwel Chaga) al eeuwen. Chaga groeit op berkenbomen en is rijk aan antioxidanten, zink, B-vitaminen, enzymen en mineralen. Er wordt zelfs gezegd dat deze paddestoel kanker helpt voorkomen vanwege de hoge ontstekingsremmend werking. Ook reguleert chaga je immuunsysteem en kun je deze paddenstoel inzetten als adoptogeen om je lichaam beter te laten omgaan met stress en ziekte. De ORAC waarde (oxygen radical absorbance capacity) is gigantisch hoog. Dit betekent dat de paddestoel veel levenskracht bezit.

chaga latte, helende paddestoelen2. Reishi – paddestoel van onsterfelijkheid

Reishi valt onder de ‘spirituele voeding’. Deze paddenstoel stimuleert je immuunsysteem, is rijk aan antioxidanten en balanceert je hormoonhuishouding. Ook brengt Reishi je mind en ziel in balans. Vandaar: voeding voor de geest. Reishi is de meest onderzochte paddestoel door de wetenschap en is populair in de Chinese geneeskunde.

Lion’s Mane – voor slimmeriken

chaga latte, helende paddestoelenDit is een paddestoel die al heel lang gebruikt wordt in Japan als gezondheidsbooster én ter ondersteuning van de hersenfuncties. Lion’s Mane (‘leeuwenmanen’) zet je hersenen aan tot het aanmaken van meer NGF (zenuwgroeifactor). Deze neuropeptiden zorgen voor de productie, groei en het onderhoud van neuronen in de hersenen. Lion’s Mane wordt o.a. ingezet bij het behandeling van Alzheimer en Parkinson. Deze mushroom coffee is favoriet bij ons op de redactie en bestaat voor een groot deel uit Lion’s Mane poeder. Met dit drankje blijf je de hele dag scherp, zonder heftige adrenaline kick zoals je die van koffie kunt krijgen.

4. Cordyceps – dé verjongingspaddestoel

chaga latte, helende paddestoelenCheck it out, want deze gekke sliertjes zorgen volgens de Chinese geneeskunde voor meer energie en een beter uithoudingsvermogen. Dit krachtpatsertje versterkt de nieren, bevordert de Yang (mannelijke energie), voedt de longen met Yin energie én verhoogt de longcapaciteit. Ook geeft Cordyceps je immuunsysteem een boost en heeft het een adoptogene werking* op het lichaam. Verhoogt de fysieke, seksuele, mentale en creatieve energie. Als atletische tonic vitaliseert Cordyceps de fysieke energie, verhoogt het de longfunctie en het uithoudingsvermogen en helpt bij het opbouwen van de spieren.

Adaptogenen vormen een categorie aan geneesplanten met een bijzondere werking; ze ondersteunen het aanpassingsvermogen van de mens aan allerlei veranderende omstandigheden, met name stresssituaties. 

5. He Shou Wu – vitaliteits booster

He Shou Wu medicinale paddestoelDeze zwam bevordert de meest basale energie in het lichaam: de Yin energie. Ook helpt He Shou Wu je skelet, spier- en zenuwstelsel aan meer vitaliteit. He Shou Wu helpt om het bloed op te bouwen en bevat Superoxidedismutase. Dit is een belangrijke antioxidant waarmee vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Superoxidedismutase helpt de functie van de lichaamscellen te onderhouden en beschermt tegen DNA-schade. Nog een aantal voordelen van deze vitaliteits booster: anti-aging, longevity, bevordert vruchtbaarheid en balanceert de hormoonhuishouding. In China gebruiken vrouwen de zwam om hun diep zwarte haarkleur te behouden of terug te krijgen.

Benieuwd hoe je deze medicinale paddestoelen in het dagelijks leven gebruikt? We vroegen healthy paddo gebruikster Stephanie Brugman naar haar tips & tricks, lekkere receptjes en favoriete adresjes waar ze haar paddestoelen collectie koopt. Check it out!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Check voor meer informatie over medicinale paddestoelen: naturafoundation.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.