Als op vakantie gaan er niet in zit, is het beste wat je kunt doen er een goed kookboek bijpakken met recepten uit het land van je verlangen. En mocht dat nou toevallig Spanje zijn, zit je met het nieuwe kookboek ‘De Bijbel van de Spaanse keuken’ driedubbel gebakken. Schrijfster en kok Raquel Palla Lorden testte maandenlang nieuwe recepten en pende de lekkerste neer. Benieuwd? Hieronder een voorproefje.
Sappig Spaans lente recept: gevulde tomaten met tonijn en olijven
Raquel over het recept: “Gevulde tomaten worden in Spanje in alle vormen en maten gegeten. Je vindt ze zowel warm als koud op het menu. Min favoriet is: warm en gevuld met tonijn uit blik met olijven en kappertjes als smaakmakers.|
Ingrediënten voor 6 stuks
- 6 rijpe grote Tomane
- olijfolie om in te bakken
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- ansjovisfilets, uitgelekt
- 1 blik tonijn op olie
- 2 eetlepel kappertjes
- 50 gram zwarte olijven
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Snijd horizontaal de kapies van de tomaten af en bewaar deze. Hol de tomaten voorzichtig uit. Gooi de groene kroonties weg en snijd de zaadlijsten fijn. Laat de uitgeholde tomaten op hun kop uitlekken op keukenpapier.
- Verhit een scheut oliifolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en de ansjovis toe en bak tot de ansjovis gesmolten en de ui glazig is. Voeg fijngesneden tomaten toe en bak zo’n 10 minuten tot de tomaten zacht zijn en het vocht is verdampt. Voeg de tonijn, kappertjes en de olijven toe en breng op smaak met zou en peper. Roer goed door.
- Vul de tomaten met de tonijnvulling en dek af met de kapjes. Verdeel de tomaten over een kleine ovenschaal en zorg ervoor dat ze stevig tegen elkaar aan staan.
- Bak de tomaten in net midden van de oven in zo’n 30 minuten daar. Serveer warm.
De Bijbel van de Spaanse keuken, Raquel Palla Lorden, uitgeverij, culinair carrera, €34,99