Morning Medicine: zo zet je de energie van de ochtend in voor een sterke geest

Heart + Soul
morning medicine, angelique heijligers
karlijn visser

Karlijn Visser
09.04.2019

Volgens de Ayurveda zit er bij zonsopkomst extra veel kosmische energie (prana) in de lucht. Een ander argument om (heel) vroeg op te staan is volgens deze oeroude Indiase gezondheidsleer omdat het je alertheid, levendigheid en lichtheid bevordert. Yogi’s noemen het uur voor zonsopgang ook wel ‘de tijd van Brahma (de schepper)’ vanwege de scheppende kracht van de natuur die dan ontwaakt. Journalist en personal trainer Angelique Heijligers schreef Morning Medicine; een down-to-earth gids over hoe je de magie van de ochtend inzet voor een dag waarin je verankerd blijft met jouw eigen realiteit. Wij spraken Angelique over haar 7-daagse ochtendritueel waarin aandacht geven aan jezelf, je lichaam en je mindset centraal staan.

Morning Medicine: zo zet je de energie van de ochtend in voor een sterke geest

Angelique: “Ik denk dat iedereen die heel vroeg in de ochtend opstaat voelt dat de ochtend de energie heeft van een nieuw begin, verwondering, hoop, puurheid en met nieuwe ogen naar de wereld kunnen kijken. Dat is de eigen unieke waarde van de ochtend, dat is de ’medicine’ van de ochtend. De avond heeft weer andere kwaliteiten en gaat over loslaten en overdenken van wat de dag je gebracht heeft. Ik woon hier in LA aan de oceaan en de zon boven de zee zien opkomen heeft een heel andere sfeer dan de zon zien ondergaan”.

Heeft de ochtend voor jou altijd een magische betekenis gehad?

morning medicine, angelique heijligersAngelique: “Toen ik in 2017 naar LA verhuisde, was ik heel erg gefocust op het idee van het najagen van mijn grootste droom: weggaan uit Amsterdam en een nieuw bestaan opbouwen in LA. In 2012 was ik door afscheid van dierbaren in een sombere periode terecht gekomen. Dat was een periode waarin het voor mij moeilijk en soms zelfs onmogelijk was om ’s ochtends opstaan. Alleen al het idee dat ik mezelf weer door een hele dag moest slepen… Die periode heeft een paar jaar geduurd. Toen de scherpe randjes er een beetje af waren, lukte het me echter niet om weer als vanouds mee te doen met het leven. Ik was veranderd en mijn omgeving ook. Amsterdam was veel drukker geworden, de digitale revolutie had een vlucht genomen en ik kon niet zo goed meer de aansluiting vinden. Emigreren naar LA voelde niet alleen als een droom die uitkwam, maar een kans om helemaal opnieuw te beginnen. Doordat ik daar zo op gefocust was, realiseerde ik me onvoldoende de keerzijde van mijn droom najagen: afscheid van alles van mij vertrouwd en dierbaar was. Amsterdam was toch bijna dertig jaar mijn thuis en LA voelde nog helemaal niet als thuis. Er kwamen momenten van heimwee en eenzaamheid. Dat bleek de trigger voor opnieuw een sombere periode waarin ’s ochtends opstaan als een haast onmogelijke taak leek. Deze keer realiseerde ik me dat gelukkig op tijd. Het idee van een ochtendritueel om mezelf uit dat sombere gevoel te halen was een kwestie van face your fears. In plaats van in bed blijven liggen wilde ik de ochtend, die zo bedreigend leek, juist ten volste beleven. De ochtend met de energie van hoop, een nieuw begin en met nieuwe ogen naar de wereld kijken was precies wat ik nodig had. Een ritueel met duidelijke, vastomlijnde stappen gaf me houvast. Ik had de kans gekregen om mijn droom te leven, ik wilde niet binnen zitten, maar genieten van deze bijzondere periode. En op dagen die minder zijn, wat er ook bij hoort, in ieder geval OK zijn met de dingen die wat zwaarder voelen.”

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Waarom heb je een boek geschreven over jouw ochtendritueel?

Angelique: “Somberheid, door een zware periode gaan – het hoort nu eenmaal bij het leven. Mij heeft dit ochtendritueel enorm geholpen om weer de lichte kant van het leven te zien. Ik hoop dat het anderen inspireert die ook door een lastige periode gaan en zich daarin eenzaam of verdwaald voelen”.

Waar bestaat het Morning Medicine-ochtendritueel uit?

Angelique: “Dat bestaat uit zeven stappen waar van één de zonnegroet is. Natuurlijk hadden de oude yogi’s gelijk dat dit de beste serie yogahoudingen is om je dag mee te beginnen. Allereerst omdat alle spieren aandacht krijgen. Je voelt een stretch in rug en hamstrings, hoe je borst zich opent en je schouders en nek losser worden. Maar er is nog iets. Volgens de yogatraditie zou de zonnegroet ook je derde chakra, de zonnevlecht, activeren. Deze chakra zou in verbinding staan met de zon en de energie van vuur, blijheid en zelfwaardering, maar ook intuïtie en mentale helderheid. Met de zonnegroet zou je de kwaliteiten van deze chakra aanwakkeren waarmee je klaar bent voor wat de dag je brengt. Nu het weer wat mooier wordt en het eerder op de dag licht wordt, is het ideaal om de zonnegroet in je tuin, balkon of gewoon voor een open raam te doen”. Deze 5 oefeningen (inclusief de zonnegroet) geven je houvast op de vroege ochtend en worden ook wel ‘The Fountain of Youth genoemd’.

Wordt de kracht van de ochtend tegenwoordig in onze drukke maatschappij onderschat?

Angelique: “Ja, dat denk ik wel. Veel ochtendrituelen zijn gericht op nog efficiënter met tijd omgaan, succesvol zijn en de dag ‘overwinnen’. Met mijn ochtendritueel wilde ik niet efficiënter, maar juist zinvoller de dag beginnen. Ik voelde me in die sombere periode leeg en wilde ’s ochtends de tijd nemen om op te laden zodat ik weer zin kreeg in een nieuwe dag”.

Wanneer ging jij je levenslustiger ging voelen door het Morning Medicine?

morning medicine, angelique heijligersAngelique: “Het is een zevendaags ochtendritueel met daarna twee weken waarin je ’s ochtends een ander ritueel doorloopt om het een en ander te laten bezinken en emoties te laten settelen. Na die drie weken ging het echt al een heel stuk beter met me. Het ochtendritueel gaf me een reden om aan de dag te beginnen en het gaf betekenis aan de rest van mijn dag. Na drie weken waren er weer deuren open gegaan. Ik belde veel met vrienden in Nederland die ik miste, had weer zin om naar de gym te gaan of een yogales te volgen en kon mezelf een voorstelling maken van welke richting ik op wilde met mijn nieuwe leven hier”.

Wie zijn jouw grote inspiratiebronnen geweest in je helingsproces en waarom?

Angelique: “De natuur. Daar voel ik me altijd thuis en nooit eenzaam. De natuur is ook heel geruststellend. Je voelt je zo klein en nietig, dat relativeert alles. Vandaar dat de natuur een belangrijke plek in neemt in mijn boek”. Morning Medicine, Angelique Heijligers, €17,99, verkrijgbaar via Bol.com.  

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.