Ozempic is de nieuwste trend als het gaat om afvallen. Het ene na het andere succesverhaal wordt (voornamelijk door celebrity’s) gedeeld in de (sociale) media waardoor het steeds meer als wondermiddel tegen overgewicht wordt gezien. Als body confidence- en voedingscoach krijg ik van cliënten steeds meer vragen over het middel, een goede reden om er wat dieper in te duiken. Wat is Ozempic precies, wat zijn de voor- en nadelen en is het verstandig om dit te medicijn te gebruiken? In dit artikel lees je er alles over.
Wat is Ozempic?
Anita: ‘Ozempic is een geneesmiddel dat voornamelijk gebruikt wordt voor de behandeling van Diabetes mellitus type 2. De werkzame stof in het middel is semaglutide. Het medicijn helpt de insulineproductie verhogen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Als je Diabetes type 2 hebt zorgt dit er dus voor dat je je bloedsuikerspiegel beter onder controle kunt houden.
Voordelen van Ozempic bij Diabetes type 2
- Stabielere bloedsuikerspiegel en verminderde insulineresistentie.
- Gewichtsverlies; Ozempic vermindert de eetlust en vertraagt de maaglediging. Het zorgt er dus voor dat je minder eet en daardoor afvalt.
- Makkelijk in gebruik; het wordt eens per week toegediend via een injectie. Dit is een groot verschil met andere diabetes medicatie die je op dagelijkse basis moet gebruiken. Inmiddels is Ozempic ook in pilvorm verkrijgbaar onder de naam Rybelsus, als je liever niet met injecties werkt en op dagelijkse basis een pil wilt nemen.
- Vermindert risico op cardiovasculaire problemen; Als je Diabetes type 2 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt blijkt uit onderzoek dat Ozempic helpt het risico op cardiovasculaire problemen te verminderen.
- Kleine kans op hypoglykemie; De kans op een te lage bloedsuikerspiegel is met Ozempic lager dan wanneer je insuline spuit. Hypoglykemie kan gevaarlijk zijn.
- Makkelijke combinatie met andere medicatie; het kan veilig gebruikt worden in combinatie met veel andere Diabetes medicatie.
Als je Diabetes type 2 hebt, kan het dus de moeite waard zijn om het gebruik van dit medicijn eens te overleggen met je arts.
Nadelen van het Ozempic
Het gebruik van Ozempic kan risico’s met zich meebrengen. Dat is belangrijk om te beseffen omdat het verlangen om af te vallen voor sommige mensen enorm groot is en het de oplossing lijkt voor een gelukkig leven. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Bijwerkingen; het kan bijwerkingen veroorzaken zoals braken, diarree, misselijkheid, problemen met de ogen, buikpijn en in sommige gevallen nierproblemen of pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier).
- Onnodig gewichtsverlies; als je overgewicht of obesitas hebt kan afvallen gunstig zijn, zeker als je ook Diabetes type 2 hebt. Als je geen overgewicht hebt, kan het verlies van gewicht schadelijk zijn en leiden tot ondergewicht, tekorten aan voedingsstoffen en verlies van spiermassa.
- Hormonale disbalans; Ozempic beïnvloedt het GLP-1 hormoon. Dit speelt een rol bij de regulatie van insuline en glucagon. Als je geen diabetes hebt, kan het verstoren van je hormoonhuishouding onvoorspelbare effecten hebben op je lichaam, waaronder het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), wat gevaarlijk kan zijn.
- Kosten zijn hoog.
- Mensen worden slanker, maar niet per se gezonder. Ze gaan bijvoorbeeld minder sporten omdat het niet meer “nodig” is.
- Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek over wat dit medicijn op de lange termijn met je gezondheid doet.
Ozempic als wondermiddel om af te vallen
In onze maatschappij ligt vanuit de cultuur (ideaalbeelden), (sociale) media maar ook vanuit zorgverleners behoorlijk wat druk op afvallen en er heerst veel angst om aan te komen. De farmaceutische industrie speelt hier slim op in, want het medicijn wekt bij steeds meer mensen nieuwsgierigheid. Ozempic wordt neergezet als een wondermiddel dat je slank maakt zonder moeite te doen. Het idee van nooit meer strijd met eten en je lichaam, dat klinkt voor veel mensen die veel op dieet zijn als muziek in de oren. Er zijn inmiddels zoveel mensen die Ozempic willen gebruiken om af te vallen dat er een capaciteitsprobleem is ontstaan. Mensen die het echt nodig hebben kunnen er daardoor niet altijd gebruik van maken.
Lichaamsacceptatie en Ozempic
Ik werk met mensen aan het creëren van een gezonde relatie met zichzelf, eten en hun lichaam. Sommige mensen vragen zich af of dit nog wel nodig is als er een wonderoplossing bestaat die ervoor zorgt dat ze zonder moeite slank worden. Er is zo’n diep geworteld collectief idee dat slank zijn gelijk staat aan gelukkig zijn. Terwijl de meeste mensen waarmee ik werk ervaren hebben dat toen ze 10 kilo lichter waren, ze niet per se gelukkiger waren, want ook toen was het niet goed genoeg.
Ozempic lost geen problemen op die te maken hebben met een negatief lichaams- of zelfbeeld, moeizame gemoedstoestand of een verstoorde relatie met eten. Als je daar niet mee aan de slag gaat, kun je slank worden met Ozempic, maar de vraag is of het je gelukkig maakt op een dieper niveau.
Het is heel begrijpelijk als je overgewicht hebt en daar al jaren tegen strijdt, dat je nieuwsgierig bent. Jij alleen kunt voelen of dit medicijn voor jou de beste keuze is maar denk goed na over het waarom je af wilt vallen. Is dat voor jezelf, je gezondheid of is dat omdat je druk voelt vanuit de maatschappij, collectieve ideaalbeelden, de angst dat je niet goed of gezond genoeg bent met dit lichaam?
Ozempic, gebruiken of niet?
Mijn conclusie is; Geen noodzaak, niet doen; Ozempic is een krachtig medicijn dat je moet gebruiken bij de juiste diagnose en condities. Het gebruik ervan zonder deze diagnose kan meer kwaad dan goed doen en dat is niet de bedoeling. In principe schrijven artsen dit niet voor zonder medische indicatie. Het gebruik van Ozempic zonder overgewicht of diabetes wordt dus gezien als medisch onverantwoord en lost het onderliggende probleem van je overgewicht niet op.
De hype rondom het medicijn heeft voor een deel ook te maken met overheersende ideaalbeelden en ideeën over slank zijn in onze cultuur en het sociale media systeem. Een pilletje nemen lijkt ideaal om af te vallen maar geeft je geen lichaamsvrijheid en positief zelfbeeld. Ook leert het je niet om een gezonde relatie met eten op te bouwen, dus kan het je behoorlijk afhankelijk maken.
Heb je Diabetes type 2, dan is het absoluut de moeite waard om gebruik van dit medicijn met je arts te bespreken.’