Tegenwoordig komt de term glutenvrij steeds vaker voor. Alhoewel het aanbod van de glutenvrije producten in de supermarkten steeds groter wordt, gaat er natuurlijk niets boven een zelf gebakken glutenvrije boterham, taart, koek of cake. We moeten toegeven; glutenvrij bakken is een vak apart. Marike Bol – oprichtster van OH MY PIE! – schreef er een boek over. In Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten! neemt Marike je aan de hand mee door het land van verschillende meelsoorten. Speciaal voor Holistik geeft Marike tips & tricks hoe je het beste met 5 bekende en nog wat onbekendere gluten en tarwe vrije meelsoorten kunt bakken..
Glutenvrij bakken met 5 bijzondere meelsoorten doe je zo
Voordat we in de vijf meelsoorten duiken, eerst een mini-masterclasses over gluten. Gluten betekent ‘lijm’ in het Latijn en deze betekenis zegt veel over de rol van de veelbesproken gluten in onze baksels. Gluten zijn lange eiwitketens. Zo’n eiwitketen heeft de vorm van een spiraal. Wanneer je deeg maakt, hechten de ketens zich aan elkaar. Dit gebeurt wanneer je vocht toevoegt aan het meel. Dit zet door tijdens het kneden. Hoe meer je kneedt hoe meer verbindingen, uiteindelijk ontstaat er een heel netwerk van spiralen. Het deeg kan zo mee rekken en zich weer terug trekken. Gluten zorgen zo voor de elasticiteit in gebak en brood. Bovendien zorgt het er ook voor dat deeg zijn vorm kan behouden. Granen die gluten bevatten zijn: tarwe, spelt, kamut, durum, gerst, rogge en kamut.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Glutenvrij bakken!
Als je geen gluten meer kan of wil eten heeft dit gevolgen voor je baksels. Je zal moeten inleveren op de elasticiteit, luchtigheid en de vormbaarheid van je deeg en baksel. Maar dat betekent niet dat het minder lekker hoeft te zijn! Als eerste kan ik je aanraden verschillende soorten meel met elkaar te combineren. Zo kan je variëren in de smaak en de structuur verbeteren. Je kan naar hartenlust bakken met glutenvrije meelsoorten, om te beginnen met deze vijf…
1) Amandelmeel
Amandelmeel is simpelweg wat ontstaat nadat je blanke, ongeroosterde amandelen fijn maalt. Amandelmeel is erg geschikt voor bakrecepten. Door het gebruik van amandelmeel drogen je baksels minder snel uit en worden ze lekker luchtig van structuur. Je kunt amandelmeel goed combineren met boekweitmeel. Het nadeel van amandelmeel is dat het aan de prijzige kant is, maar de smaak is wel superlekker. Het bevat gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het koolhydraatarm en dus glutenvrij.
2) Glutenvrij havermeel
Havermeel bestaat alleen uit fijngemalen haver. Het meel heeft een zachte, neutrale smaak. Dit fijngemalen havermeel zorgt voor een glad deeg of beslag, zonder brokjes. Vervang tarwemeel geheel of gedeeltelijk door havermeel in recepten voor koekjes, pannenkoeken en ander gebak. Gluten in tarwemeel zorgen voor een elastisch en luchtig deeg. Glutenvrij havermeel bevat geen gluten waardoor deeg met havermeel soms minder goed bindt. Dit los je eenvoudig op door havermeel te mengen met een ander soort meel of aan te vullen met een natuurlijk rijs- of bindmiddel, zoals een mespuntje baking soda in combinatie met een lepel appelazijn.
3) Kastanjemeel
Het afgelopen jaar heb ik veel geëxperimenteerd met dit wonderlijke meel. Kastanjemeel is een natuurlijk meel, gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes. De smaak van kastanjemeel is nootachtig met een zoet accent, waardoor het heel goed te gebruiken is in zoete baksels. Kinderen zijn er vaak dol op! Het meel is licht en toch stevig, omdat het van nature geen gluten bevat. Kastanjemeel is het lekkerste als je het combineert met minimaal één andere meelsoort. Van kastanjemeel maak ik zelf de lekkerste muffins, broodjes, taarten en koekjes (al zeg ik het zelf).
4) Tijgernotenmeel
Een fijne ontdekking vind ik het nog altijd het wat onbekende tijgernotenmeel. Enorm jammer dat dit meel nog niet zo bekend is, ik zie het als mijn persoonlijke missie om het meel wereldberoemd te maken. Tijgernotenmeel, een vermalen resultaat van tijgernoten (nee, niet de borrelnootjes), is namelijk enorm voedzaam en wordt al eeuwenlang gebruikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn tijgernoten geen noten maar een knolgewas. Het meel smaakt naar amandelen en tamme kastanjes. Het is een ideale vervanger voor notenmeel en dus fijn voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is het meel ook nog eens allergeenvrij, bevat het magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Als klap op de vuurpijl is tijgernotenmeel ook nog eens rijk aan vitamine E en bevat het veel vezels.
5) Kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt gemalen kikkererwten en is rijk aan eiwitten en vezels. Het heeft een geelachtige kleur, een fijne structuur en is enorm veelzijdig! Kikkererwtenmeel is van nature glutenvrij en ik vind het een enorm goede aanvulling voor ieder keukenkastje. Je kunt het zowel in hartige als zoete baksels gebruiken, hoe fijn is dat?Kikkererwtenmeel is mega veelzijdig, je kunt er eieren mee vervangen, sauzen mee binden maar ook een smeuïge cake, brood of pannenkoeken mee bakken. Houd er rekening mee dat kikkererwtenmeel veel vocht opneemt. Laat het deeg of beslag daarom een half uurtje staan om te kijken of het nog meer vocht nodig heeft. Zo voorkom je een te droge structuur.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!