Hij helpt mensen die zoekende zijn in de wereld van de hormonale klachten en daar maar wat graag vanaf willen komen. Ralph Moorman is dé man die je moet hebben als het gaat om hormonen die uit balans zijn. Of dat bij jou het geval is? Who knows… Lees gauw verder en doe de test! Ook geeft Ralph zijn visie op sporten en wat het effect daarvan op je hormoonhuishouding is.
Het effect van sporten op je hormoonhuishouding
Welke hormonen spelen een hoofdrol bij sport?
Ralph: Bij sport zijn verschillende hormonen belangrijk. Zo moet er tijdens een sportinspanning snel en efficiënt energie vrijgemaakt worden. Hormonen zoals adrenaline, glucagon en cortisol zijn hier heel belangrijk. Als dit te lang duurt gaat er echter kostbare spiermassa afgebroken worden, dus korte intensieve training is optimaal op de lange termijn voor de meeste doelstellingen. Daarnaast moet er voldoende testosteron en groeihormoon aangemaakt worden om te herstellen van deze uitputtingsslag, om sterker en gespierder te worden dan je was.
Waarom is bewegen voor onze hormonen zo belangrijk?
Ralph: Eigenlijk is bewegen niet hetzelfde als trainen. Bij trainen ga je over een grens heen en dat betekent dat de balans (homeostase) verstoord wordt. Hier reageren hormonen zoals testosteron en groeihormoon op die de spiergroei ondersteunen. Daarnaast komt er bij trainen meer stresshormoon cortisol vrij waar we ook weer niet teveel van moeten aanmaken omdat het spiermassa kan afbreken. Bewegen heeft niet altijd een trainingseffect dus, maar het kan wel bijdragen aan stressreductie en een goede mentale gesteldheid, zeker wanneer de dit in een mooie buitenomgeving doet. Dit is ook goed voor de hormonale balans.
Hoe ontstaat een ‘runners high’?
Ralph: Runners High heeft zowel met hormonen als met neurotransmitters te maken. Het is nog onderwerp van onderzoek wat er precies gebeurt als je in deze vorm van survivalstate komt, maar dat het een mentale verslaving kan worden lijkt duidelijk. Ook wordt dit effect veel gebruikt om van andere verslavingen af te komen. Zo zijn er veel mensen van een alcoholverslaving afgekomen door te gaan hardlopen, of beter gezegd de ene verslaving vervangen door een andere. Runningtherapie maakt hier gebruik van.
Word je echt gelukkiger door sporten?
Ralph: Gelukkig zijn heeft te maken met een totaalbalans waar sporten een onderdeel van kan zijn. Het is een kwestie van doseren ook. Als je overtraind raakt voel je je zeker niet gelukkig. Ook als uiterlijk je enige drijfveer is, dan is het eind zoek. De Instagram fitgirl rage baart mij wat zorgen, omdat het zo vaak om het plaatje gaat en niet het verhaal en de mens achter het plaatje.
Is sporten tijdens je menstruatie een goed idee?
Ralph: Hormoontechnisch zijn de vrouwelijke hormonen dan flink gedaald en zo ook de neurotransmitter en “geluksstofje” serotonine. Hierdoor kun je je wat depressief voelen. Theoretisch kan de hoeveelheid hoger worden door te sporten, maar het is per individu verschillend of dit ook zo is. En zo presteert de een juist prima in die dagen en de andere helemaal niet. Maatwerk dus. Een week voor je menstruatie kun je ook een verminderd prestatieniveau hebben door de progesteronpiek, dus wellicht kun je dit ook merken.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Wil jij weten welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Doe hier de gratis test! Ir. Ralph Moorman
Levensmiddelentechnoloog & gezondheidscoach, ralphmoorman.nl