Maartje Borst bewijst met Taart ende Koeck dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. In dit fijne bakboek staan simpele, natuurlijke ingrediënten centraal. Denk aan appelmoes of kokend water, voor de allerlekkerste, luchtigste, smeuïgste cakes en chocotaarten. Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen! Deze vegan (!) cheesecake is ontzettend lekker en makkelijk te bereiden.
Nazomer recept: vegan (!) cheesecake met eetbare bloemen
Maartje: ‘Er zijn allerhande creatieve plantaardige varianten op de klassieke cheesecake te vinden. Vaak bevatten deze versies een berg cashewnoten en kokosolie of moeilijk vindbare vegan cream cheese uit speciaalzaken. Leuk om een keer te maken, maar moeilijk, zwaar verteerbaar, bewerkelijk en duur. Ik heb ondertussen een prima manier gevonden om een cheesecake te maken. Extra fijn aan dit recept is dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt (of biowinkel) te vinden zijn, het geen ingewikkelde voorbereiding vergt en je geen speciale powerblender nodig hebt.’
Benodigdheden
- ronde taartpan of springvorm van ca. 22 cm doorsnede
- hakmolentje, blender, keukenmachine of elektrische koffiemaler
Ingrediënten
Bodem
- 200 g havermout
- 30 g lichtbruine kristalsuiker
- 100 g plantaardige bakboter, gesmolten
- 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g snufje zout
- snufje kaneel
Vulling
- 750 g dikke sojakwark (bijv. Alpro Go On of het ‘quarkalternative’ van Provamel)
- 250 g kokosyoghurt
- sap en geraspte schil van 1 grote biologische citroen
- 100 g lichtbruine kristalsuiker
- 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
- 85 g custardpoeder
- 1 tl bakpoeder
- 125 g plantaardige bakboter, gesmolten
Garnering
- rood fruit naar keuze
- poedersuiker
- eetbare bloemen
Zo maak je de vegan cheesecake
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met plantaardige boter.
- Maal de havermout fijn in een hakmolentje, keukenmachine of koffiemaler. Voeg de suiker, boter, vanillesuiker, het zout en de kaneel en meng tot een deeg. Druk dit uit op de bodem van de springvorm.
- Meng vervolgens in een grote kom de sojakwark, kokosyoghurt, het citroensap en de citroenrasp, de suiker en vanillesuiker. Voeg het custardpoeder en bakpoeder toe en meng goed tot je geen klontjes meer ziet. Giet een klein deel van het kwarkmengsel bij de gesmolten boter en meng goed door. Roer het botermengsel vervolgens door de rest van het kwarkmengsel.
- Bak de cheesecake 55-60 minuten, tot de taart mooi gerezen is en er goudgeel uitziet. Schakel de oven uit en laat de taart 5-10 minuten staan voordat je hem uit de oven haalt.
- Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast. Serveer met rood fruit, bestuif met poedersuiker en decoreer met eetbare bloemen.