Al eeuwen zoeken mensen in allerlei verschillende spirituele tradities de stille natuur op om wijzer te worden. Een voorbeeld van zo’n ‘retreat’ is een medicijnwandeling. Zo’n wandeling kan op elk moment helend zijn, maar vooral veel inzicht bieden in een tijd van grote overgang in je leven. Ze verlicht je spanning en onzekerheid en herinnert je eraan dat je ondersteund wordt. Bovendien krijg je tijdens een medicijnwandeling vaak precies die wijsheid aangereikt die je nodig hebt om de volgende stap te zetten op jouw levenspad. Sta jij al klaar om te vertrekken? Hieronder vertellen we je hoe je een medicijnwandeling voorbereidt, doorloopt en verwerkt.
Medicijnwandeling: verdwaal 1 dag in de natuur en kom thuis in jezelf
De medicijnwandeling zoals hieronder beschreven is een eendaagse wandeling in een natuurgebied. Zie het als een wandeling met een missie. Ze is in de eerste plaats helend omdat ze jouw verbinding met de de natuur herstelt. Volgens de ecopsychologie is dat cruciaal voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Maar het maken van een medicijnwandeling is veel meer dan simpelweg aarden in de natuur. Je laat je omgeving tot je spreken. Je gaat op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen en krijgt waardevolle lessen aangereikt die nodig zijn voor jouw spirituele groei.
De oefening
Trek voor je medicijnwandeling een hele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, uit in een natuurgebied. Het is heel belangrijk dat je een vraag en/of doel meeneemt op je wandeling. Je kunt het beste meerdere dagen vóór de wandeling de tijd nemen om hier rustig over na te denken. Stel je open voor ingevingen en schrijf de vragen op die in je opkomen. Voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:
Waar ga ik naartoe in mijn leven?
Wat moet ik achterlaten?
Welke les moet ik nu leren?
Is er een deel van mijzelf dat ik verwaarloos?
Wie zijn ‘mijn mensen’
Wat is mijn medicijn; wat heb ik nodig om me nu meer heel te voelen?
Wat is het medicijn dat ik de wereld te bieden heb?
Je zult intuïtief aanvoelen welke vraag het sterkst om je aandacht vraagt.
Praktische voorbereidingen
Het is ook belangrijk om wat praktische voorbereidingen te treffen voordat je vertrekt:
- Neem voldoende water mee.
- Vertel een vriend(in) of familielid waar je naartoe gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn.
- Afhangende van het weer kun je nog een wollen trui, regenjas, pet, bandana, of zonnebrand en zonnebril meenemen.
- Pak ook een notitieboekje en potlood in, om belangrijke inzichten te noteren die je tijdens je wandeling ingegeven krijgt.
- Het wordt aangeraden om tijdens een medicijnwandeling niet te eten. Zo sta je fysiek, emotioneel en spiritueel extra open voor de boodschappen die naar jou op weg zijn. Als je liever wel eet, beperk je dan tot fruit en groenten.
Tijdens de wandeling
Kies een duidelijk begin- en eindpunt voor jouw medicijnwandeling, en passeer deze niet gedachteloos. Maak er een ritueel van. Bijvoorbeeld door te buigen, knielen, bidden, mediteren, iets te reciteren of (voorzichtig) te (ver)branden. Laat jezelf vervolgens verdwalen en meegevoerd worden door de natuur. Wissel rust en beweging af zoals het voor jou goed voelt. Los van het ’thema’ dat je meeneemt op je wandeling, is je avontuur doelloos. Alles mag er zijn.
Zintuigen op scherp
Het is wel belangrijk dat je gevoelig blijft voor je omgeving tijdens het lopen. Als je te veel verdwaalt in je eigen hoofd, zul je belangrijke boodschappen van de natuur missen. Zet al je zintuigen op scherp en let vooral op objecten die in het bijzonder je aandacht trekken. Grote kans dat ze antwoorden op jouw vragen vertegenwoordigen. Neem het object, of een heldere herinnering eraan, mee naar huis om je aan de wijze les te herinneren. Laat het tegelijk een cadeau zijn voor je omgeving, iets waarmee jij wijsheid en heling de wereld in kan brengen.
Thuiskomen
Na je avontuur kun je je fragiel voelen. Kies daarom zorgvuldig de omgeving uit waarin je thuis wilt komen. Het is belangrijk om dichtbij je gevoel te blijven en de ervaring rustig te verwerken. Misschien wil je even in stilte schrijven in je notitieboekje, of iemand vertellen over je bevindingen. Doe wat goed voelt en wees lief voor jezelf.
Het interpreteren van je medicijnwandeling
Het grootste leerproces begint misschien wel na de wandeling. Dit is het moment om de symbolen die je aandacht hebben getrokken, verder op je in te laten werken. Keer steeds terug naar verschillende onderdelen van de ervaring, net zoals wanneer je een droom interpreteert. Onderzoek de bomen, planten, gevoelens, geuren, dieren, visioenen, herinneringen, fysieke sensaties of weersomstandigheden die je hebt ervaren. Stel je voor dat al deze elementen een deel van jouw psyche vertegenwoordigen. Laat alles geleidelijk een diepere betekenis onthullen.
Metafoor voor transitie
Je kunt je wandeling in haar geheel ook zien als een metafoor voor de transitie die je doormaakt. Met het ritueel aan het begin liet je iets los, tijdens je wandeling zweefde je tussen levensfases, toen je thuiskwam ‘landde’ je in een nieuw hoofdstuk. Hoe ben je met deze verschillende fasen van je wandeling omgegaan en hoe kun je dat vergelijken met je algemene levenshouding? Welke fase voelde fijn en welke wekte verzet op? Wanneer voelde je dat je geleid werd? Welke obstakels kwam je tegen? Wanneer voelde je je sterk en wanneer angstig?
Spontaan op avontuur gaan
Je kunt zo vaak als je wilt een medicijnwandeling maken, maar waarschijnlijk heb je niet elke week tijd om een dag door te brengen in een natuurgebied. Gelukkig kun je de techniek aan allerlei situaties aanpassen. Markeer bijvoorbeeld een begin- en eindpunt in je woonomgeving en ga daartussen op onderzoek uit. Wandel een uur of twee. Neem de trein naar een nieuwe stad en verdwaal daar eens in. Zit je vier uur vast op het vliegveld? Maak er een medicijnwandeling van. Houd in elke situatie de vraag ‘wat is nu mijn medicijn?’ dichtbij je, en je zult zien dat je vaker ’toevallig’ een antwoord ontvangt op een belangrijke levensvraag.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: school of lost borders