Dat eten zonder vlees sexy is, maakt chef Anna Jones ons met haar kookboek ‘Vegetarisch het jaar door‘ maar weer eens duidelijk. Vega eten betekent namelijk niet per se werken met klassieke ‘vleesvervangers’. Het boek is ingedeeld in de vier jaargetijden. Deze originele gegrilde Ceasar salade – met een dressing om je vingers bij af te likken – sprong er voor ons meteen uit als ultiem zomergerecht. Enjoy!
Recept: gegrilde caesar salade met knapperige kikkererwten
Anna Jones in ‘Vegetarisch het jaar door‘: “Omdat ik in Amerika ben opgegroeid heb ik vaak Caesar salades gegeten met frisse, knapperige sla, stevige dressing met knoflook en goudbruine croutons. Deze Caesar salade is een beetje anders dan die uit mijn jeugd. De dressing bevat tahin, en in plaats van het brood gebruik ik knapperige kikkererwten als croutons (die zijn ook afzonderlijk lekker als snack of bij een drankje). De sla is ook geblakerd en geeft het geheel een rokerig accent, al kun je deze salade net zo goed maken zonder de sla eerst te grillen. Ik geef daarnaast nog wat extra opties voor gebruik van de dressing.”
Kikkererwten
Kikkererwten, ook wel garbanzo bonen genoemd, behoren tot de oudste gewassen ter wereld. Ze maken al 7500 jaar deel uit van tal van traditionele diëten. Niet zo gek want kikkererwten zijn heel gezond. Ze bevatten veel vezels en zijn een bron van ijzer, zink, fosfor, B-vitaminen en plantaardige eiwitten. Daarnaast hebben deze veelzijdige peulvruchten een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzaam energie afgeven en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. En de aanwezige antioxidanten (zoals flavonoïden en polyfenolen) beschermen ons lichaam tegen celbeschadiging door vrije radicalen, waardoor het risico op chronische ziekten wordt verminderd.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kroppen Little Gem sla
- 400 gram kikkererwten uit blik of 300 g uit een pot, uitgelekt
- 1 eetlepel raapzaadolie
- rasp van 1 biologische citroen
Voor de dressing
- 1⁄2 teen knoflook
- 4 eetlepel lichte tahin
- 2 eetlepel dikke Griekse yoghurt
- 1 eetl. olijfolie
- sap van 11⁄2 citroen
- 2 theelepel dijonmosterd
- een scheutje tamari of sojasaus
Ter ganering
- 40 gram Parmezaanse kaas (ik gebruik vegetarische)
- een klein bosje peterselie, alleen het blad
Bereidingswijze ceasar salade
- Verhit de oven tot 240 °C. Verhit een grillpan op hoog vuur.
- Snijd intussen de kroppen Little Gem in de lengte doormidden. Meng de kikkererwten in een braadslee met de raapzaadolie en een snuf zout en peper. Zet de braadslee 25 minuten midden in de hete oven en schud deze af en toe totdat je de kikkererwten hoort poffen en ze knapperig en geblakerd zijn.
- Grill intussen de sla een paar minuten aan elke kant tot er grill- strepen op ontstaan en hij iets is geslonken. Leg de sla op een bord en zet apart.
- Maak de dressing: rasp de 1⁄2 teen knoflook in een keukenmachine. Voeg alle overige ingrediënten toe met 6 eetlepels water en maal het geheel glad. Voeg zo nodig meer citroen/zout/peper/sojasaus toe.
- Verdeel de citroenrasp over de kikkererwten en laat ze uitlekken en knapperig worden op keukenpapier.
- Meng de geblakerde sla met wat eetlepels dressing en leg op een bord. Verdeel de kikkererwten over de sla en rasp de Parmezaanse kaas erover. Serveer de salade met nog meer dressing, flink wat zwarte peper en wat blaadjes peterselie.
Extra serveersuggesties voor de Caesardressing
- Op een boterham met gerookte tofoe en sla
- Op soep of een stoofpot
- Als dressing voor resten quinoa of granen
- Ingedikt met meer yoghurt om rauwkost in te dopen
- Over gepofte aardappels
Uit Vegetarisch het jaar door, €37 via Bol.com.
Meer zomerse recepten
Boterzachte biologische zalm met rode ui en dille
Vegan cheesecake met eetbare bloemen
Glutenvrije Italiaanse citroen-ricottacheesecake op zijn kop
Glutenvrije omgekeerde kersen-amandeltaart
Vega buddha bowl met sobanoedels uit ‘De Yogakeuken’
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!