Zodra je je meer in de alternatieve zienswijzen van voeding gaat verdiepen, stuit je ongetwijfeld een keer op de term ‘Boviswaarde’. Elk product en alles wat leeft heeft een trillingsgetal dat uitgedrukt kan worden in aantal Bovis. Hoe hoger de trilling, hoe gezonder het voor je is. Een aanknopingspunt dus voor je gezondheid en vitaliteit.
Boviswaarde: zo meet je de levenskracht in jouw voeding
De boviswaarde meet hoeveel levenskracht er in voedingsmiddelen te vinden is: geeft het je energie of neemt het energie is telkens de simpele vraag. Neem een appel. Net geplukt heeft het stuk fruit een andere levenskracht dan wanneer deze al vier weken op de fruitschaal ligt of inmiddels tot appelmoes is gekookt. Naarmate de tijd verstrijkt gaat de vitaliteit van de appel achteruit. Na 30 dagen is een appel echt minder voedzaam dan vers van de pluk. Klinkt logisch maar hoe valt dit te meten?
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Pendelen
Fransman André Bovis en zijn leerling Simonéton hebben de boviswaarde in het leven geroepen. De onderzoeker heeft een frequentieschaal ontwikkeld die de vitaliteit der dingen aangeeft. Met behulp van een pendel (nee, niet alleen kruidenvrouwtjes gebruiken pendels) of Biotensor wordt de Boviswaarde gemeten. Deze instrumenten meten trillingen die de Boviseenheden (BE) bepalen. Hoe lager het getal uitvalt, hoe minder levenskrachtig datgene is. Deze meting is correct wanneer verschillende tests telkens dezelfde resultaten opleveren (hetzelfde product, hetzelfde moment). Met de boviswaarde in het achterhoofd kijk je op een andere manier naar voedingsmiddelen en naar wat wel en niet gezond is voor je. Dit is een handig lijstje om in je achterhoofd te houden:
0 – 3.000 Bovis: ziekmakend
3.000 – 6.500 Bovis: vitaliteitsrovend
6.500 – 9.000 Bovis: vitaliserend
9.000 – 18.000 Bovis: therapeutisch en vitaliserend
No-go: gekookte voeding
For your information: gekookt voedsel heeft een Boviswaarde van 200. Verse groenten en fruit hebben een waarde van 8000 BE of meer. Biologische groenten hebben ook weer een hogere BE dan niet biologische groenten, die met chemicaliën zijn vervuild. De Boviswaarde van fruit en groenten lopen hard terug bij het verwerken, conserveren, verhitten of invriezen. Verse, en het liefst rauwe groenten en fruit, boosten het lichaam juist enorm. Weet dat ook plekken over een trillingsfrequentie beschikken en dus in boviswaarde uit te drukken zijn. Zo krijg je van een vruchtbaar bos energie en kan een dor bos je verzwakken en je stemming negatief beïnvloeden.
Boviswaarde en de mens
Ook mensen hebben een boviswaarde en staat in verband met onze gezondheid. Een gezond persoon heeft een waarde van 6.500 – 8.000. Heb je een lagere uitslag? Dan ben je wellicht meer vatbaar voor ziektes of een verkoudheid. Volgens orthomoleculair arts Robert H. Steeloper kosten voedingsmiddelen met een boviswaarde lager dan 7.000 je lichaam energie. Etenswaren met een hogere uitslag – boven 7.500 – geven juist kracht. En wow, vanaf boviswaarde 9.000 hebben de betreffende producten zelfs een reinigende en therapeutische werking. Echter, de uitkomsten zijn niet direct vanaf instrumenten waarneembaar en dus subjectief. Kun je dus lekker zelf bepalen waarop jij het label ‘boviswaarde 9.000’ wil plakken ;-).
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!