Dit zijn de 4 verschillende soorten aseksualiteit (en de belangrijkste misvattingen)

Heart + Soul
aseksueel
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
26.05.2021

Praten over seks doen we gelukkig steeds openlijker. Toch is aseksualiteit een onderwerp waar je maar weinig over hoort. Dat terwijl zo’n 1% van de bevolking aseksueel is. Als aseksualiteit al erkend wordt, worden er vaak flauwe grapjes over gemaakt, en er bestaan hardnekkige misvattingen over. Dat kan gelukkig anders. In samenwerking met seksuoloog Eveline Stallaart zette Cycle een aantal belangrijke feiten over aseksualiteit op een rijtje. Cycle is een online community van experts en ervaringsdeskundigen, die met een open mind alle onderwerpen rondom vrouwelijke gezondheid bespreken. 

Dit zijn de 4 verschillende soorten aseksualiteit (en de belangrijkste misvattingen)

Je kan er niet omheen, seks sells. In bijna iedere willekeurige film, game, (parfum)reclame of boek komt seks voor. Maar wat nou als je bij die 1% hoort die aseksueel is en niet moet denken aan een potje steamy seks? Over aseksualiteit, ook wel non-libidoisme, is relatief weinig bekend. Het enige onderzoek dat we konden vinden op het internet stamt uit 2004. In dat onderzoek wordt uitgelegd dat je je als aseksueel persoon niet voelt aangetrokken tot anderen.

Holistik Zomerbox

Niet zwart/wit

Toch is het allemaal niet zo zwart/wit als het lijkt. Zo kunnen aseksuele personen verliefdheid net zo ervaren als niet-aseksuele personen. Alleen leidt deze verliefdheid meestal niet tot een relatie met (veel) seks. Dat wil niet zeggen dat aseksuele personen niet seksueel opgewonden kunnen raken. Ze hebben alleen niet de behoefte om dat gevoel om te zetten naar seks met een ander. Om toch gehoor te geven aan deze opwinding kiezen aseksuele personen liever voor masturbatie. Opgewonden zijn is namelijk een fysiek genotsgevoel waar geen seksuele fantasieën met een ander persoon nodig voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kind die onder de douche ontdekt dat de straal voor een lekker gevoel kan zorgen, zonder dat het kind daar seksuele gedachten bij heeft. Aseksualiteit is dus niet hetzelfde als een gebrek aan zin in seks. Ook zijn aseksuele mensen niet geslachtloos. Ze kunnen wel degelijk seks hebben met iemand, alleen hebben ze daar geen interesse in.

Aseksualiteit is aangeboren

De grote vraag blijft: waarom voelen aseksuele mensen zich niet seksueel aangetrokken tot anderen? Hoe dat precies zit weten wetenschappers niet precies. De hormonen van aseksuele mensen zijn niet afwijkend van die van hetero-, homo- of biseksuele mensen. Wat ze wel weten is dat aseksualiteit is aangeboren. Het is een geaardheid, net als homoseksualiteit. Daarbij komt seksueel misbruik en/of depressie niet vaker voor onder aseksuele mensen dan onder niet-aseksuele personen. Dat de aseksuele gemeenschap verre van zwart/wit is, noemden we al eerder. Deze gemeenschap is zelfs heel divers. Iedere aseksuele persoon ervaart zaken als relaties, aantrekking en opwinding net weer wat anders dan de ander. Zo wil de een niet aangeraakt worden, wil een ander alleen knuffelen en vindt weer een ander het prima om te zoenen.

Verliefdheid

Wanneer lust ontbreekt bij aseksuele mensen betekent dat niet dat verliefdheid automatisch is uitgesloten. Verwarrend? Laten we het anders uitleggen aan de hand van een spectrum. Net zoals bij hetero-, homo- of biseksuelen is de seksualiteit in te delen in een spectrum. Makkelijker gezegd: niet iedere hetero-, homo- of biseksueel heeft een even hoog libido. Zo wil de een het liefst vier keer per dag bovenop iemand springen, houdt de ander het op een keer per maand en is weer een ander oké met enkel een valentijnsdag-sessie. Nu hebben aseksuele mensen geen behoefte aan seks. Maar de behoeften, gevoelens en seksuele/romantische reacties van aseksuele mensen zijn net als seksuele mensen te onderscheiden. Side note: romantische aantrekkingskracht is liefde, en seksuele aantrekkingskracht is lust.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

