Feng shui draait voornamelijk om het creëren van een harmonieuze leefomgeving. Heel simpel uitgelegd werkt dat zo: wanneer een woonruimte op de juiste manier is ingericht, kan energie hier optimaal doorheen bewegen. Dit maakt dat een plek fijn aanvoelt. Die energie wil je dus zo veel mogelijk optimaliseren en zo min mogelijk verstoren. Maar ook al heb je een perfect ingedeelde woonkamer, dan nog zijn er in ieder huis factoren die energie kunnen verstoren. Feng Shui specialist Sophie Schraven praat je bij.
1. Scherpe hoeken
Bijvoorbeeld van muren, meubels of objecten. Als zo’n scherpe hoek direct op het bed of zitgedeelte is gericht, kun je hier veel last van hebben: je slaapt onrustig of kunt maar niet ontspannen op de bank zitten. Scherpe hoeken verzamelen negatieve energie en sturen dit dan in snelvaart jouw kant op. Niet fijn. Gelukkig kun je deze energie verzachten door de hoeken af te schermen met planten of zachte stoffen (denk aan een tafelkleed bijvoorbeeld).
2. Rommel
Misschien wel het allerbelangrijkste binnen feng shui: opruimen. Rommel is een grote energieverstoorder, het blokkeert letterlijk de vrije stroom van energie en het zorgt voor stagnatie. Dit werkt sterk in op je onderbewustzijn; de uitdrukking “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” bestaat niet voor niets. Aan rommel hangt negatieve energie. Regelmatig opruimen bevordert een goede energiestroom, wat zorgt voor meer rust en balans in huis.
Upcoming webinar
Feng Shui Detox
Begin 2025 gezond met een energetisch afgestemd huis
Datum: zondag 26 januari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
3. Slechte verlichting
Gebrek aan voldoende verlichting zorgt voor een bedompte en sombere energie. In huis wil je je het liefst omringen met positieve energie en daar is licht voor nodig. Het is belangrijk om iedere hoek in huis goed te verlichten zodat de energie op die plekken niet stagneert. Daglicht werkt het allerbest, maar met lampen krijg je ook veel voor elkaar. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele dag alle lichten aan moet houden, zorg ervoor dat de ruimtes die je gebruikt op dat moment goed verlicht zijn. Belangrijk dat je hierbij kijkt naar de functie van de kamer en het moment van de dag: in de woonkamer ‘s avonds bereid je je voor op een rustige nacht en kies je voor gedimd licht. In je werkkamer daarentegen heb je actieve energie nodig en kies je juist wel voor felle verlichting. Is de peer van de lamp kapot? Vervang ‘m dan zo snel mogelijk.
4. Dode planten
Bij feng shui gaat het om het creëren van positieve energie, daarom omring je je liever niet met dode energie. Dode planten zorgen voor negatieve energie, omdat ze geen levensenergie meer bevatten. Levende planten of bloemen daarentegen stimuleren groei en vitaliteit. Ze brengen letterlijk leven in huis. Zie je oranje of dode bladeren aan een plant? Trim je plant hier en daar (geen flinke snoeisessie) zodat ie weer optimaal kan bloeien en groeien.
5. Elektronica
Het is geen verrassing dat elektronica elektromagnetische straling uitzendt. Dit verstoort de energie in huis. Met name in slaapkamers is het belangrijk om elektronische apparaten weg te houden (of in ieder geval te beperken). Televisies, computers én mobiele telefoons horen niet thuis in een slaapkamer, ze veroorzaken onrust tijdens de nacht. Zo wordt je in plaats van uitgerust juist vermoeid wakker.
6. Kapotte spullen
Items die kapot of beschadigd zijn, zoals servies en spiegels, houden gebroken energie vast. Deze negatieve energie kan zelfs ongeluk aantrekken. Het is belangrijk om dit soort items te repareren of weg te doen en ruimte te maken voor positieve energie. Spullen die in goede staat zijn, zorgen voor een vloeiende en frisse energiestroom.
7. Slechte ventilatie
Te weinig frisse lucht in huis zorgt voor stilstaande energie waardoor het huis muf aan kan voelen. Herken je dat wanneer je op vakantie bent geweest en thuiskomt dat je huis anders ruikt? Gebrek aan genoeg zuurstof kan de gezondheid beïnvloeden en de algemene energie verlagen. Goede ventilatie en luchtzuiverende planten dragen bij aan de circulatie van frisse energie in huis. Als je iedere dag alle ramen voor minimaal tien minuten openzet, ontvang je nieuwe en positieve energie in huis.
8. Spiegels
Spiegels bevatten veel actieve energie dus zou je denken dat ze de energie in huis positief beïnvloeden. Dat doen ze ook, maar alleen als ze juist geplaatst zijn. Een verkeerd geplaatste spiegel veroorzaakt het tegenovergestelde. Een spiegel tegenover je bed zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder goed slaapt. Het zendt ‘s nachts veel te veel actieve energie naar je toe. Een spiegel tegenover de voordeur of een raam stuurt nieuwe energie direct weer weg. Daarnaast werkt een spiegel als verdubbelaar. Gunstig als het om iets positiefs gaat, maar zeer ongunstig wanneer je bijvoorbeeld rommel, kapotte spullen of een wc in de spiegel kunt zien.
9. Deuren en ramen die niet helemaal open kunnen
Deuren en ramen symboliseren de verbinding tussen binnen en buiten en dienen letterlijk als portaal voor het ontvangen van nieuwe, frisse energie in huis. Wanneer een deur of raam niet volledig open kan, belemmert dit een ongehinderde energiestroom. De energie wordt gelijk bij binnenkomst al verstoord waardoor stagnatie ontstaat. Ruimtes waar de ramen en deuren volledig open kunnen, voelen veel lichter en energieker aan. Dit draagt bij aan een verbeterde gemoedstoestand.
10. Vieze ramen
Vuile ramen beperken de hoeveelheid natuurlijk licht (punt 3 laat zien hoe belangrijk licht is) en daarmee de helderheid in huis, dit beïnvloedt de energie op negatieve wijze. Schone ramen versterken energie en brengen meer positieve energie naar binnen. Regelmatig de ramen schoonmaken zorgt niet alleen voor een mooiere aanblik, maar creëert ook een woonruimte waarin energie optimaal kan bewegen. Wellicht niet het allerleukste klusje, wél een belangrijke.
Upcoming webinar
Feng Shui Detox
Begin 2025 gezond met een energetisch afgestemd huis
Datum: zondag 26 januari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Over Sophie Schraven
Sophie is specialist op het gebied van klassieke feng shui en helpt dagelijks mensen om van hun huis een plek te maken waar ze zich volledig thuis voelen. Ze vertaalt eeuwenoude kennis naar toegankelijke, praktische tips voor hedendaags interieur. Deze tips deelt ze via haar website en Instagram en zijn door iedereen toe te passen. Sophie hoopt hiermee mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met feng shui. In haar praktijk duikt ze meer de diepte in aangezien er ook een heleboel adviezen zijn die per persoon en per huis verschillen. Zo kan Sophie op basis van jouw geboortedatum en de ligging van jouw huis, een woning creëren die volledig bij je past. Bijvoorbeeld: welke kleuren en materialen brengen je in balans, in welke richting moet je bed staan voor een goede nachtrust, hoe kun je je bureau zetten voor een productieve dag en ga zo maar door. Feng shui draait niet om interieurstyling, maar om een filosofie die je kunt toepassen op iedere interieurstijl – ook die van jou. Kijk voor meer informatie over Sophie op haar website.