Hoogsensitiviteit, je hebt er vast wel eens van gehoord. Deze karaktereigenschap krijgt steeds meer aandacht. Logisch, want maar liefst 15-20% van de bevolking is hooggevoelig. En hoe sneller je weet of jij hier ook onder valt, hoe sneller je optimaal gebruik kunt maken van deze kwaliteit. HSP coach Denise vertelt je hieronder over twee verschillende soorten HSP. In welk type kan jij je vinden?
Twee soorten HSP: ben jij een rustzoeker of juist een sensatiezoeker?
Hoogsensitieve Personen (HSP) zijn gevoeliger voor prikkels doordat hun hersenen anders werken. Ze vangen meer prikkels op en verwerken deze prikkels dieper. Dat betekent dat ze gedurende de dag veel meer informatie te verwerken hebben en dat deze informatie intenser wordt beleefd. Dat zorgt op zijn beurt voor een heleboel kwaliteiten, zoals: oog voor detail, groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterk ontwikkeld empathisch vermogen en een creatief brein. Benieuwd of jij hoogsensitief bent? Doe hier of hier de test.
Verschillende soorten hoogsensitieve personen
Maar, niet iedere HSP is hetzelfde. Ten eerste ben je natuurlijk nog veel meer dan alleen hoogsensitief. Al jouw andere eigenschappen maken in combinatie met jouw sensitiviteit wie jij bent en wat je voorkeuren zijn. Zo is bijvoorbeeld een introverte HSP een heel ander persoon dan een extraverte HSP.
HSP vs. HSS
Daarnaast kunnen we binnen de eigenschap hoogsensitiviteit twee verschillende typen onderscheiden: de rustzoekers (HSP) en de sensatiezoekers (hoogsensitieve HSS). De rustzoekende HSP is het type HSP waar je het meest over leest. Daar is tot nu toe het meest onderzoek naar gedaan en deze groep is ook het grootst. 70% van de HSP valt onder de rustzoekers en 30% van de HSP zijn HSS (High Sensation Seekers).
Rustzoekers (HSP)
Dit type HSP is rustig en kijkt de kat uit de boom, ze houdt van een regelmatig leven en is geen fan van risico’s. Drukke plaatsen en grote evenementen zijn geen favoriet en de voorkeur gaat uit naar persoonlijke, 1-op-1 gesprekken.
Sensatiezoekers (hoogsensitieve HSS)
Hoogsensitieve HSS zijn net zo gevoelig voor prikkels maar kennen naast hun sensitiviteit ook een hang naar sensatie. HSS zoeken daarom juist prikkels en uitdagingen op en zijn snel verveeld. HSS houden van spanning, avontuur en nieuwe ervaringen. Ze vinden risico’s nemen een stuk minder spannend en soms zelfs leuk. Benieuwd of jij naast hoogsensitief ook een High Sensation Seeker bent? Doe hier de test.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Twee tips voor alle HSP
De uitdaging voor alle HSP zit hem in het voorkomen van overprikkeling en het bewust zijn van je kwaliteiten zodat je deze zo goed mogelijk kunt benutten. Twee tips:
- In alles wat je doet: sta (eerst) stil bij jouw behoeften. De meeste HSP gaan zo op in hun kwaliteit om de ander aan te voelen dat we vergeten aandacht te besteden aan onze eigen behoeften. Maar, je kunt alleen je eigen leven vormgeven wanneer je focust op jezelf. Dus vraag jezelf af: Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Waar liggen mijn grenzen? Waar liggen mijn behoeften? En ga daar naar handelen.
- Geef je hersenen en je lijf de tijd om de enorme hoeveelheid aan prikkels te verwerken. Overprikkeling voorkomen hoef je niet te doen door continu prikkels te vermijden. Geef je systeem genoeg hersteltijd tussendoor en je zult merken dat je de dag veel energieker door komt. Zo’n moment van hersteltijd hoeft niet lang te duren, een paar minuten naar buiten staren na bijv. een uur werken kan al voldoende zijn.
De extra uitdaging én tip voor HSS
Naast de uitdaging die voor alle HSP geldt, komt het zijn van een hoogsensitieve HSS met nog een extra uitdaging: aan de ene kant ben je heel gevoelig voor prikkels en moet je opletten dat je niet overprikkeld raakt, aan de andere kant heb je uitdaging en sensatie nodig om je creativiteit en levenslust te voeden. Je leeft dus als het ware met een voet op het gaspedaal en een voet op de rem. Het is dus jouw uitdaging om heel goed aan te kunnen voelen waar jouw grenzen liggen, zowel voor overprikkeling als voor onderprikkeling. Tip: Zorg dat je dagelijkse werkzaamheden overeenkomen met wat jij belangrijk vindt in het leven. Zingeving is voor HSS ontzettend belangrijk en draagt dan ook enorm bij aan jouw dagelijkse motivatie en energiebalans. Als je doet wat bij je past en wat je belangrijk vindt kun je onderprikkeling al voor een groot deel voorkomen!
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Over Denise
Denise is life coach met een specialisatie als HSP coach. In haar coachingpraktijk Color Your Life helpen ze volwassenen met uiteenlopende vraagstukken op werk- en privégebied. Hiernaast schrijft ze regelmatig artikelen, organiseert ze HSP bijeenkomsten en heeft ze een online HSP training ontwikkeld.