Wist je dat in veel heilige geschriften – waaronder de Bijbel en Koran – al melding werd gemaakt van knoflook? Ook binnen de Chinese geneeskunde geloofde men duizenden jaren geleden al in de heilzame werking van knoflook. Knoflook is lid van de lookfamilie, net als de ui, prei en bieslook. Kenmerkend voor deze groep is dat ze zwavelstoffen bezitten. Een deel van de heilzame werking is daar aan te danken.
Knoflook: dit zijn de voordelen voor jouw gezondheid
Knoflook wordt rijkelijk geteeld in Frankrijk en Spanje, maar ook Nederland. Gek genoeg eten we deze nauwelijks, omdat deze verse variant een stuk duurder is dan de Chinese. Meer dan 70% van de knoflook in de wereld komt uit China. In een aflevering van De Keuringsdienst van Waarde is te zien hoe Chinese boeren hun bed in een knoflookveld zetten om de oogst dag en nacht met hun leven te bewaken. In de aflevering is ook te zien dat de grootste knoflookleverancier van China uit de doeken doet dat de meeste knoflook in de Nederlandse supermarkten minstens 2 jaar oud is. Eerst moeten de knoflookbolletjes na de oogst 3 maanden drogen op het land, dan gaan ze voor 18 maanden de vriezer in om ze ‘in slaap te sussen’ en dan moeten ze nog op de boot naar Nederland.
Knoflool en het stofje allicine
Knoflook dankt z’n medicinale werking vooral aan het zwavelhoudende stofje allicine. Het stofje zorgt onder meer voor de natuurlijke antibiotische werking. Knoflook maakt dit aan om voor buikpijn te zorgen bij insecten die van de knoflook peuzelen. Het komt dan ook vrij bij kneuzing en beschadiging van de knoflooktenen. Het werkt zo: in knoflook zit naast alliine, een inactieve vorm van allicine, alliinase. Alliinase is een enzym dat bij beschadiging en kneuzing de alliine omzet in allicine. Enzymen (en dus ook alliinase) worden onwerkzaam door de hitte van een pan. Daarom kun je knoflook het beste 10 minuten voor gebruik pletten of snijden. In deze 10 minuten kan er dan allicine ontstaan, waardoor de medicinale werking vele malen krachtiger wordt. Allicine is matig bestand tegen hitte, dus je kunt knoflook het beste na 10 minuten ‘ademen’ toevoegen aan de warme maaltijd vlak voor het opdienen.
Medicinale werking van knoflook
Veel heilige geschriften maken melding van knoflook, waaronder de Bijbel en de Koran. Ook de Chinese geneeskunde maakte duizenden jaren geleden al melding van de heilzame werking van knoflook. Ook de westerse geneeskunde lijkt overtuigd. Knoflook heeft dan ook een hele rits gezondheidsvoordelen, waaronder:
– Kan verkoudheid bestrijden
– Werkt anti-microbieel
– Kan de bloeddruk verlagen
– Laat het ‘slechte’ LDL-cholesterol dalen (10 – 15%)
– Laat het ‘goede’ HDL-cholesterol stijgen
– Verbetert hart- en bloedvaten
– Verlaagt het risico op dementie en alzheimer
– Verlaagt het risico op kanker
– Kan de schimmelinfectie candida verminderen
Hoeveel knoflook heb je nodig?
De meeste studies zijn gedaan met extracten die gestandaardiseerd zijn op een hoeveelheid allicine. Als we dit terugvertalen naar het aantal teentjes per dag, dan komen we uit op 4 stuks. Voor sommigen is dit misschien veel, voor anderen weer weinig. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een knoflook supplement te slikken.
Knoflookgeur
Hoewel de meesten de smaak van knoflook wel kunnen waarderen, is toch niet iedereen fan van knoflook. De reden is dat het een stinkende adem kan veroorzaken, wat voor sociale moeilijkheden kan zorgen. Bij sommige mensen blijft het niet bij mondgeur, maar gaat het hele lichaam ruiken naar knoflook. De geur komt dan uit de poriën van de huid naar buiten. Dit wordt veroorzaakt door zwavelstoffen en dan methylsulfide in het bijzonder. Dit wordt niet afgebroken in het lichaam, maar komt in het bloed. Vervolgens vindt de stof op vele manieren de weg naar buiten… Wil je weten wat je kunt doen tegen knoflookgeur? Dat is onder andere door het toevoegen van rozemarijn aan gerechten waar ook knoflook in zit, en het hart van de knoflook er uit snijden voor gebruik.
Bron: aHealthylife.nl