videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Liefdesverdriet: symptomen & 10 tips om de pijn te verzachten

Heart + Soul
liefdesverdriet

Nathalie Meertens
23.02.2024

In Nieuw-Zeeland is op initiatief van het Ministerie van Sociale Ontwikkeling onlangs de campagne ‘Love Better’ gelanceerd. Het doel: liefdesverdriet normaliseren en jongeren helpen op een gezonde manier met de pijn om te gaan. Aanleiding was een onderzoek van de regering waaruit bleek dat van de 16- tot 24-jarigen die al een relatie hadden gehad, 87% enorm aan liefdesverdriet leed dat gepaard ging met zelfbeschadiging, depressie, jaloezie, wraak of stalking. Maar niet alleen jongeren lijden heftig onder liefdesverdriet: een break up kan op elke leeftijd intens veel pijn doen. Een rouwproces dat zich niet laat overhaasten overvalt je, je voelt je letterlijk ziek, en de toekomst ziet er grauw uit. Hieronder 10 tips om de scherpe kantjes iets te verzachten in deze moeilijke tijd.

Liefdesverdriet: symptomen & 10 tips om de pijn te verzachten

Weet dat je niet zwak, raar of alleen bent: liefdesverdriet is echt en kan ongelooflijk pijnlijk zijn. Onderzoek laat zien dat het in je brein zelfs dezelfde klachten veroorzaakt als depressie, cocaïneverslaving en griep. Ook kan het je fysiek pijn doen. Iedereen ervaart liefdesverdriet anders, maar misschien herken je de volgende veelvoorkomende symptomen:

 • Somberheid
 • Piekeren
 • Weinig of juist veel eetlust
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Lusteloosheid
 • Boosheid
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Gevoel van uitzichtloosheid
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn

10 tips om met liefdesverdriet om te gaan

Voelt jouw hart op dit moment gebroken? Onderstaande tips bieden verlichting.

1. Knip lijntjes met je ex door

Misschien klinkt het beangstigend voor je, maar het kan écht helpen om in één keer de lijntjes door te knippen en cold turkey af te kicken van je ex. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden, maar in het begin werkt het meestal averechts om steeds met elkaar geconfronteerd te worden. Dan krijgt je brein niet de kans om ‘af te kicken’ van je ex en jullie relatie en bij te komen van het verdriet. Dus: niet bellen, appen of mailen, en je doet er goed aan je ex (tijdelijk) te blokkeren op social media. Liefdesverdrietpsycholoog Hester Schaart legt uit: ‘Eén foto kan al allerlei gevoelens naar boven halen. Stel je ziet dat je ex vrolijk aan het dansen is, terwijl jij moedeloos in bed ligt, dan versterkt dat alleen maar het gevoel van afwijzing. Misschien voelt je ex zich ook wel rot, maar dat zie je niet op sociale media.’ Zorg ook dat je zo snel mogelijk afscheid neemt van foto’s en oude spullen van je ex, of stop deze op z’n minst weg zodat je ze niet tegenkomt. Probeer ook plekken te vermijden waar jullie samen vaak kwamen.

2. Laat de pijn toe

Juist omdat liefdesverdriet zoveel pijn doet, kan het angstaanjagend zijn om de emoties over je heen te laten komen. Maar pijn vraagt erom gevoeld te worden. Als je het wegstopt duikt het later weer op. Bijvoorbeeld wanneer je iemand tegenkomt die het deurtje ‘liefde’ weer opent in je hart. Je pijn toelaten is echter wel wat anders dan je er compleet door laten overspoelen. Het kan helpen om, als het verdriet je overvalt, je te focussen op je ademhaling, de energie te ontladen door te bewegen, of je gedachten op papier te zetten.

3. Schrijf over de positieve kanten van de break up

Journal

Schrijven is altijd een goed idee, en dan dit keer specifiek over de goede kanten van de relatiebreuk. Bij een Amerikaans onderzoek werden deelnemers met een gebroken hart gevraagd om 3 dagen lang 15 – 30 minuten per dag in een journal te schrijven over de goede kanten van de break up. Deze groep rapporteerde meer positieve gevoelens zoals wijsheid en zelfvertrouwen dan de controlegroep die schreef over de neutrale of negatieve gevolgen van de relatiebreuk. Het kan ook helpen om stil te staan bij de negatieve kanten van je ex en jullie relatie. Juist omdat het na de breuk zo verleidelijk is om die te gaan romantiseren en idealiseren: ineens lijkt het alsof alles alleen maar geweldig was. Volgens Hester Schaart is dit een typisch gevolg van de verslavingstactiek van ons brein.

