Of je nu pas in een relatie zit of al jaren met dezelfde partner bent, gevoelens van eenzaamheid komen in de beste relaties voor. Zelfs tijdens intieme momenten. Je een week (of twee) minder verbonden voelen met je partner is volstrekt normaal. Alles – ook intimiteit – heeft tenslotte de neiging in golven te bewegen. Maar als zo’n vervreemd gevoel veel langer aanhoudt, is het tijd om rustig te onderzoeken waar(om) de eenzaamheid is ontstaan. In dit artikel beschrijven we 3 mogelijke oorzaken van eenzaamheid in een relatie. Ook vertellen we je hoe je ze kunt omzetten in brandstof voor vernieuwde verbinding.
Eenzaam in je relatie? 3 mogelijke oorzaken
Upcoming webinar
Scheiden of Blijven
Deze handvatten geven helderheid
Datum: zondag 12 januari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Oorzaak 1. Een gebrek aan intimiteit tussen jou en je partner
De fundamenten voor intimiteit worden meestal in het begin van een relatie gelegd, maar vaak merk je bij een ‘crisissituatie’ pas hoe stevig de intimiteit tussen jou en je partner daadwerkelijk is. Als je in een dip belandt, wat heftigs meemaakt of op een belangrijk kruispunt in je leven staat, voel je je vaak op je kwetsbaarst. En juist dan is het belangrijk dat je jezelf volledig kunt laten zien aan je partner. Heb je het gevoel dat daar geen ruimte of begrip voor is? Grote kans dat je je op den duur eenzaam en geïsoleerd gaat voelen in je relatie.
Groeimoment
Maar dat gevoel hoeft helemaal niet te bewijzen dat er iets mis is met jullie relatie. Het kan juist een enorm groeimoment zijn, omdat deze situatie jullie de gelegenheid geeft je opnieuw op elkaar af te stemmen. Probeer aan te geven wat jij nodig hebt wanneer je je zo kwetsbaar voelt: raak niet in de verleiding om te denken dat hij of zij je gedachten kan lezen. Zo geef je je partner de kans te laten zien dat hij of zij jou wel degelijk wilt steunen, en krijg jij hoogstwaarschijnlijk de support waar je naar verlangt. Blijkt het meerdere keren dat je partner niet in staat is om jou de steun te geven die je nodig hebt, of andersom, dan is het belangrijk om te overwegen of je ooit voldoende bevrediging uit jullie relatie zult halen.
Oorzaak 2. Jullie hebben tegenovergestelde interesses
Grote kans dat je partner op z’n minst een aantal heel andere interesses heeft dan jij. We voelen ons namelijk vaak aangetrokken tot mensen die ons aanvullen, of zelfs helemaal anders zijn dan wij. Maar na de beginfase van een relatie kan het gaan opvallen dat jij en je partner wel heel weinig gemeen hebben. Je interesses bepalen ten slotte vaak waar je naartoe gaat in je leven, op professioneel gebied, in je vrije tijd of (hopelijk) beide. Misschien is er één partner die zich meer aanpast dan de andere en ontstaat er daardoor langzaam maar zeker irritatie en vervreemding.
Verwachtingen
Ten eerste is het belangrijk om je verwachtingen van de relatie onder de loep te nemen. Misschien had je verwacht dat jullie van alles samen zouden doen, maar blijkt dat nu gewoon geen realistisch vooruitzicht. Kan je daarmee leven? Is er een ander vervullend element van jullie relatie dat je juist verraste en misschien ‘compenseert’ voor wat van het gebrek aan gedeelde interesses? En heb je wel voldoende goede vrienden met wie je je interesses en passies kunt delen? Hiernaast kunnen jullie natuurlijk op zoek gaan (en blijven) naar dingen die jullie wél allebei leuk vinden. Is er een beter excuus om elke maand minimaal op één creatieve date te gaan? Hang een lijstje op de koelkast (of begin een gedeelde iPhone notitie…) met alle dingen die jullie samen nog willen proberen. Maak er een uitdaging van om elke maand één of twee dingen af te vinken.
Oorzaak 3. Je hebt innerlijk werk te doen
Onderzoek eens of je misschien onrealistische verwachtingen hebt van je partner. Geeft hij of zij je regelmatig bevestiging, liefde en steun maar blijf je je alleen voelen? En ben je dit probleem ’toevallig’ in vorige relaties ook steeds tegengekomen? Grote kans dat je jezelf vertelt dat je steeds maar niet the right one vindt, maar misschien is het hoog tijd dat jij die persoon voor jezélf wordt. Misschien is het tijd om je mouwen op te stropen en wat innerlijk werk te doen als het gaat om relaties, en dat hoeft trouwens helemaal niet alleen om romantische relaties te gaan.
Dagboek bijhouden
Afhangende van een hele hoop factoren zal misschien het bijhouden van een dagboek of beginnen met meditatie veel voor jou doen, of zal je het beste af zijn bij een geschikte psychotherapeut die je bijvoorbeeld hebt je hechtingsstijl te begrijpen. Hoe dan ook: diep van binnen weet je waarschijnlijk wel wat het is dat je niet onder ogen kunt komen en wat je nodig hebt om die confrontatie aan te durven gaan. Dit geldt trouwens net zo goed als je merkt dat je je juist afsluit voor je partners bevestiging, steun en liefde. Ook als je moeite hebt je partner binnen te laten, kun je je erg eenzaam voelen. Als deze zelfde reflex je achtervolgt in andere relaties, is het waarschijnlijk tijd om te onderzoeken waar die vandaan komt en hoe je er doorheen kunt bewegen.
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!
Bron: mindbodygreen