Kom dichter bij je vrouwelijke natuur met je eigen midwinter ritueel

Heart + Soul
zonnewende, winter ritueel

Je bent je er misschien niet van bewust, maar de nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar: midwinter. Na deze nacht worden de dagen weer langer. Volgens het geloof van oude natuurvolkeren staat de langste nacht voor de wedergeboorte van het licht. Wil je dichter bij je vrouwelijke natuur komen te staan? Vier midwinter dan met een klein ritueel.

Kom dichter bij je vrouwelijke natuur met je eigen midwinter ritueel

Op zondag 22 december om 05.19 uur precies vindt de winterzonnewende plaats. Dit maakt 22 december tot de kortste dag van het jaar. In Amsterdam duurt deze dag maar 7 uur, 40 minuten en 42 seconden. Na 22 december worden de dagen weer langzaam lichter. De winter duurt tot de lente-equinox op 20 maart 2020. Met de zomerzonnewende op 20 juni 2020 begint de zomer weer. Volgens dit vaste ritme wisselen de seizoenen elkaar al miljoenen jaren af. In onze drukke levens zijn we ons daar alleen niet zo van bewust. En dat is jammer want de komst van een nieuw seizoen is iets om even bij stil te staan én te vieren.

Midwinterfeest

Het midwinterfeest staat van oudsher bekend onder verschillende namen: in Scandinavische landen Jul (Jule), in Nederland Joel en in Engeland Yule. Met de komst van de winter brak voor boeren een rustigere periode aan. De oogst lag opgeslagen en het was tijd om uit te rusten én feest te vieren. De oude Romeinen versierden hun huizen met hulsttakken en de Noormannen staken enorme vuren aan om de duisternis te verdrijven. Wil je deze bijzondere tijd van het jaar kracht bij zetten? Organiseer dan je eigen midwinter ritueel.

Midwinter ritueel

pomanderEen midwinter ritueel hoeft helemaal niet groots of ingewikkeld te zijn. Het gaat er vooral om dat bewust stil staat bij de komst van de winter en het lengen van de dagen. Op die manier kom je wat dichter bij de natuur te staan en dat heeft altijd een heilzaam effect. Dit zou je zoal kunnen doen om de komst van de winter te vieren:

  • Maak een pomander (een geurappel) van een sinaasappel met kruidnagel. Deze geurbollen staan niet alleen heel vrolijk in huis, ze verspreiden ook een heerlijke geur. Jouw popander wordt nog feestelijker als je er een waxinelichtje in steekt.
  • Steek wierook aan en kies voor typisch winterse geuren als mirre, sandelhout, kaneel of den.
  • Vernevel essentiële oliën in een diffuser. Door hun kruidige geur zijn oliën zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, nootmuskaat en gember zeer geschikt voor de wintertijd. Je kunt deze kruidige geuren apart gebruiken, maar goed combineren met een zachtere olie zoals sinaasappel. Sinaasappel is bovendien een olie die je ziel voedt.
  • Maak een mini altaartje en versier deze plek in huis met maretakken, dennenappels, kaarsen en edelstenen (bloedkoraal, robijn, tijgeroog en toermalijn)
  • Mediteer en kijk bewust terug op je zegeningen van afgelopen jaar.
  • Hang hulsttakken op in huis en maak zelf een mooie krans.
  • Maak een beker rustgevende amandel drink met rozemarijn en engelwortel. Deze mood milk helpt jou bij het bezinnen op een magische toekomst nu het licht het weer begint te winnen van het duister. Het recept vind je hier.

provamel

 

 

Enjoy winter!

 
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link