Epigenetische voeding staat voor de letterlijke opname van voedsel door een organisme of een cel. En dat vertelt je direct dat wat jij als voeding tot je neemt, je gezondheid kan beïnvloeden. ‘Epi’ staat voor rondom, en epi-genetica voor ‘rondom de genen’. Je genen zijn dus door onder andere voeding te beïnvloeden. Negatief door slechte voeding en positief door goede voeding. Annemarie Kok is epigenetisch therapeut en schreef samen met Ellen Wagenaar het boek Eetbare Schoonheid. Wij gingen met haar in gesprek over dit onderwerp.
Epigenetisch eten: met deze voeding ondersteun je jouw DNA
Annemarie: Epigenetische voeding is voeding die ons lichaam als échte voeding herkent en waar het iets mee kan. Het is een manier van eten die je systeem niet belast, met makkelijk verteerbare voeding zodat de aanwezige voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dus puur, zonder chemische bewerkingen, zonder genetische manipulatie, zo uit de natuur of biologisch (dynamisch) geteeld of gegroeid. Echt voedsel. Onze genen, ons DNA, zijn in het hier en nu nog bijna hetzelfde als vele miljoenen jaren geleden en ons lichaam doet het goed op voeding die er zoveel jaren geleden ook al was. In de epigenetische voeding zit veel kennis van oude voeding, soms verpakt in een nieuw (r)evolutionair jasje, zoals in de recepten in Eetbare Schoonheid, omdat het nu eenmaal geen miljoenen jaren geleden is, maar hier en nu.
Wanneer eet je volgens de epigenetica ‘verantwoord’?
Annemarie: Ik kan alleen maar vanuit mijn eigen ervaring met voeding spreken. Wat voor mij verantwoord voelt kan voor de ander net even anders zijn. Zelf eet ik bijvoorbeeld naast regelmatig vegetarische voeding ook vlees, soms vis en eet ik rauwmelkse zuivel en eieren. Als ik dierlijke producten eet wil ik er zeker van zijn dat ze afkomstig zijn van dieren die een gezond leven hebben gehad. Dieren die grazen in sappige weides of vrije natuur, waardoor het vlees, de vis, de eieren en alle andere dierlijke voedingsproducten ook werkelijk de energie geven die ik nodig heb. Verantwoord eten is weten wat je eet, bewustwording en verdieping en daar de voldoening van te ervaren. En het belangrijkste misschien, eten wat bij jouw lichaam past, omdat een ieder van ons uniek is en er verschillen zijn in aanleg en constitutie. In grote lijnen is de voeding volgens de principes van de epigenetica voeding zonder of met heel weinig granen, zonder suiker en zonder zuivel. Met vlees, vis en eieren.
Wanneer ben je uit balans qua voeding volgens de epigenetica?
Annemarie: Als je bloedsuikerspiegel sterk schommelt, als je overgewicht hebt, diabetes-2, als je darmproblemen hebt zoals winderigheid, verstopping of diarree, als je steeds moe bent, met name na de maaltijd. Om maar een paar voorbeelden te noemen. En dat is nog maar een greep uit de vele welvaartsziektes die er zijn. Natuurlijk zijn dit soort klachten niet alleen gelinkt aan voeding. Andere epigenetische factoren, zoals stress, straling en trauma’s kunnen ook van invloed zijn.
Welke voedingsmiddelen brengen je juist weer in balans?
Annemarie: Echt en vers voedsel, zoals groente en fruit, goede vetten en eiwitten binnen een gevarieerd voedingspatroon. Kies het liefst voor voeding in de natuurlijke staat, in zijn totaliteit, zodat je alle goede stoffen binnen krijgt. Denk aan vitamines, mineralen, vezels, vetten, eiwitten, sporenelementen, fyto-nutrienten en antioxidanten. Voedsel dat met liefde tot een maaltijd is bereid en je met plezier eet. Daar worden jij en je lichaam blij van.
Welke voedingsmiddelen kun je beter voor altijd laten staan?
Annemarie: Alle kant- en klaarmaaltijden, pakjes en zakjes met allerlei stofjes als e-nummers of andere toevoegingen, producten met aspartaam. Suiker kun je ook beter laten staan. Er zijn voldoende natuurlijke alternatieven. Als je gevarieerd eet kun je heel veel wél eten. Maar weet ook; soms eens even niet eten is ook heel goed. Het ontbijt een keer overslaan heeft een positief effect op je lichaam en reinigt je systeem. Je spijsverteringssysteem komt even tot rust en je energie kan ergens anders naar toe. Voorop staat: “Mag voeding gewoon zijn wie ze is?” Vol potentie en levenskracht, om ons optimaal te voeden.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Meer info over Annemarie en haar vak: hetzonnehuis.nl en eetbareschoonheid.nl.