Ik gok dat er in Nederland zo’n 6 miljoen mensen rondlopen die beter kunnen koken dan ik. Toch duik ik af en toe de keuken in om iets gezonds op tafel te zetten. De lat ligt hoog want mijn vriend Sebastiaan heeft het niet zo op zeewierpasta, kurkuma en boekweit. To say the least. Havermout uit de oven was dan ook zéker niet zijn idee. En toch heeft hij beloofd om dit gerecht te proeven én een eerlijk rapportcijfer te geven.
Evelyn’s nét niet mislukte havermout uit de oven
Laat ik eventuele misverstanden maar gelijk uit de wereld helpen: koken is geen hobby van me. Ik probeer er al jaren meer handigheid in te krijgen, maar op een of andere manier lukt het me maar niet om een fatsoenlijk gerecht op tafel te zetten. En tóch blijf ik het proberen. Al is het alleen al omdat ik niet drie avonden per week een tosti wil eten zoals nu soms het geval is.
Grootst mogelijke argwaan
De uitdaging is om telkens iets gezonds te maken dat mijn vriend Sebastiaan ook lekker gaat vinden. En daar heb ik eerlijk gezegd een hard hoofd in. Want ingrediënten als boekweit, kurkuma en tofu worden hier thuis met de grootst mogelijke argwaan bekeken. Laat ik dus vooral simpel beginnen. Aan havermout met gebakken fruit en noten kan ik me geen buil vallen. Toch? Het recept haal ik uit Havermout van Amy Ruth Finegold. In dit boek (nu de koop voor €5, just saying) staan ruim 30 leuke recepten met havermout als basis. Op de foto ziet dit gerecht er super lekker uit dus ik ga aan de slag.
Niet nog een keer?
Het maken van het gerecht gaat me best goed af. En ik merk dat ik het prettig vind om iets met mijn handen te doen. Waar ik ook vrolijk van word, is de bakgeur die vanuit de keuken het huis in stroomt. Tot zover het goede nieuws. Het slechte is dat mijn versie van het gerecht niet zo fotogeniek is als die in het boek. Not even close. Zelf vind ik het baksel best oké smaken! Sebastiaan is minder enthousiast. Ook omdat hij niet begrijpt wat er nou precies uit de oven is gekomen. Een taart, een cake? Gebakken havermout? Op zijn vraag op welk moment van de dag we dit zouden moeten eten weet ik het antwoord niet. De smaak is volgens Sebastiaan ‘wel te doen, maar niet bijzonder.’ Ik hoef het dan ook zeker niet nog een keer te maken.
Sebastiaan’s oordeel
Een 6,5 (maar ik denk dat hij mijn gevoelens niet wil kwetsen, anders was het een 5 geweest) Hoewel ‘de gemiddelde man’ waarschijnlijk niet warm loopt voor gebakken havermout, zou ik dit recept toch zeker een keer proberen. Het is een verrassend alternatief voor je oude vertrouwde bakje havermout.
Dit zijn de ingrediënten (voor 6 personen):
200 g havermout
20 g fijngehakte amandelen (ik hoop niet dat het erg is dat ik gezoute amandelen gebruik)
1 theelepel kaneelpoeder
50 g lichtbruine basterdsuiker of ½ eetlepel stevia
5,5 dl melk
1 theelepel vanille-extract
2 eetlepels gesmolten boter, plus extra om in te vetten
1 ei
70 g blauwe bessen
een ronde bakvorm met een doorsnede van 15 cm, ingevet
En zo maak je havermout uit de oven
– Verwarm de oven voor tot 180 °C.
– Meng in een grote kom de havermout, de amandelen, het kaneelpoeder en de suiker.
– Roer in een andere kom de melk, het vanille-extract, de gesmolten boter en het ei door elkaar.
– Doe de vloeibare ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Schep de bessen erdoorheen en doe het geheel in de bakvorm.
– Zet deze gedurende 30-45 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de randen goudbruin en krokant zijn geworden.
– Laat de havermout vóór het serveren een beetje afkoelen.
Havermout, Amy Ruth Finegold, €5. Zelf aan de slag? Bestel het boek dan hier.