Om de geheimen voor een duurzaam gelukkig leven te ontdekken heb ik een hoop boeken verslonden. Afgelopen week heb ik de spirituele bestseller Geluk zonder voorwaarden van Michael A. Singer gelezen. Deze auteur verdiepte zich lange tijd in yoga en meditatie. In 1975 richtte hij de Temple of the Universe dat uitgroeide tot een populair meditatiecentrum in Florida. Geluk zonder voorwaarden gaat over het vinden van innerlijke rust, jezelf bevrijden van negatieve gedachten en hoe je de relatie met jouw eigen bewustzijn verandert – waarmee tegelijkertijd de wereld om je heen mee verandert. Niet voor niets werd dit boek een internationale hit en belandde Singer al snel bij Oprah op de bank.
Geluk zonder voorwaarden: deze 3 wijze lessen leert bestseller auteur Michael Singer je over geluk
De kernboodschap van Singer is; als we eerlijk met anderen willen omgaan, zullen we op de eerste plaats trouw moeten zijn aan onszelf. Maar wat is dat ‘Zelf’ eigenlijk, waar we trouw aan zouden moeten zijn? Is het het Zelf dat tevoorschijn komt als we slecht gehumeurd zijn, of is het dat wat zichtbaar wordt als we toegeven dat we een fout hebben gemaakt? Is het wat vanuit de donkere kamers van je hart spreekt als je verdrietig bent. Of is het wat verschijnt op die vluchtige momenten waarop alles mee lijkt te zitten? Kortom; er is nogal wat te doen over het Zelf. En de zoektocht naar deze essentie van ons bestaan waarin het Zelf schuilt bestaat al eeuwen. Dit zijn 3 lessen in geluk die ik van Singer leerde, en ze hebben allen een relatie met het Zelf.
1. Id, ego en het superego volgens Freud
Freud (1927) staat ook wel bekend als de vader van de psychologie. Hij verdeelde onze psyche in 3 lagen: het id, het ego en het superego. Hij beschouwde het id als onze instinctieve, dierlijke geaardheid, het superego als representant van het waardesysteem dat ons door de maatschappij wordt opgelegd en het ego als datgene wat we naar buiten toe van onszelf laten zien en het evenwicht tussen de andere twee grootmachten moet zien te handhaven. Ik vond het prettig om het concept dat Freud over onze geest had ontdekt weer even helder op mijn netvlies te hebben. Het id, ego en superego geven duidelijk de verschillende krachten weer waar we als mens dagelijks aan blootgesteld worden en tussen moeten zien te laveren. Wanneer je je hier bewust van bent, heb je de mogelijkheid om te kiezen welke kracht je wil voeden. En welke niet. Zo versterk je de band met je innerlijke kompas en dat draagt bij aan duurzaam geluk.
2. Zie de stem in je hoofd als kamergenoot
“Kom nou toch, nu ben ik haar naam kwijt. Hoe was die ook alweer? Verdraaid daar heb je d’r al. Was het… Sally, Kim? Gisteren heeft ze het me nog verteld. Wat er toch met me aan de hand? Dit wordt een gênante vertoning“. Voor het geval je het nog niet in de gaten hebt, er vindt in je hoofd altijd een dialoog plaats waaraan nooit een einde zal komen. Die gaat maar door en door. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe dat in zijn werk gaat? Wie bepaalt eigenlijk wat er gezegd wordt en wanneer? Wat is er allemaal waar of belangrijk van wat er wordt gezegd? Singer leert je in Geluk zonder voorwaarden om de stem in je hoofd niet voor waar aan te nemen, maar als jouw huisgenoot te zien. Zo creëer je afstand tussen je bewustzijn (het Zelf) en je mind die continu op zoek is naar afleiding. Zodra je de conversaties tussen jouw ware Zelf en je mind gaat observeren, vraag je dan af hoe streng je voor jezelf bent? Zou je ook op deze manier tegen je huisgenoot praten? Zo niet, probeer dit dan te veranderen. Singer reikt je in zijn boek diverse tools aan, waaronder yoga en meditatie, om hier mee aan de slag te gaan. Het creëren van afstand tussen dat eeuwige gepraat in je hoofd en jouw bewustzijn zorgt dat je minder een speelbal bent van externe factoren. Je bent meer in staat authentieke keuzes te maken vanuit innerlijke rust.
3. Stop met jezelf afsluiten
In onze hoogontwikkelde maatschappij heeft het overlevingsinstinct een transformatieproces doorgemaakt. De meesten van ons hebben geen gebrek meer aan voedsel, water, kleding of huisvesting. En met levensbedreigende situaties worden we nauwelijks nog geconfronteerd. Als gevolg hiervan heeft ons verdedigingsmechanisme zich van het lichamelijke naar het psychologische terrein verplaatst. Wij voelen tegenwoordig meer de behoefte om ons zelfbeeld te beschermen dan ons lichaam te verdedigen. Niet de dingen die ons van buitenaf bedreigen, maar onze angsten, onzekerheden en destructieve neigingen zijn tegenwoordig onze belangrijkste tegenstanders. Toch reageren we nog steeds primair vanuit de overlevingsstand. Wanneer iemand zijn stem tegen je verheft of een gevoelig onderwerp aansnijdt sluit je je af om niet gekwetst te kunnen worden. Dit afsluiten is echter een energieblokkade waar je uiteindelijk ziek van kunt worden als dit vaak gebeurt. Als je echt spiritueel wil groeien laat je de energie stromen, ook in moeilijke situaties. Zo word je van binnen heel. Je beweegt dan naar een punt waarop er niets meer is waar je bang voor bent. Als er geen dingen meer zijn waar je bang voor bent zal je geest niet langer verdeeld zijn in ‘bewust’ en ‘onbewust’. Alles wat je van binnen waarneemt, is niet wie jij in essentie bent. Het is wat je ziet. Er is slechts de stroom van zuivere energie die de rimpelingen van gedachten en emoties voortbrengt. Geluk zonder voorwaarden, Michael A. Singer, €21,99. Verkrijgbaar via Bol.com.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast