Hoe je Feng Shui kunt toepassen bij de inrichting van je huis vinden we razend interessant. We hangen dan ook telkens aan de lippen van dé Feng Shui autoriteit van Nederland: Nina Elshof. Dit keer praat ze ons bij over het belang van de achterdeur.
Feng Shui & je achterdeur: Zo voorkom je stagnatie van chi (levensenergie)
De voordeur speelt een belangrijke rol binnen de Feng Shui. Het is als het ware je visitekaartje waarmee je jezelf aan de wereld toont. Via subtiele signalen geef je via je voordeur ook aan wat de mores is áchter je deur. Door rommel en onduidelijke of compleet afwezige communicatie over wie er in een huis woont, zal je bezoek het niet al te nauw nemen met jouw regels. Je geeft immers bij je eigen voordeur al aan dat je dat zelf ook niet doet. Daarmee komt er rommelige en onduidelijke energie met je bezoek mee je huis binnen. Het kost je tijd, energie en ergernis om iemand die al binnen is, alsnog duidelijk te maken hoe je graag wilt dat er met je huis (en met jou!) wordt omgesprongen. Met een krans aan je voordeur geef je blijk van nauwgezette zorg voor je huis; een duidelijk signaal dat de bezoeker onbewust zal oppikken en zich naar zal gedragen.
Upcoming webinar
Feng Shui Detox
Begin 2025 gezond met een energetisch afgestemd huis
Datum: zondag 26 januari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
De achterdeur
Maar dan de achterdeur, of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Want veel bewoners van appartementen hebben helemaal geen achterdeur. Er wordt binnen de Feng Shui veel geschreven over voordeuren. Maar over de achterdeur lees je weinig, behalve dat hij handig is voor voortdurend binnen en buiten kleppende kinderen. En voor kopjes-suiker-lenende-buurmannen die onverwacht midden in je keuken plachten te verschijnen. De achterdeur is echter ook één van de plekken waar Chi energie je huis weer verlaat. Naast de grootste afvoerplek, het toilet, zorgt de achterdeur er voor dat er ruimte gemaakt wordt in je energiehuishouding. Daardoor kan er weer frisse en schone energie via de voordeur binnen komen. Het brengt een flow van energie op gang die stagnatie voorkomt en dat is erg belangrijk! Stagnatie is het begin van verval en achteruitgang. Misschien ken je wel zo’n groot oud huis, waar een dame of heer op leeftijd woont en waar een groot deel van de kamers niet wordt gebruikt. Als je daar binnen gaat ruík je de stilstand en stagnatie. Als je geen achterdeur hebt die in deze doorstroom behoefte kan voorzien, is het belangrijk om dagelijks een raam flink open te zetten. Neem geen raam dat recht tegenover de voordeur zit; dat veroorzaakt juist weer teveel doorstroom en turbulentie.
Je achterdeur en afval
Feng Shui raadt verder aan om je boodschappen via de voordeur naar binnen te brengen en je afval via je achterdeur het huis te laten verlaten. Maar hoe doe je dat zonder achterdeur? Hierbij een paar tips:
- Breng wat vaker je afval weg: als de vuilnisbak overstroomt en je met een super volle zak je een weg naar buiten moet banen, is de kans groot dat een zak scheurt of dat je anderszins sporen na laat. Daarmee bezoedel je je entree waar ook de frisse levensenergie weer naar binnen komt. Een goede routine is om telkens als je weggaat naar je werk bijvoorbeeld, een klein zakje vuil mee te nemen.
- Verminder je afvalstroom: dit is eigenlijk nog beter. Als je kritisch bent op de producten die je koopt en op hoe ze verpakt zijn, kun je enorm besparen op de omvang van je persoonlijke afvalbergje en hoef je minder afval je huis weer uit te werken.
- Zorg voor ‘schoon’ afval: verpakkingen die je omspoelt voor je ze weggooit zorgen voor minder troep. Wel even laten uitlekken voor je ze in de zak stopt. Ook helpt het om verpakkingen plat te maken of open te vouwen zodat ze minder ruimte in nemen.
Tot slot nog dit: ’Vuilnis is het venster op iemands ziel.’[1] Ward Harrison onderzocht het afval van celebrities om aan de hand daarvan te vertellen wie zij zijn, hoe zij hun leven inrichten en wat hen bezighoudt. Geeft je misschien weer even een andere kijk op je afval.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
[1] ‘Het interieur als afspiegeling van de persoonlijkheid’ – Aline de Bruin, Elsevier, 17 mei 2011.