Van oorsprong zou bananenbrood uit Zuid-Amerika komen. De eerste recepten zijn echter afkomstig uit Amerikaanse kookboeken uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Dat bananenbrood wereldwijd een hit is geworden vind ik niet zo gek. Het is niet alleen super lekker, maar ook erg voedzaam. En dat is een gouden combinatie. Hoewel er tientallen verschillende manieren zijn om een bananenbrood te maken, is dit toch wel mijn favoriete recept.
Gezond en voedzaam: dit zijn de benefits van bananenbrood
Wie Holistik een beetje volgt weet dat ik bepaald geen keukenprinses ben. Als ik een nieuw recept wil uitproberen kijk ik eerst naar de lijst van ingrediënten. Is deze te lang of staan er dingen tussen die me een tikkeltje te exotisch zijn? Dan zoek ik gewoon even verder. Gelukkig kan je ook met relatief weinig ingrediënten de lekkerste dingen maken. Kijk maar eens naar dit verrukkelijke bananenbrood. Je hebt er het volgende voor nodig:
500 g amandelmeel
300 g heel rijpe biologische bananen (ongeveer 3 bananen)
3 dessertlepeltjes vers citroensap
1 theelepeltje zout
40 g verse gist
150 g biologische amandelen
250 ml biologische Provamel Soja Drink Ongezoet
In het recept gebruik ik Provamel Sojadrink Ongezoet. Deze drink bevat namelijk veel hoogwaardige plantaardige eiwitten. Suikers zitten er niet in en dat is ook nergens voor nodig omdat de bananen al zoet genoeg zijn.
Het voordeel van amandelmeel
Ik kies bewust voor amandelmeel in plaats van bloem. Bloem is een eindproduct dat ontdaan is van de zemelen en kiemen. Het bevat daardoor weinig voedingsstoffen. Amandelmeel is een ander verhaal. Het wordt gemaakt van vermalen amandelen. Deze noten zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast zitten amandelen bomvol met de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Alsof dat niet genoeg is bevat amandelmeel per 100 gram 20 gram belangrijke eiwitten, 35 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 12 gram meervoudig onverzadigde vetten. Dat maakt amandelmeel tot een belangrijke bron van omega 3 en omega 6 vetzuren.
Bananen
Dit bananenbrood bevat 3 bananen. Bananen bevatten relatief weinig vitamine C, maar zitten vol met vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ook zit er veel kalium in een banaan. Kalium is een mineraal dat zorgt voor een goede vochtbalans én je bloeddruk op peil houdt. Nog zo’n fijn stofje dat je in bananen vindt is tryptofaan. Tryptofaan valt binnen de categorie essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via je voeding (of supplementen). In je hersenen wordt tryptofaan omgezet tot het ‘gelukshormoon’ serotonine. Hiervoor heeft je lijf daglicht nodig en een paar hulpstofjes zoals vitamine B, vitamine C, zink en magnesium. Serotonine zorgt er voor dat je je ontspannen voelt en voorkomt dat je gaat liggen malen. Serotonine is bovendien een grondstof voor het ‘slaaphormoon’ melatonine dat ‘s nachts in je pijnappelklier wordt aangemaakt. Een plakje van dit bananenbrood voor je gaat slapen is dus lang geen gek idee.
Zo maak je het bananenbrood
Pureer de bananen, voeg de Soja Drink, het zout en het citroensap toe en pureer het volledige mengsel. Meng er het amandelmeel doorheen tot een glad deeg ontstaat. Los de gist op in een beetje lauw water en voeg aan het deeg toe. Goed kneden. Bedek met een doek en laat het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek. Hak de amandelen grof, voeg toe aan het deeg en kneed het geheel. Doe het deeg in een springvorm die bedekt is met bakpapier. Plaats in het midden van een koude oven en bak gedurende 45 minuten op 220°C. Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rekje.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!