Gelukkig leven we in een tijd waarin mensen zich steeds vrijer voelen om relatievormen te kiezen die resoneren bij hen. Er is meer openheid en kennis rondom verschillende relatieconstructies, zoals open relaties en lat relaties. Een lat relatie staat voor living apart together; je bent dus samen maar woont niet samen. In dit artikel bespreken we een aantal voor- en nadelen van deze relatievorm.
Wat is een lat relatie? (betekenis)
Een lat relatie is een romantische relatie waarbij de partners niet samenwonen. Meestal uit vrije keuze, soms door omstandigheden zoals een partner die in het buitenland werkt. Er zijn veel verschillende redenen te bedenken waarom partners voor een lat relatie kunnen kiezen. Net zoals met elke andere relatievorm gaat het er vooral om dat je een bewuste keuze maakt en eerlijk bent tegen jezelf en je partner over het waarom achter je voorkeur. Het vormgeven van je relatie wordt zo een authentiek en creatief proces. Afhangende van je opvoeding en omgeving kan je tegen vooroordelen en beperkingen aanlopen als je voor een lat relatie kiest, in jezelf en anderen. Maar uiteindelijk zijn jij en je partner het die ertoe doen (natuurlijk samen met de kinderen als die er zijn). Als het idee van een lat relatie bij jullie resoneert, kunnen jullie het altijd tijdelijk proberen. Je kunt altijd nog of weer gaan samenwonen. Het is, vooral voor de lange termijn, wel belangrijk dat jullie beide achter de keuze staan.
Voordelen lat relatie
Misschien vraag je je af waarom mensen voor een lat relatie zouden kiezen. Mogelijke voordelen van deze relatieconstructie zijn:
- Je ervaart meer vrijheid en autonomie. Als deze waarden heel belangrijk voor je zijn, kan een lat relatie uitkomst bieden.
- Een lat relatie kan fijn zijn als een partner kinderen heeft uit een vorige relatie die nog thuis wonen.
- Als je een nieuwe relatie heel rustig op wilt bouwen kan het handig zijn om (eerst) apart te wonen.
- Je ervaart mogelijk langere tijd meer spanning, passie en een gevoel van nieuwigheid, alsof jullie langer in de date-fase zitten.
- Als jullie samen zijn, zijn jullie ook echt met de volledige aandacht bij elkaar.
Hoe vaak zie je elkaar?
Hoe vaak je elkaar in een lat relatie ziet is helemaal aan jou en je partner. Daar zijn natuurlijk geen regels over. Het belangrijkste is dat je met elkaar communiceert over je behoeften en verwachtingen. En natuurlijk kun je ook experimenteren; als iets niet werkt, probeer je gewoon wat anders. Wat voor de een fijn is, resoneert bij de ander weer niet. Dus probeer vooral voor jezelf helder te krijgen wat voor jou te ideale situatie is en moedig je partner aan hetzelfde te doen. Vervolgens kun je deze scenario’s naast elkaar leggen en kijken hoe jullie een situatie kunnen creëren waarin jullie allebei tevreden zijn.
Lat relatie nadelen
Alle vormen van relaties kunnen zowel voor- als nadelen hebben. Omdat een lat relatie niet de maatschappelijke standaard is, zijn we eerder geneigd meteen over de nadelen na te gaan denken. Bij een monogame relatie waarbij de partners samenwonen doen we dat niet zo snel, dat model nemen we eerder voor lief. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Tegelijk is het natuurlijk heel nuttig om realistisch te reflecteren op de mogelijke nadelen van een lat relatie. Laten we er een paar bekijken.
- Praktische factoren. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt of wilt kan het een nadeel zijn dat zij heen en weer gaan tussen huizen of dat beide ouders niet altijd tegelijk in huis aanwezig zijn. Het kan ook duur zijn om twee huishoudens te bekostigen.
- Sommige mensen vinden het heel fijn om hele alledaagse, ‘gewone’ zaken met elkaar mee te maken. Dat kan wat lastiger zijn als je niet samenwoont, vooral als je bijvoorbeeld niet meerdere dagen per week samen slaapt.
- Je mist elkaar! Dit kan juist passie in de relatie brengen, maar kan natuurlijk ook lastig zijn.
- Relatiekeuzes die ‘afwijken’ van de algemeen geaccepteerde norm wekken soms vragen en onbegrip op. Het kan zelfs zijn dat mensen je veroordelen. Ons advies is om je hier vooral weinig van aan te trekken, maar het kan wel vervelend zijn.
- Een lat relatie kan het moeilijker maken om de relatie te verdiepen. Je krijgt minder van je partner mee en het kan verleidelijk zijn om te ‘vluchten’ in je eigen space als het even moeilijk wordt. Dat kan mogelijk ten koste gaan van de intimiteit.
Tantra & sexual wellbeing e-book
Leer hoe je jouw lichaam op een liefdevolle manier gebruikt als instrument voor spirituele, seksuele en persoonlijke groei.Bestel e-book voor €9,95