Liefdesbang? Leer het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst

Heart + Soul
liefdesbang
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
11.12.2022

Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Verlang je naar een partner maar loopt deze steeds weg als jij dichterbij komt? Of verdwijnen plots jouw gevoelens als iemand echt voor je wil gaan? In het boek Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit waarom dit alles te maken heeft met verlatings- en bindingsangst. Maar wat is dan precies het verschil? En – ook niet onbelangrijk – hoe overwin je deze angst?

Liefdesbang? Leer het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst

liefdesbangHet is een misvatting dat alleen singles bang voor de liefde kunnen zijn. Ook binnen een relatie kun je je knap eenzaam en onbegrepen voelen, en zoekende zijn naar de balans tussen vrijheid en verbinding. In dat geval is het waardevol om wat meer inzichten te verzamelen over verlatings- en bindingsangst. Meestal spelen beiden je parten en is het afhankelijk van de dynamiek tussen jou en je geliefde of er aanspraak gedaan wordt op je bindings- of verlatingsangst beschrijft Hannah in Liefdesbang. Om helder te krijgen waar bij jou de schoen mogelijk wringt, hieronder een aantal symptomen van bindings- en verlatingsangst.

Symptomen van bindingsangst

Als je last hebt van bindingsangst herken je jezelf vaak in veel van de volgende symptomen:
– Je gaat verbinding en commitment uit de weg
– Je bent bang om je vrijheid te verliezen
– Je stelt je gereserveerd op en wilt het liefst alles ‘open’ laten
– Je ervaart de ander snel als ’te veel’ of verstikkend
– Je doet alles om de ander op gewenste afstand te houden opdat het geen serieuze relatie wordt
– Het idee van samenwonen of trouwen benauwt je
– Je hebt de neiging om kritisch te zijn en ‘fouten’ te zoeken in de ander
– Je blijft twijfelen over de ander en gaat de relatie rationaliseren
– Je vindt het moeilijk om intiem te zijn als er verwachtingen aan gekoppeld zijn
– Je bent voortdurend bezig met wegrennen en jagen
– Je dissocieert gemakkelijk van pijnlijke gevoelens
– Je miskent je behoefte aan nabijheid en samen zijn

Symptomen van verlatingsangst

Als je last hebt van verlatingsangst herken je jezelf vaak in veel van de volgende symptomen:
– Je bent bang om verlaten, afgewezen of in de steek gelaten te worden
– Je zoekt voortdurend bevestiging, aandacht en houvast bij de ander en je voelt je afgewezen en ongelukkig als de ander je dat niet geeft
– Je hebt de neiging tot claimen en vastklampen
– Je hebt de neiging om te smeken, klagen en eisen
– Je hebt oneindig veel begrip voor de ander
– Je hebt de neiging te versmelten met de ander
– Je bent bang om je eigen pijn te voelen
– Je hebt een sterke gehechtheid aan onbeantwoorde liefde
– Je kunt de behoefte aan de ander ervaren als een ‘verslaving’
– Je zit vast in een herhalend patroon van afgewezen worden
– Je kunt de (destructieve) afhankelijkheidsrelatie niet beëindigen

Dans van achtervolgen en weglopen

Wat ik zo verhelderend vond aan Liefdesbang is dat Hannah eigenlijk nooit spreekt van alleen bindingsangst of alleen verlatingsangst. Ze horen bij elkaar. “Verlatingsangst (angst om verlaten te worden) en bindingsangst (angst om zich te binden) zijn twee kanten van dezelfde medaille. Er speelt een sterke dynamiek (krachtenveld) tussen verlatingsangst en bindingsangst die voortkomt uit een diepe angst voor verlies van liefde. In relaties ervaren we de diepste intimiteit en daarmee lopen we juist dáár het grootste risico om liefde te verliezen.”

Overlevingspatroon

Hannah: “Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust. Maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen. En ook al lijkt dat op het eerste gezicht meer van toepassing op mensen met bindingsangst, ook mensen met verlatingsangst hebben baat bij deze veilige tussenruimte. Het is een veiligheid die mensen onbewust inbouwen om te zorgen dat ze niet opnieuw gekwetst, afgewezen of verlaten worden of weer iemand verliezen die hen dierbaar is. Het is een overlevingspatroon dat bedoeld is om zichzelf bij voorbaat te beschermen tegen de pijn om opnieuw te verliezen.”

Aan de slag met Liefdesbang

In 2015 won Hannah Cuppen won met Liefdesbang de prijs voor ‘Het Beste Spirituele Boek’. Liefdesbang werd een bestseller waar meer dan 50.000 (!) exemplaren van zijn verkocht. Zie het als een naslagwerk waarvan de inhoud regelmatig besproken wordt onder vrienden, om elkaar op weg te helpen op het pad van de liefde. Inmiddels heeft Hannah ook het werkboek dat hoort bij bij Liefdesbang uitgebracht: Liefdeskunst. Waar Liefdesbang uitlegt hoe de dans van verlatingsangst en bindingsangst werkt, gaat het werkboek in op hoe je er vervolgens concreet mee aan de slag kunt gaan. Beide boeken zijn aanraders als je worstelt met deze materie. Liefdesbang, €22,50 verkrijgbaar via Bol.com en Liefdeskunst, €21,50 verkrijgbaar via Bol.com.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.