videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Leven op bananen, meloenen en mango’s: fruitariër Mees Vullings doet het

Food
Mees vullings, fruitarier
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
28.08.2017

Mees Vullings (23) studeert kunstzinnige therapie en houdt zich verder bezig met voeding, yoga, spiritualiteit, muziek maken en gezondheid. Denk je nu al, wat een zwever?! Nou, Mees doet er graag nog een schepje bovenop. Hij eet namelijk alleen maar fruit. Ondanks dat hij labels het liefst vermijdt, maakt hij het buitenstaanders graag makkelijk om zijn levensstijl te begrijpen. Vandaar dat hij zichzelf uitroept tot fruitariër. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hier. 

Leven op bananen, meloenen en mango’s: fruitariër Mees Vullings doet het

Mees eet dus al een tijdje alleen maar fruit. Wat hij dan zoal eet? De foto’s in dit artikel verklappen zijn ontbijt, lunch en diner op een doordeweekse dag. “Omdat ik zo vrij mogelijk probeer te leven, vermijd ik labels. Ze creëren enkel bepaalde verwachtingen en dat wil ik niet. Officiële regels zijn er ook niet binnen het fruitarisme. Sommige fruitariërs eten alleen maar fruit, terwijl anderen ook bladgroen, noten en zaden eten. Zelf functioneer ik het best op 100% fruit met af en toe een rauwe hartige maaltijd. 

Mees vullings, fruitarier

Waarom ben je fruitariër geworden? 

Mees: Vanuit ethische overwegingen heb ik als ‘alleseter’ de overstap gemaakt naar een volledig plantaardig dieet. Ik merkte wat voor invloed deze andere manier van eten had op hoe ik mij voelde. Een connectie die eerder nooit zo duidelijk werd. Hierdoor ben ik mij gaan afvragen“Kan ik me nog beter voelen?” Na veel lezen kwam ik bij fruit eten uit. Dat mensen alleen op fruit leefden vond ik best raar in het begin, maar ondertussen ook fucking cool. Daarnaast is geen ander eten zo lekker en bevredigend als een maaltijd van fruit. Wat ik ook tof vind is dat fruit het enige is waar niks voor dood hoeft te gaan. Fruit is een gift van de bomen, een manier om hun zaden te verspreiden. Ze willen zelfs dat je het op eet. Wanneer je bijvoorbeeld een broccoli eet, dan gaat de plant dood. Ik zeg niet dat planten gevoel hebben, en heb dan ook niks tegen het eten van planten, maar het toont wel een wil om te leven in de zin van dat het groeit. Het leeft.

Was dit een lang proces of ging de knop ineens om? 

Mees: Het einddoel was niet om alleen nog maar fruit te eten. Ik ging destijds wekelijks naar de markt en onbewust kocht ik steeds meer fruit. Ik voelde me energiek zo levend op fruit. In de avond at ik nog een gekookte maaltijd. Overdag had ik ontzettend veel energie en voelde me super goed. Maar wanneer ik die gekookte maaltijd op had, kelderde mijn energie en humeur enorm. Dit heeft mij uiteindelijk doen besluiten om me op het fruit te focussen. Deze overstap duurde zo’n anderhalve maand.

Mees vullings, fruitarier

Wat zijn de voordelen om als fruitariër door het leven te gaan? 

Mees: Heel veel. Zo heb ik bijvoorbeeld de hele dag door extreem veel energie en voel ik me over het algemeen super goed. Dit kon ik me voorheen niet voorstellen. Het is bijna alsof ik altijd in een soort constante high leef. Voordat ik op deze manier at, dacht ik ook dat ik me goed voelde, maar dat is niet te vergelijken met het vrolijke humeur dat ik nu heb. Ik kan ik niet anders zeggen dan dat ik toen echt een zombie was. 

En de nadelen? Is uit eten gaan bijvoorbeeld lastig? 

Mees: Die zijn er niet echt. Het is zo moeilijk als dat je het zelf maakt. Ik vind het niet lastig om gewoon fruit te eten, terwijl anderen andere dingen eten. Maar ik kan me wel voorstellen dat dit voor sommige mensen lastig kan zijn. Eten is een groot sociaal ding. Er zijn ook wel restaurants waar ze rauw veganistisch eten bereiden, en hier ga ik ook wel eens naar toe. En anders neem ik gewoon lekker mijn eigen fruit mee.

Is je vriendenkring veranderd sinds je alleen maar fruit eet? 

Mees: Het is niet alsof ik mijn andere vrienden niet meer heb, maar ik heb er vrienden bij gekregen die hier ook mee bezig zijn. Je zoekt elkaar natuurlijk wel een beetje op. Maar wat voor dieet iemand eet maakt voor mij niet uit of ik iemand mag of niet. Ik eet dan wel alleen maar fruit, maar dat is niet het enige wat ik doe. Er zijn zoveel andere dingen die ik interessant vind en waarmee ik met mensen kan connecten.

Mees vullings, fruitarier

Hoop je dat er meer mensen voor een fruit-based diet gaan kiezen? 

Mees: Absoluut, en niet alleen omdat ik denk dat dat het gezondst is. Van alle voedselgroepen produceren fruitbomen per hectare land namelijk het meeste eten (calorieën). Daarnaast hebben fruitbomen als enige voedselgroep vrijwel geen onderhoud nodig. Je plant de zaden en plukt elk jaar de vruchten. Groenten bijvoorbeeld moeten elk jaar opnieuw geplant worden en hebben veel onderhoud nodig. Niet echt efficiënt als je het mij vraagt. Als er overal fruitbomen geplant zouden worden, dan zou iedereen gratis eten hebben voor de rest van zijn of haar leven. Niemand in de wereld hoeft honger te lijden, de grootste leugen die we verteld krijgen is dat we in schaarste moeten leven op aarde.

Waar en hoe vaak doe je wekelijks boodschappen?  

Mees: Ik koop mijn fruit meestal bij Turkse/mediterraanse winkels of op de markt. Bij ‘gewone’ supermarkten verkopen ze geen rijp fruit, en kan ik moeilijk inschatten of het nog echt lekker wordt. Meestal ga ik een paar keer per week naar de markt en winkels, speurend naar rijp fruit. Wat ik koop hangt heel af van het seizoen en ook van waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik hou van simpel eten. Meestal eet ik niet meer dan één soort fruit per maaltijd en soms zelfs dagen achter elkaar hetzelfde. Zo at ik aan het begin van de zomer 18 dagen achter elkaar alleen maar watermeloen omdat ik nergens anders zin in had.

Wat heeft het leven als fruitariër je gebracht? 

Mees: Veel! Eigenlijk is alles erop vooruit gegaan. Een paar voordelen: een beter humeur, mooiere huid, sterker haar, geen nare lichaamsgeuren meer, meer energie en mijn energie is stabiel. Ook heb ik nooit meer last van verteringsproblemen of stimuli nodig als koffie en ik raak minder snel geïrriteerd. Mijn gedachten zijn helderder en ik kan sneller denken, ik slaap beter en heb minder slaap nodig, ik blijf zonder moeite in vorm en ik ervaar een sterkere verbinding met mensen, dieren en de natuur.

Zou je een relatie kunnen hebben met een niet-fruitarier? 

Mees: Ja, want een dieet bepaalt niet of ik een persoon mag of niet. Wel is het fijn om op dat gebied ook een klik te hebben, maar dat is geen must. Eén van de meest aantrekkelijke eigenschappen vind ik is het goed voor jezelf zorgen en onvoorwaardelijk van jezelf kunnen houden.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.