Van white noise heb je misschien al wel eens gehoord. Vrij vertaald is het een monotoon en voorspelbaar ‘geruis’ dat omgevingsgeluid maskeert. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als pink noise? Dit mysterieuze geluid kalmeert zelfs de meest onrustige geest en is heerlijk slaapverwekkend…
Pink noise: zó kalmeert dit mysterieuze geruis jouw overprikkelde geest
Het verschil tussen witte en roze ruis is de verdeling van energie. Net als wit licht – dat alle kleuren bevat – combineert white noise de geluiden van verschillende frequenties. Roze ruis daarentegen is een soort geluid waarbij alle toonhoogtes voor het gehoor evenredig vertegenwoordigd zijn. Roze ruis wordt ‘pink’ genoemd omdat licht met een soortgelijk krachtig spectrum roze kleurt. Natuurgeluiden zoals regen of onweer vallen vaak binnen de white noise categorie en zijn over het algemeen wat ‘scherper’ dan pink noise. Veel mensen vinden pink noise daarom wat aangenamer om naar te luisteren.
Hersenactiviteit
Volgens Jue Zhang – professor aan de Universiteit van Peking – is pink noise niet alleen prettig om naar te luisteren. Uit een onderzoek dat hij deed blijkt dat roze ruis een gunstig effect heeft op je slaap als het wordt gesynchroniseerd met je hersengolven. Om te bepalen in hoeverre pink noise de kwaliteit van de menselijke slaap beïnvloedt, selecteerde professor Zhang 50 proefpersonen. Een deel van de testpersonen werd gedurende hun nachtelijke slaap en tijdens een dutje overdag blootgesteld aan roze geluid. Een ander deel van de testgroep kreeg geen geluid te horen. Ondertussen de hersenactiviteit van alle proefpersonen gemeten. De resultaten van het onderzoek waren verrassend. 75% van de deelnemers bleek rustiger te hebben geslapen wanneer ze aan de roze ruis waren blootgesteld. Wat betreft de hersenactiviteit steeg het aantal ‘stabiele slapers’ ( de meest rustgevende vorm van slaap) met 23% bij de proefpersonen die ’s nachts aan pink noise waren blootgesteld en met 45% bij de deelnemers die een middagdutje hadden gedaan met roze ruis op de achtergrond.
Pink Noise apps
Volgens professor Zhang speelt geluid een belangrijke rol bij onze hersenactiviteit en de synchronisatie van hersengolven, zelfs tijdens onze slaap. De gestage, aanhoudende toon van roze geluid vertraagt en regelt je hersengolven en zorgt er voor dat je hersenen niet afgeleid worden. Dit resulteert in een diepe, rustige slaap met ongeveer één hersengolf per seconde (ter vergelijking: tijdens de waaktoestand zijn dit ongeveer 10 golven per seconde). Om optimaal te profiteren van roze ruis adviseert professor Zhang naar opnames te luisteren die een gestandaardiseerd, ononderbroken geluid produceren. Er zijn allerlei pink noise apps die je kunt downloaden en ook Youtube staat er vol mee. Hier vind je een gratis geluidsfragment van 3 uur. Welterusten!
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast