Een verwarmend drankje waar je jonger van wordt. Dat klinkt te mooi om waar te zijn (en dat is het natuurlijk ook wel een beetje). Maar dat matcha buitengewoon gezond is, staat buiten kijf. Het poeder dat dit drankje z’n mooie groene kleur geeft is goed voor zo’n beetje elk proces in je lijf en zit bomvol met antioxidanten. Vervang de koffie dus eens door matchapoeder, kies voor biologische haverdrink in plaats van melk en drink jezelf gezond met elke slok.
Healthy-aging recept: matcha latte met biologische haverdrink
Onze missie met Holistik is jou helpen om de meest stralende versie van jezelf te worden. Niet door het roer radicaal om te gooien, maar door je aan te sporen om microbeslissingen te nemen. Bij elkaar opgeteld maken kleine veranderingen op den duur een groot verschil. Zo kun je elke ochtend je oude, vertrouwde koffie verkeerd drinken, maar wat je óók kunt doen is genieten van een vegan matcha latte.
Groen poeder met superpowers
Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Met de blaadjes van de theeplant gaat men zeer zorgvuldig om. Een maand voor de pluk worden de planten afgedekt met doeken. Door het in de schaduw houden van de plant ontstaat er meer chlorofyl. Dit stofje helpt bij het versterken van je immuunsysteem en zorgt er voor dat je bloed meer zuurstof op kan nemen. Verder staat het geneeskrachtige groene matchapoeder bol van de vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E.
Verjongend effect
Ook zitten er enorm veel anti-oxidanten in het groene poeder. En die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het wel oxidatieve stress. En zo heeft deze heerlijke matcha latte dus toch een verjongend effect;-).
Matcha latte
Matcha poeder is voor van alles en nog wat te gebruiken. Je kunt er thee van zetten, matcha cookies mee bakken, matcha taarten mee maken én het poeder omtoveren tot een matcha latte. Dit groene drankje zorgt voor een energie boost en is een gezond alternatief voor koffie. Verruil je melk voor biologische haverdrink dan draag je ook nog eens bij aan een schonere planeet. Plantaardige drinks zijn namelijk een stuk minder belastend voor het milieu, zeker als ze biologisch zijn. Er is minder land en water nodig om plantaardig te produceren en ook de CO2-uitstoot is beperkt. Zo wordt jouw matcha latte pas écht groen.
Zo maak je jouw matcha latte
Jouw matcha latte is klaar in een handomdraai. Eerst maak je een papje van het matcha poeder: giet daarvoor 1 eetlepel warm water in een mok en voeg 1 theelepel matcha poeder toe. Goed opkloppen met een bamboe klopper. Heb je geen klopper in huis? Gebruik dan een klein vorkje. Zorg er voor dat alle klontjes zijn verdwenen. Verwarm 200 ml biologische haverdrink in een pannetje. Voeg eventueel 2 kardemom peultjes toe (dit geeft een heerlijke, bloemige smaak) en een snufje kaneel. Giet de warme haverdrink in de mok en klaar is jouw matcha latte! Je kunt eventueel wat ahornsiroop toevoegen voor een wat zoetere smaak.