8 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater

by Holistik 10.07.2018
kokoswater gezond

De afgelopen jaren is kokoswater steeds populairder geworden. Volkomen terecht want het is lekker, verfrissend en blijkt erg gezond te zijn. Kokoswater zit namelijk boordevol met belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen zoals magnesium, natrium en calcium. En dat is iets waarvan veel mensen onvoldoende binnen krijgen. In deze blog van Juglen Zwaan vind je 8 (wetenschappelijk bewezen) goede redenen om je glas te verruilen voor een kokosnoot.

8 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater

1. Goede bron van voedingsstoffen

Kokosnoten groeien aan grote palmbomen die wetenschappelijk bekend staan als Cocos nucifera. Ondanks de naam is de kokosnoot een fruitsoort en geen noot. Kokoswater is het sap in het midden van een jonge, groene kokosnoot en voedt het fruit. Als de kokosnoot rijpt blijft een deel van het sap vloeibaar, de rest verandert in het witte vruchtvlees (1). Kokoswater wordt op natuurlijke wijze geproduceerd in de vrucht en bevat 94 procent water en heel weinig vet. Het dient niet verward te worden met kokosmelk, wat gemaakt wordt door het toevoegen van water aan geraspte kokos. Dit bevat ongeveer 50 procent water en veel kokosvet. Het duurt zo’n tien tot twaalf maanden voordat kokosnoten geheel gerijpt zijn. Kokoswater is afkomstig van jonge kokosnoten tussen de zes en zeven maanden oud, maar het wordt ook in gerijpte kokos gevonden. Een gemiddelde groene kokosnoot bevat zo’n 125-250 ml kokoswater.

240 ml kokoswater bevat:

  • Calorieën: 46
  • Koolhydraten: 9 gram
  • Vezels: 3 gram
  • Eiwitten: 2 gram
  • Vitamine C: 10% ADH
  • Magnesium: 15% ADH
  • Mangaan: 17% ADH
  • Kalium: 17% ADH
  • Natrium: 11% ADH
  • Calcium: 6% ADH

2. Antioxidantachtige eigenschappen

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die tijdens de spijvertering in de cellen worden aangemaakt. De aanmaak hiervan verhoogt bij stress of verwonding. Wanneer er te veel vrije radicalen zijn, krijgt je lichaam te maken met oxidatieve stress, die cellen kan beschadigen en het risico op ziekte kan verhogen (3). Onderzoek bij dieren die werden blootgesteld aan toxines heeft aangetoond dat kokoswater antioxidanten bevat die de vrije radicalen onschadelijk maken (4567). Een onderzoek toonde aan dat ratten met leverschade minder oxidatieve stress hadden na behandeling met kokoswater, vergeleken met ratten die geen behandeling kregen (6). Bij een ander onderzoek werden ratten op een fructoserijk dieet gezet en werden vervolgens behandeld met kokoswater. Vrije radicalen verminderden de bloeddruk en triglyceriden, en de insulinewaarden werden verlaagd (7). Tot nu toe is er nog geen dergelijk onderzoek gedaan naar deze werking van antioxidanten in mensen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. Kan gunstig zijn bij diabetes

Onderzoek heeft aangetoond dat kokoswater de bloedsuikerspiegel kan laten dalen en voor verbetering zorgt van bepaalde gezondheidsaspecten bij dieren met diabetes (8910). Bij een onderzoek hadden diabetische ratten die behandeld werden met kokoswater betere bloedsuikerwaarden dan andere diabetische ratten (9). Bij hetzelfde onderzoek werd ondervonden dat de ratten lagere hemoglobine A1c hadden, een maatstaf voor de bloedsuikerwaarde op de lange termijn (9). Een ander onderzoek ondervond dat de behandeling met kokoswater bij diabetische ratten voor betere bloedsuikerwaarden zorgde en vermindering van de markers van oxidatieve stress, waaronder malondialdehyde (MDA) (10). Onderzoeken moeten echter nog bevestigen dat de werking hetzelfde is bij mensen. Kokoswater past hoe dan ook in het voedingsschema van diabetici, met 3 gram vezels en slechts 6 gram koolhydraten per 250 ml. Daarbij is het een goede bron van magnesium, waarvan is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid verbetert en de bloedsuikerspiegel laat dalen bij mensen met type 2 diabetes en prediabetes (1112).

