Als iemand in je nabije omgeving zich moeilijk openstelt en over gevoelens deelt, denk je misschien dat dit aan zijn of haar persoonlijkheid ligt. Maar er zijn ook allerlei andere factoren die ten grondslag liggen aan een gesloten houding. (Relatie)trauma, een vermijdende hechtingsstijl, of de dynamiek in jullie relatie, om maar eens een aantal redenen te noemen. En dat terwijl verbinding met anderen volgens veel wetenschappers een essentieel ingrediënt is van een gelukkig en gezond leven. Wil jij je gesloten liefdespartner, vriend(in) of familielid ondersteunen op het pad naar verbinding? Deze 7 adviezen helpen je daarbij.
Gesloten partner? 7 tips om contact te maken
Geslotenheid is lang niet altijd een eigenschap waar een mens mee wordt geboren. Het kan zich ook gedurende het leven ontwikkelen. Of door een traumatische gebeurtenis plots ontstaan (lees hier meer over micro trauma’s). Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist. Daarvoor zijn allerlei kleine stapjes nodig. Van de gesloten persoon zelf, maar ook van anderen. Hieronder vind je 7 adviezen waarmee jij de ander een gevoel van veiligheid kunt geven. Want alleen vanuit een gevoel van veiligheid ontstaat verbindingen en kunnen jullie de poorten openen naar elkaars binnenwereld.
1. Wees consistent
Vertrouwen en veiligheid kunnen in één klap vernietigd worden. Maar helaas worden ze niet op dezelfde manier weer opgebouwd: dat proces kost tijd. Iemand die erg gesloten is heeft vaak geen basis van vertrouwen waarmee hij of zij jullie relatie binnenkomt. Dus ook al ben jij niet de oorzaak van het onveilige gevoel, je partner heeft toch wat extra tijd nodig om je te leren vertrouwen. Dat is vaak niets persoonlijks. En gelukkig kun je met subtiele signalen heel veel positieve impact hebben op dit proces. Afspraken nakomen, consistent steun bieden, je waardering uitspreken… Het zijn allemaal baksteentjes waarmee jij het vertrouwen van de ander verstevigt.
2. Luister actief
Ook met actief luisteren kun je de ander een veilig gevoel geven. Hoe gesloten iemand ook is, als mens hebben we allemaal een behoefte om ons gezien en begrepen te voelen. Opmerkingen als ‘Ik kan me voorstellen dat dat je heel boos maakte‘ of ‘Logisch dat je gekwetst was omdat hij je zo afwees‘ bevestigen voor de ander dat het oké is om de deuren naar zijn of haar binnenwereld open te zetten (en open te laten).
3. Stel vragen (maar niet te veel)
Als je actief luistert, zul je ook meer vragen stellen. Vragen als ‘Wat ging er dan precies in je om toen ze boos op je werd?’ of ‘Hoe voelde je je na dat gesprek?’ zijn heel waardevol. Helaas kan iemand die gesloten is zich ook snel ondervraagd voelen. Dit wekt het idee dat hij of zij beoordeeld wordt en kan ervoor zorgen dat de deur weer op slot gaat. Natuurlijk hoef je niet op eieren te lopen als je vragen stelt. Wees simpelweg alert op de respons van jouw gesprekspartner en je zult steeds een beetje wijzer worden over de impact van jouw woorden.
4. Deel wat over jezelf
Wees een voorbeeld voor de ander. Wees open over jezelf en laat zien hoe helend het kan zijn om op die manier verbinding met anderen te maken. Soms is het knap lastig om dit vol te houden bij iemand die niet hetzelfde bij jou doet. Bewaak daarom ook je eigen energie en grenzen. Hopelijk geeft het je goede moed dat jouw openheid waarschijnlijk heel waardevol is voor de ander, ook al spiegelt hij of zij jou misschien niet meteen. Je kunt de ander trouwens subtiel stimuleren toch met je mee te doen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik voel me zo verdrietig en geïsoleerd de laatste tijd. Hoe gaat het met jou, heb jij daar ook last van gehad?‘
5. Verfijn je non-verbale communicatie
Ook met je non-verbale communicatie kun je bijdragen aan de veiligheid in jullie relatie. Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen. Ze kunnen net dat steuntje in de rug bieden om aanwezig en open te blijven in jullie interactie.
6. Vraag wat je partner nodig heeft
Heb je de bovenstaande adviezen al regelmatig in de praktijk gebracht, maar zonder effect? Soms werkt het bevrijdend voor jullie beiden als je de gesloten persoon rechtstreeks vraagt wat hij of zij nodig heeft. Hou op zo’n moment de voorgaande tips in gedachten en formuleer je vraag zorgvuldig. Bijvoorbeeld: ‘Ik geef veel om jou en onze relatie en zou het fijn vinden als die zich blijft verdiepen. Maar ik merk dat je het best moeilijk vindt om dingen over jezelf te delen (of dat je steeds van onderwerp verandert als we het over … hebben). Als je die topics liever vermijdt zal ik niet aandringen. Zo niet, is er dan iets wat ik kan doen om jou een veiliger gevoel te geven om het gesprek wel aan te gaan?‘
7. Verlies je eigen verlangens niet uit het oog
Tenslotte: cijfer jezelf niet weg. Hou ook je eigen behoeften en grenzen in de gaten terwijl je de ander ondersteunt. Hoeveel openheid voelt voor jou ideaal? Voel jij je wel veilig genoeg in de relatie? Het gevaar ligt op de loer dat je het gevoel krijgt dat je aan een dood paard trekt en zelf gekwetst wordt. Herinner jezelf er op tijd aan dat de geslotenheid van de ander hoogstwaarschijnlijk niet persoonlijk is, maar trek je ook vooral terug wanneer je dat nodig hebt.
De verbinding vasthouden
Als je merkt dat de ander steeds wat opener wordt, spreek je waardering daarvoor dan bewust uit. En wees niet ontmoedigd als het hele proces in golven lijkt te verlopen. Het kan zijn dat de ander is geschrokken van zijn of haar eigen kwetsbaarheid en zich ineens weer terugtrekt. Vertrouw erop dat elke stap uiteindelijk als een overwinning zal voelen en jullie verbinding aan het versterken is.
Upcoming webinar
Hechtings- problematiek als oorzaak van verlatingsangst en bindingsangst
Datum: zondag 17 november 2024Tijd: 19.00 tot 21.00
Investering: € 22,50
JA, IK BEN ERBIJ!
Bron: mindbodygreen