Iedereen weet inmiddels wel dat groente, fruit, kruiden en kiemen het allergezondste zijn om te eten. Levende, kleurrijke voeding. Vol kracht. Rauw. Maar hoe zit het met groente en fruit uit de diepvries? Topsporter en eco-veganistisch fruitariër Janneke van der Meulen ging voor ons op onderzoek. En zoals we van haar gewend zijn kwam ze terug met een goed onderbouwde blog.
Eco-veganistische fruitariër gaat op onderzoek: zijn bevroren groente en fruit net zo gezond?
Janneke: De ideale situatie zou zijn dat je op een zonovergoten eiland woont en jij je eigen zongerijpte biologische fruit en bessen uit de tuin kunt plukken en je bladgroen, kruiden, kiemen, groentes, (zoete) aardappelen, pseudo granen, erwten en peulvruchten iedere dag zelf vers kunt oogsten. Hoe langer iets is gerijpt door de zon, hoe rijper, hoe voller de aarde en hoe langer een product verbonden blijft met zijn voedingsbron voordat het opgegeten wordt, hoe beter. Echter, wanneer je – net als ik – woont in de grote stad en aangewezen bent op de Ekoplaza lever je per definitie een beetje in op zonlicht, smaak en (lucht)kwaliteit. Is dat erg? Niet echt. Met de middelen die we wél hebben en dat zijn er – verwend als we zijn, onwijs veel – kunnen we nog steeds de optimale keuze maken voor onszelf, ons gezin, de dieren en de aarde.
Alle producten strijden om de eerste plek
Terug naar de vraag over diepvries fruit. Is dat nou nog steeds zo gezond? Om die vraag te beantwoorden activeren we voor het gemak de mindset van een topsporter. De supermarkt is het speelveld, de Olympische Spelen. Alle producten strijden om de eerste plek. De jury bepaalt welke producten zo’n mooie glanzende medaille krijgen. Dit zijn de criteria:
– Wie heeft de beste vezels?
– Wie heeft de meeste antioxidanten?
– Wie heeft de allerbeste aminozuren?
– Wie heeft de meeste vitaminen?
– Wie heeft de meeste enzymen?
– Wie heeft de allerbeste mineralen?
– Wie heeft de meeste smaak?
– Wie heeft de beste vetzuren?
– Wie heeft de allerbeste suikercombinaties?
Het goud gaat naar biologisch en rijp fruit, bessen, bladgroen, kruiden en kiemen. Zij gaan er met overmacht met de eerste prijs vandoor. Ze scoren op alle criteria een dikke 10. In tegenstelling tot 99% van de overige deelnemers in de supermarkt die vaak niet eens aan één van de criteria voldoen. Terwijl dit de kenmerken zijn van voeding die je voor optimale gezondheid iedere dag wil eten. We gaan natuurlijk voor goud, maar wat als het zondagavond is en de winkels zijn dicht? Dan zijn groenten en fruit uit de vriezer een goede runner-up. Het jammere aan groenten en fruit uit de vriezer: ze bevatten geen enzymen meer omdat ze kort worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, maar verder zijn de overige voedingswaarde nagenoeg hetzelfde als de verse variant (mits je ze na ontdooien zo min mogelijk bewerkt) en zo ontzettend veel beter dan wat dan ook in de supermarkt. Echter, ingeblikt fruit is iets om te vermijden!
Goed alternatief voor verse groente en fruiten
In vergelijking met verse, biologische groente en fruit is de ingevroren variant dus wat minder gezond. Als je het vergelijkt met de andere alternatieven op zondagavond zoals een patatje, broodje kaas of chinees + een dag ziek op de bank door een voedselvergiftiging. Dan is de keuze dus simpel. Eten is op zo’n moment een zero-sum game. Dus zie het zo. Je hebt ongeveer 2000 -2500 coins op je dagelijkse calorie-rekening. Je kunt ze maar 1 keer uitgeven. Lukt het dus een keer niet alles vers en biologisch binnen te krijgen raadpleeg dan je voorraad in de vriezer. Wij proberen thuis ook iedere dag volop vers, rauw en biologisch te eten. Zó lekker! Dat is de basis. Maar, uuh ja, ook wij hebben wel eens een gebrekkige planning. En daarom ligt de vriezer tot de nok gevuld met bevroren fruit, bessen, groente, kruiden, boontjes en erwten. Met bevroren fruit en bladgroen maak je de heerlijkste smoothies en ijsco’s. Met bevroren groenten maak je de lekkerste curries en groenteschotels. En dat pak linzen of pasta kook je en maak je af met die bevroren kruiden. Edamame boontjes zijn de perfecte snack. Doperwten geven die salade net even wat meer vulling als er onverwacht 4 extra man mee aan tafel gaat. Suikermais is heerlijk in wraps of springpolls. Stouw je vriezer dus vooral vol.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Lees hier de andere blogs van Janneke:
Janneke is eco-veganistische fruitariër én topsporter. Gaat dat wel samen?
Topsporter legt uit: dit is de zin (en onzin) over eiwitten
Festival trend: kilo’s fruit eten tot je er bij neervalt onder de Spaanse zon