4. Verander je omgeving

Je omgeving veranderen verkleint de kans dat je steeds aan je ex moet denken. Als je de mogelijkheid hebt, boek dan dus een reisje. Of verander iets aan je interieur.

5. Zoek afleiding

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen je pijn aankijken en afleiding zoeken. Maak verbinding met mensen bij wie jij je veilig voelt en de ruimte voelt om je echte emoties te tonen. Pak je hobby’s op of vind nieuwe. En sta jezelf toe soms een Netflix serie te binge watchen (misschien alleen liever geen zoetsappige love story).

6. Wat mis je precies?

Het kan helpen te onderzoeken wat je precies mist aan je ex en jullie relatie. Dat kan het verdriet wat overzichtelijker maken. Misschien zijn het de kookkunsten, lichamelijk contact, specifieke rituelen of hobby’s die jullie samen hadden. Kijk eens of je deze dingen nu en in de toekomst ook zonder je ex kunt beleven. Dat geeft je een gevoel van onafhankelijkheid en kracht.

7. Leef gezond

Sporten en gezond eten is misschien het laatste waar je zin in hebt als je liefdesverdriet hebt, maar het is heel belangrijk om zeker in deze situatie zo gezond mogelijk te leven. Wat je eet heeft niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid maar ook op je mentale welbevinden. Transvetten, suikers, alcohol en cafeïne kunnen bijvoorbeeld sombere en angstige gevoelens in de hand werken. Voedingsstoffen die wel een positieve bijdragen leveren aan je mentale gezondheid zijn onder andere:

Voldoende bewegen – al is het maar met een dagelijkse wandeling – is ook een goed idee. De endorfine die dan vrijkomt vermindert sombere gevoelens.

8. Focus je op de toekomst

Liefdesverdriet kan een soort existentiële angst of moedeloosheid oproepen, alsof het leven zonder je ex geen zin meer heeft. Daarom kan het helend zijn om je op de toekomst te focussen. Dat doe je in de eerste plaats door in het hier en nu zo veel mogelijk wijze en gezonde keuzes te maken. Maar het is ook leuk om te fantaseren over toekomstplannen, zoals een reis die je nog zou willen maken. Misschien wil je zelfs even wegdromen op Pinterest; een mooi moodboard kan soms medicinaal werken.

9. Ontsnap niet in nieuwe relaties

Het is heel menselijk dat je na een break up graag op zoek wilt naar bevestiging, affectie en liefde. Je hoeft jezelf ook echt niet te kastijden als je een keer een dating app en one night stand gebruikt om met je verdriet om te gaan. Maar het is niet zo’n slim idee om te vluchten in nieuwe relaties. Zoals eerder gezegd, verdriet wil gevoeld worden. Bovendien kun je waarschijnlijk veel nuttige informatie meenemen naar je volgende relatie als je genoeg tijd neemt om te reflecteren op de tijd met je ex.

10. Geef het tijd

Tenslotte nog een cliché die waar blijkt te zijn: tijd heelt alle wonden. Uit onderzoek gepubliceerd in The journal of Positive Psychology blijkt dat 71% van de deelnemers gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen was. Merk je dat je echt niet uit de put komt? Dan is het een goed idee om de hulp van een psycholoog of coach in te schakelen.

Extra tip voor naasten

Heb je een naaste die met liefdesverdriet kampt? Hester Schaart raadt je aan om vragen te stellen en jouw eigen mening over de ex en de relatie achterwege te laten. ‘Probeer in het begin nog even weg te blijven uit de oplossingssfeer en laat iemand vooral veel praten. Stel open vragen als: waar wil je naar terug? Wanneer doet het ’t meest zeer? Hoe ga je met het verdriet om als je alleen bent? En op welke manier kan ik je helpen?’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: bedrock, psyned, psycholoog.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.