4. Kan nierstenen helpen voorkomen

Het drinken van voldoende vocht is belangrijk om nierstenen te voorkomen. Hoewel gewoon water een goede optie is, wijst een onderzoek uit dat kokoswater nog beter is. Nierstenen worden geformeerd wanneer calcium, oxalaat en andere stoffen zich combineren en kristallen vormen in de urine (13). Deze kristallen kunnen zich weer tot stenen vormen. Sommige mensen zijn hier vatbaarder voor dan anderen (13). Bij een onderzoek onder ratten met nierstenen bleek dat kokoswater het plakken van kristallen aan de nieren en andere delen van de urineweg voorkwam. Het verminderde ook de hoeveelheid kristallen die in de urine werd gevormd (14). De onderzoekers geloven dat het de productie van vrije radicalen, veroorzaakt door hoge oxalaatwaarden in de urine, helpt verminderen. Dit was echter het eerste onderzoek verricht naar de invloed van kokoswater op nierstenen, meer onderzoek is daarom vereist.

5. Kan de hartgezondheid ondersteunen

Het drinken van kokoswater kan helpen het risico op hartziekte te verminderen. Bij een onderzoek hadden ratten die kokoswater dronken een vermindering van het bloedcholesterol en triglyceriden. Ook was er aanzienlijk minder levervet (15). Dezelfde onderzoekers voerden een ander onderzoek waarbij ratten een gelijksoortig dieet hadden en behandeld werden met 4 ml kokoswater per 100 gram lichaamsgewicht. Na 45 dagen was er een vermindering van het cholesterol en de triglyceriden, wat concurreerde met de werking van statines om het cholesterolgehalte te verlagen (16). Hiervoor moeten echter wel grote hoeveelheden kokoswater worden gedronken. Voor iemand van 68 kilo komt dat neer op 2.7 liter kokoswater per dag. De bevinding dat kokoswater het cholesterol net zo effectief verminderde als statines is indrukwekkend en moet verder worden onderzocht.

6. Kan de bloeddruk verlagen

Kokoswater kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Bij een klein onderzoek werd kokoswater gegeven aan mensen met een hoge bloeddruk. Bij 71 procent waren er aanzienlijke verbeteringen bij de systolische bloeddruk, het bovenste nummer van de bloeddrukmeter (17). Daarbij bevat 240 ml kokoswater maar liefst 600 mg kalium. Van kalium is onderzocht dat het de bloeddruk verlaagt bij mensen met een hoge of normale bloeddruk (1819). Verder is bij een dieronderzoek aangetoond dat kokoswater werkzaam is tegen trombose, waardoor het dus tegen de vorming van bloedproppen kan werken (8).

7. Gunstig na langdurig bewegen

Kokoswater is het perfecte drankje om de vochtbalans te herstellen en de elektrolytenvoorraad aan te vullen na het sporten. Elektrolyten zijn mineralen die verschillende belangrijke rollen in het lichaam vervullen, waaronder het onderhoud van een goede vochtbalans. Dit zijn kalium, magnesium, natrium en calcium. Twee onderzoeken ondervonden dat kokoswater de vochtbalans beter herstelde dan water en dat het gelijkwaardig was aan andere elektrolytenrijke sportdrankjes (2021). De deelnemers zeiden ook dat het voor minder misselijkheid en buikpijn zorgde (2021). Een ander onderzoek dat elektrolytenrijke drankjes met elkaar vergeleek concludeerde echter dat kokoswater eerder voor ongemakken in de buik zorgde (22).

8. Een smakelijke dorstlesser

Kokoswater heeft een subtiel zoetige met een licht nootachtige smaak. Het bevat relatief weinig calorieën en koolhydraten. Het water is het verst wanneer het direct uit de kokosnoot wordt gedronken. Je kunt gewoon een rietje steken in het zachte gedeelte van de kokosnoot en eruit drinken. De kokosnoot kan twee tot die weken na aankoop in de koelkast worden bewaard. Je kan ook verpakt kokoswater kopen in de meeste supermarkten. Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst om te zien of er 100% kokoswater op staat. Sommige merken voegen suiker of smaakstoffen toe. Kokoswater kan worden gebruikt in smoothies, chiazaadpudding, vinaigrettedressing of gewoon water vervangen als je een beetje natuurlijke zoetigheid wilt.

Tot slot

Kokoswater is een heerlijk en voedzaam drankje dat ontzettend gezond is. Hoewel gecontroleerde onderzoeken veel van de voordelen nog moeten bevestigen, zijn de huidige onderzoeksresultaten veelbelovend (met toestemming vertaald).

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link