Maak van jouw balkon een energetische krachtplek met deze 5 tips

Heart + Soul
balkon zen tips

In de zomermaanden brengen we meer tijd buiten door. Goed nieuws voor jouw chi! Want zonlicht, frisse buitenlucht en een groene omgeving vormen samen een ware katalysator voor jouw voorraad levensenergie. Dat maakt een met aandacht ingericht balkon tot een energetische krachtplek. Zeker als je onderstaande 5 tips ter harte neemt.

Maak van jouw balkon een energetische krachtplek met deze 5 tips

Binnen de Feng Shui wordt je balkon – hoe klein ook –  beschouwd als een onderdeel van je huis. Zie het als een extra ‘buitenkamer’. Net zoals dat je woning aandacht nodig heeft om sfeervol te zijn, vraagt ook je balkon om zorg. Investeer – als je portemonnee het toelaat – in buitenmeubilair van hoge kwaliteit in plaats van krakkemikkige bistro stoeltjes. Houd je balkon ook goed schoon. Daarmee leg je de basis voor een gezonde stroom van chi. Als je dan ook nog eens onderstaande 5 tips toepast tover je jouw balkon om tot een energetische krachtplek.

Foto collage Evelyn Twee foto's Evelyn

Volg Evelyn op Instagram

Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.
Volg mij op Instagram

1) Ga voor groen

Levende ‘objecten’ zoals planten en bloemen verhogen de chi op jouw balkon. Volgens Feng Shui master Nina Elshof is het belangrijk om je bij het aankleden van je balkon te laten leiden door je karakter: ‘Ben je precies en nauwgezet, neem dan geen wild groeiende klimmers, maar kies een strak in de vorm te houden buxus. Ben je juist wild en uitbundig? Ga dan een eenjarige relatie aan met uitbundig bloeiende hangers. Ben je relaxt en laid back, kies dan vooral eenvoudig te onderhouden groeisels in grote potten die niet zo vaak water hoeven te hebben. Eén grote bak vol met bamboe kan zo’n oplossing zijn; geen gedoe met snoeien of uitgebloeide bloemen verwijderen. Enkel één keer per week een hele flinke emmer water erbij en klaar.’

Bamboe

balkonOver bamboe gesproken… als je jouw balkon een spiritueel tintje wilt geven is het plaatsen van bamboe geen gek idee. Bamboe (in het Japans: take) is buigzaam en altijd groen. Een wijze les die je van bamboe kunt leren is buig, maar breek niet. Bamboe is steviger dan eikenhout en kan toch zachtjes meebewegen in de wind. Op den duur neemt zelfs de sterkste wind af, maar bamboe blijft overeind, hoog en kalm. Een houding van buigen maar niet breken, ook wel go-with-the-flow genoemd, is een belangrijkste les in het leren omgaan met moeilijke situaties in het leven. En die les zou je zou maar eens kunnen leren op jouw eigen balkon:-).

2) Houd rekening met de windrichtingen

Wil je chi extra goed laten stromen? Houd dan rekening met de verschillende windrichtingen. Groene planten zoals bamboe voelen zich met meest thuis op het (zuid)oostelijke deel van je balkon. Oranje, rode en violette planten kun je het beste op het zuiden plaatsen. Blauwe bloemen zoals lavendel en vergeet-mij-nietjes passen perfect in het noorden. Witte bloemen behoren tot het (noord)westelijke deel van je balkon terwijl roze en lichtgele tinten passen bij het het noordoosten en zuidwesten.

3) Kies de juiste lichtbron voor jou

De dagen zijn nu langer, maar niet eindeloos. Dus kies een lichtbron die jou blij maakt tijdens zwoele zomeravonden en voor als de dagen straks weer korter worden. Licht is enorm bepalend voor sfeer, dus experimenteer er lekker op los. Je kunt slingers met kleine lampjes ophangen, een paar grote kandelaren neerzetten of een lantaarn ophangen. Om je balkon bij je huis te betrekken kun je zelfs een leuke schemerlamp neerzetten.

4) Maak een mini-moestuintje

Gelukkig heb je geen tuin nodig om een moestuintje te kunnen verzorgen. Met een aantal plantenbakken, bloempotten of manden kom je al heel ver! Als je heel weinig ruimte hebt kun je ook wat bakken aan de buitenkant van je balkon hangen. Aangezien je geen hele tuin kunt vullen, kies vooral voor groenten, fruit en kruiden die je vaak eet en die makkelijk te oogsten zijn. Denk aan aardbeien, pluksla, basilicum, oregano, tijm, munt, gember of radijsjes. Het is ook handig om te kiezen voor duurdere fruit- en groentesoorten die je misschien niet zo vaak in de supermarkt koopt, frambozen en blauwe bessen bijvoorbeeld.

5) Vergeet jezelf niet

Laten we het tenslotte even over jou hebben: maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Kies stoelen die fijn zitten en leg zachte kussens neer. Als het ‘s avonds wat frisser wordt is een plaid heerlijk om onder te kruipen. Brand geurkaarsen of wierook en zet op tijd je lievelingsmuziek aan om al je zintuigen te stimuleren. Als je plek hebt en een paar uurtjes per dag kunt genieten van de zon op je balkon, zet dan vooral een tuinstoel neer waar je lekker languit op kunt gaan liggen. Of hang een hangmat op (als het veilig kan)!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.