Nu de herfst in volle gang is, verlangen we intuïtief naar verwarmende maaltijden. En dan het liefst met een extra portie verse groenten, want daarmee voorzie je jouw lichaam van vitaminen en mineralen die je hard nodig hebt om je weerstand in deze tijd van het jaar optimaal te houden. In het nieuwe kookboek VEG van Jamie Oliver vonden we 116 easy groente recepten. Onze persoonlijke favoriet? Deze geniale groentetajine. De saffraan die in dit recept zit werkt ontstekingsremmend en boost je weerstand.
Jamie Oliver recept: geniale groentetajine voor een ijzersterke weerstand
De tijd van koude salades en verfrissend fruit is nu definitief voorbij. In het najaar switchen we van verkoelende naar verwarmende voeding. Volgens de Chinese geneeskunde doen we er verstandig aan om onze voeding aan te passen aan het seizoen. In het najaar en de winter voel je je het beste bij verwarmende voeding. Verwarmende voeding brengt je lijf in beweging, warmt het op en helpt bij het afbreken van afvalstoppen. Het geniale groentetajine recept uit het kookboek VEG van Jamie Oliver zit vol met verwarmende ingrediënten zoals saffraan, gember, kaneel, komijn en knoflook. Gecombineerd met een flinke portie groenten is dat precies wat je lijf in deze tijd van het jaar nodig heeft.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Deze ingrediënten heb je nodig (6 personen)
- 1 plukje saffraan
- 4 tenen knoflook
- 4 cm verse gemberwortel
- olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl kaneel
- 1 tl ras el hanout
- 1 el zongedroogde tomatenpasta
- 2,5 kg gemengde groenten, zoals aubergine, courgette, wortel, kerstomaatjes, rode ui, flespompoen en verschillende kleuren paprika
- 1 blik (400 g) kikkererwten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 1 ingelegde citroen
- 300 g couscous
- ½ bos gemengde verse kruiden, zoals dille, munt en bladpeterselie (15 g)
- 20 g amandelschaafsel
Zo maak je de groentetajine volgens het recept van Jamie Oliver
- Laat de saffraan in een kan met 500 ml kokend water wellen.
- Pel en schil intussen de knoflook en gember, snijd ze in dunne plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie en de komijn, kaneel en ras el hanout in een grote, zware braadpan en zet op matig vuur.
- Doe de tomatenpasta in de pan, blijf een paar minuten regelmatig roeren en giet het saffraanwater erbij.
- Bereid de groenten voor, snijd ze in grove stukken en doe ze in de pan. Voeg de kikkererwten (met vocht en al) toe. Snijd de abrikozen en de ingelegde citroen (gooi de pitjes weg) in grove stukjes, roer ze erdoor en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.
- Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de tajine terwijl je regelmatig roert 45 minuten zachtjes pruttelen, of tot alles heerlijk zacht is.
- Doe wanneer de groenten bijna gaar zijn, de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder staan, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en leg een bord op de kom.
- Laat de couscous zo 10 minuten staan en roer de korrels met een vork luchtig en los.
- Pluk de kruiden en rooster het amandelschaafsel. Serveer de tajine en couscous met de geplukte kruiden en het amandelschaafsel. Heerlijk met een lepel yoghurt met harissa.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Beeld en tekst: © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus