Dit is waarom het tegenwoordig zo lastig is om een levenspartner te vinden…

Heart + Soul
single day, 11 11, levenspartner

Chaja Kruijssen
11.11.2017

Al meerdere keren vroegen we psychologe Chaja Kruijssen om advies. Zowel als expert om samen een artikel mee te maken, maar ook als raadgever op ons eigen liefdespad. Voor Holistik schrijft deze liefdesexpert dit keer over het vinden van een passende levenspartner en waarom dat nu zo lastig is. 

Dit is waarom het tegenwoordig zo lastig is om een levenspartner te vinden…

Anno 2017 ben je als vrouw vrij om elke man van over de hele wereld te kiezen als je levenspartner. Vroeger, in de tijd van je oma, was je als meisje veel beperkter. De keus werd voor jou bepaald door je ouders, de kerk en je omgeving. Trouwen met iemand van een andere groep kon thuis leiden tot (grote) problemen en verzet. Ontmoetingen vonden veelal plaats in je eigen buurt of binnen een vereniging of vriendenkring. Het voordeel van deze ‘ons kent ons’ ontmoetingen? Dat je via via al heel wat van elkaar wist en dus kon bepalen of de kust veilig was. Je koos je partner niet alleen uit liefde. Wie je koos was namelijk van invloed op hoeveel geld, aanzien, etc. je in de toekomst zou krijgen.

Mevrouw vs Mejuffrouw

De emancipatie van de vrouw heeft ervoor gezorgd dat je niet meer afhankelijk bent van een man om als vrouw een goed leven te hebben. Er was een tijd waarin volwassen ongetrouwde vrouwen van begin 30 ‘mejuffrouw’ werden genoemd (mejuffrouw betekent ongetrouwd en mevrouw getrouwd). Oei, dat was niet iets om blij van te worden. Zowel de vrouw in kwestie als haar familie werden niet zelden met een scheef oog aangekeken. Voordat de pil beschikbaar werd, was ook de liefde bedrijven niet zo makkelijk en zeker niet zonder gevolgen. Met een ongewenste zwangerschap kwam er al snel een streep door je toekomst en moest je trouwen met de vader van de baby in je buik. Als meisje keek je dus goed uit met wie je omging, met wie je naar bed ging en met wie je trouwde. Er waren duidelijke richtlijnen van je ouders en de omgeving waar je op moest letten voordat je met iemand in zee ging.

Daten en je hart

Tegenwoordig ben je vrij om een levenspartner te kiezen om geen enkel andere reden dan uit liefde. Je hart vertelt je wie de ware is. Maar er is overal zoveel keus – zowel in het echte leven als op social media – voorhanden dat dit het soms lastig maakt. En zo begin je met het ontmoeten van mannen. Daten. Soms is het meteen raak, soms verloopt het anders. Je wordt te snel verliefd maar je kiest verkeerd. Of je bent niet zo snel en je weet niet wie je moet kiezen. Elke keer als je niet vindt wat je zoekt, stel je je eisen en verwachtingen bij. Over jezelf en de ander. En elke keer gebeurt er ook iets met je hart en je gevoelens over jezelf. Misschien ga je als reactie daarop nog meer daten. Maar je ontdekt dat meer daten niets oplevert. Blijkbaar is het niet zo makkelijk om in je eentje uit te zoeken wie er bij je past en bij wie je liefde kan vinden.

Wie is hij echt

Ook al staat het internet vol met informatie over je date, dat zegt nog niets over wie hij werkelijk is. De ‘via via’ informatie van vroeger ontbreekt. Wellicht ga je twijfelen aan je hart als raadgever en vertrouw je het niet meer. Voor single vrouwen is de grote vraag: waar let je op als je een levenspartner zoekt? Ik hoor vaak van leuke jonge vrouwen in mijn praktijk, dat ze niet meer weten hoe ze nou aan een liefhebbende levenspartner kunnen komen. Vanuit mijn eigen zoektocht naar liefde en in mijn vak als psycholoog vind ik het belangrijk om singles te helpen onderzoeken wat er speelt rond het vinden van een passende levenspartner.

Meer informatie over het werk en de praktijk van Chaja vind je hier: onderwegnaarjezelf.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link