4 types van aseksualiteit

Het aseksuele spectrum bestaat uit 4 types:
Type 1: heeft een libido, maar ervaart geen romantische aantrekkingskracht. Deze persoon kan wel opgewonden raken, maar is niet in staat om verliefd te worden.
Type 2: heeft geen libido, maar ervaart wel romantische aantrekkingskracht. Deze persoon kan wel verliefd worden, maar voelt geen behoefte om seks te hebben met de partner.
Type 3: heeft zowel een libido als romantische aantrekkingskracht, maar legt hier tussen geen verband. Deze persoon kan wel verliefd worden en lichamelijk opgewonden raken, maar deze gevoelens staan wel los van elkaar.
Type 4: heeft geen libido en ervaart geen romantische aantrekkingskracht. Deze persoon kent dus geen verliefdheid en ook geen lichamelijke opwinding.

Grijze A’s

Aseksuele mensen die zich niet in een van de 4 omschreven types kunnen vinden worden ‘grijze A’ s’ genoemd. Grijze A’s zijn onder andere mensen die:

 • Doorgaans geen seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar soms wel.
 • Wel seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar een laag libido hebben.
 • Wel seksueel zijn, maar die dit niet als een belangrijk deel van hun leven zien en zich niet identificeren met de gebruikelijke seksuele cultuur.
 • Zowel seksuele aantrekkingskracht als zin in seks hebben, maar niet in een dergelijke mate dat ze er ook iets mee willen doen.
 • Mensen die wel kunnen genieten van seks en er ook behoefte aan kunnen hebben, maar slechts onder zeer beperkte en specifieke omstandigheden.

Demi-seksueel

Er zijn ook half-seksuele of demi-seksuele mensen. Zij hebben geen seksuele aantrekkingskracht totdat zij een sterke emotionele band met iemand aangaan. Er wordt dan seksuele aantrekkingskracht en lust ervaren ten opzichte van die ene, specifieke persoon. Dat wil zeggen dat ze nooit oog hebben voor andere mensen.

Fabels over aseksualiteit

Hieronder nog een aantal fabeltjes over aseksualiteit op een rijtje:

 • Aseksuele personen hebben geen geslachtsorgaan. Onzin! Aseksuele mensen hebben wel degelijk een geslachtsorgaan, ze hebben alleen geen behoefte om er seks mee te hebben.
 • Aseksuele mensen zijn vaak maagd. Ook niet waar. De meesten zijn seksueel actief geweest om achter hun geaardheid te komen.
 • Aseksuele mensen hebben last van hun seksuele onthouding. Not! Aseksuele mensen hebben geen behoefte aan seks en ervaren dus geen last hiervan.

International Menstrual Hygiene Day

Naast seksualiteit en vrouwelijke gezondheid besteedt Cycle ook aandacht aan onderwerpen omtrent menstruatie. Wist je dat het op 28 mei International Menstrual Hygiene Day is? Een belangrijk moment om ons samen in te zetten tegen menstruatie-armoede. Veel vrouwen, ook in Nederland, hebben niet of nauwelijks toegang tot menstruatieproducten omdat ze niet genoeg geld hebben. Ze gebruiken luiers van hun kinderen, doekjes gemaakt van oude T-shirts of helemaal niks en blijven binnen. Dit kan hun persoonlijke, sociale en professionele leven flink beïnvloeden. Hoog tijd dat er wat wordt gedaan aan dit probleem.

Koop een cup, geef een cup

Cycle roept daarom alle vrouwen op om in het weekend van 28 – 31 mei de menstruatiecup Mary aan te schaffen, een 100% medische siliconen menstruatie cup die jarenlang meegaat. Voor elke verkochte menstruatiecup op hun platform geeft Cycle er een weg aan een meisje of vrouw die kampt met menstruatie-armoede. Daarnaast zit het Cycle team deze hele week klaar voor je om alle vragen te beantwoorden over de menstruatiecyclus op het Cycle Forum. Het Cycle Forum is voor iedere vraag te bereiken via cycle.care.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.