Zin om dit weekend de keuken in te duiken? Daarom een recept voor een heerlijk kruidige courgettecake afkomstig uit het kookboek Detox Kitchen Groenten – waarin veggies de hoofdrol spelen. Deze manier van koken en bakken ondersteunt je gezondheid en boost je energielevel. Ideaal dus voor in de herfst om je immuunsysteem een handje mee te helpen. In dit boek vind je 150 simpele feel-good recepten zonder zuivel, tarwe en geraffineerde suiker. Het culinaire brein erachter is Lily Simpson, een Britse chef-kok die in 2012 de The Detox Kitchen oprichtte; een healthy bezorgingsdienst die meteen een groot succes werd. Inmiddels heeft The Detox Kitchen een aantal deli’s in Londen, waar creatieve gezonde gerechten op de kaart staan. Eerder schreef Lilt samen met voedingsdeskundige Rob Hobson De Detox Kitchen Bible. Have fun met het bakken van deze glutenvrije courgettecake!
Recept: Glutenvrije courgettecake met vegan glazuurlaagje van kokosyoghurt
Courgette is familie van de komkommer en de meloen en is het hele jaar door verkrijgbaar. Het is een zachte groente waar je zowel zoete als hartige gerechten mee kunt maken. Courgettes staan bekend om de grote hoeveelheid vitamine C die ze bevatten. Daarnaast zit er vitamine B6, vitamine A en vitamine K in courgette. Lily: “Dit recept voor courgettecake kan bijna niet mislukken. Ik heb een glazuurlaagje toegevoegd zodat de cake bij de thee kan worden geserveerd, maar je kunt dat ook weglaten en de plakjes cake roosteren en met notenpasta bestrijken”.
Ingrediënten courgettecake – 8 plakjes
kokosolie, voor het invetten van een klein cake- of broodblik
3 eieren
1 dl koolzaadolie
70 g kokosbloesemsuiker
300 g courgettes, geraspt
250 g glutenvrije bloem
1 tl kaneelpoeder
1/2 tl geraspte nootmuskaat
1/2 tl glutenvrij bakpoeder
1 vanillestokje, gesplitst en merg eruit geschraapt
100 g pecannoten, grof gehakt
2 el gele rozijnen
Voor het glazuur
200 g kokosyoghurt
geraspte schil en sap van 1 limoen
1 el ahornsiroop
1 tl vanillepasta
Bereiding courgettecake
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een klein broodblik in.
2. Breek de eieren boven een grote kom. Klop de koolzaadolie en de kokosbloesemsuiker erdoor tot een lichte en luchtige massa ontstaat. Meng de geraspte courgettes er grondig door. Zeef de bloem erbij samen met de kaneel, de nootmuskaat en het bakpoeder en schep alles met een grote metalen lepel door elkaar. Voeg het vanillemerg, de gehakte pecannoten en de rozijnen toe en meng deze er zeer goed door.
3. Doe het mengsel in het beklede broodblik. Bak het 35-40 minuten, tot het goudbruin is en zacht aanvoelt als je erop drukt maar wel gaar is (een satéprikker die je erin steekt moet er schoon uit komen). Laat de cake afkoelen.
4. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een grote kom en klop ze door elkaar. Zet het glazuur 20 minuten in de koelkast om op te stijven.
5. Haal de afgekoelde cake uit de vorm. Schenk het glazuur erover en snijd de cake in plakken. Detox Kitchen Groenten, €24,95, Uitgeverij Scriptum, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!