Wij kregen onlangs een prachtig kookboek toegestuurd op de redactie: Super Salade van Kat Mead. Hierin staan maar liefst 60 grote maaltijdsalades uitgewerkt, waaronder veel vegetarische en veganistische varianten. De voedzame salade met twee verschillende soorten pompoen barst van de smaak, vitamines en mineralen. En dankzij de lijnzaadkoek krijg je meteen zoveel vezels binnen dat naar de wc gaan de volgende ochtend een makkie is.
Recept: lauwwarme maaltijdsalade met geroosterde pompoen en lijnzaadkoek
Pompoen is een van de weinige plantaardige bronnen met zo’n hoge concentratie ijzer, een dynamisch mineraal dat zich snel door je lichaam beweegt. Het is precies die eigenschap waarom ijzer zo geschikt is voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Naast ijzer bevat pompoen ook veel andere vitaminen en mineralen. Bovendien doet het je darmfunctie goed. Kat: “Als je aan de herfst denkt, denk je al snel aan… pompoenen. Combineer ze met wat bittere groenten en romige, zoute blauwe kaas en je kunt jezelf al bijna rond een knapperend haardvuur zien zitten. Je kunt psylliumvezels bij natuurvoedingswinkels of online kopen“. Gelukkig is de pompoen voor ons een groente die we het hele jaar door kunnen eten. Vandaar deze herfstsalade aan het begin van de lente, gewoon omdat het kan!
Ingrediënten
- 1 kg gewone én flespompoen (mix van beide), geschild (als je wilt, of niet), pitten verwijderd en in partjes en blokjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 g babyspinazie
- 50 g babyboerenkool
- 1 stronk roodlof, in stukjes
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de blauwe-kaasdressing
- 120 g blauwe kaas (of geitenkaas), verkruimeld
- 75 g zure room (of kokosyoghurt)
- 50 ml karnemelk
- 2 eetlepels mayonaise
- Een flinke snuf versgemalen zwarte peper
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Voor de lijnzaadkoek
- 40 g geel lijnzaad
- 40 g bruin lijnzaad
- 2 theelepels psylliumvezels
- Snufje zeezout
- 60 ml water
Voor het serveren
- 40 g blauwe kaas (of geitenkaas), verkruimeld
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng alle ingrediënten voor de lijnzaadkoek in een kommetje en laat alles 5 minuten staan zodat de psylliumvezels en zaadjes het water kunnen absorberen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het lijnzaadmengsel er zo dun mogelijk (en liefst zonder gaatjes) over uit; je kunt hiervoor een paletmes gebruiken. Zet het geheel in de oven en bak het tot de laag volledig uitgedroogd is; dit neemt circa 30 minuten in beslag. Haal de bakplaat uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 210 °C.
2. Doe de pompoenpartjes en -stukjes in een grote braadslede. Hussel de olijfolie erdoor en bestrooi alles met een beetje zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de hete oven, tot de randjes goudbruin kleuren en het vruchtvlees zacht is; schud alles halverwege de baktijd even om.
3. Maak ondertussen de blauwe-kaasdressing: doe alle ingrediënten in de mengkom van een kleine foodprocessor en pureer alles glad. Zet de dressing apart.
4. Voeg de spinazie, boerenkool en roodlof toe aan het hete pompoenmengsel in de braadslede en meng alles goed. Verdeel de salade over een grote serveerschaal en sprenkel de dressing erover. Garneer alles met de ‘lijnzaadkoek’, in stukjes, en voeg tot slot de verkruimelde blauwe kaas toe. Uit: Super Salade, Kat Mead, €19,99, via Bol.com.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram