Wat is nou écht gezond? Onderzoeksjournalist Daan de Wit zocht het uit en kwam met opvallende resultaten

Food
daan de wit, auteur weet wat je eet
karlijn visser

Karlijn Visser
21.11.2016

Daan de Wit, de auteur van het boek ‘Weet wat je eet’ ontmoette ik laatst tijdens een persontbijt. Al roerend in onze chocolade havermoutpap kwam er snel een gesprek op gang. Hij vertelde over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar wat inheemse volkeren eten om zo lang mogelijk vitaal te blijven, gecombineerd met de nieuwste wetenschap. Daar wil ik alles van weten!

Wat is nou écht gezond? Daan de Wit zocht het uit en kwam met opvallende resultaten

Ik sprak met Daan af bij de Koffie Academie. Nadat ik mijn bestelling had geplaatst (zo goed als zeker de meest ingewikkelde van die dag – extra grote latte met havermelk en dubbel shot espresso) was Daan aan de beurt. ‘Doe mij een koffie verkeerd met normale melk.’ De barista verslikte zich bijna. Normale melk? Daan kreeg een goedkeurende knipoog voor terug. ‘Eindelijk nog iemand die nog normale melk drinkt’, hoorde ik de barista denken. Nu snel overschakelen naar het boek, waar Daan de Wit onlangs toch best wel een beetje beroemd mee is geworden.

Je combineert in ‘Weet wat je eet’ oude kennis en nieuwe wetenschap: hoe gaat dat samen?

‘Voor mij zijn het twee essentiële, logische bronnen: oude kennis van volkeren die al duizenden jaren bewezen hebben gezond te kunnen leven, en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Momenteel maken we te weinig gebruik van zowel deze oudste kennis als van de nieuwste wetenschap.’ Daan praat met zijn handen en schetst een boog: ‘Aan de ene kant zijn er de inheemse volkeren met hun oude kennis en aan de andere kant is er de moderne wetenschap. Met de reguliere visie op voeding zitten we er precies tussen in. En dat merk je: we worden dikker en zieker. Daarom pleit ik ervoor terug te keren naar deze oude kennis èn gebruik te maken van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ze vullen elkaar aan’.

Wat zijn oude volkeren volgens jou?

“Zo’n 80 tot 100 jaar geleden was het nog mogelijk om met relatief gemak volken te bezoeken die geïsoleerd leefden. De Maori, Aboriginals of mensen in een afgelegen Zwitsers bergdrop hadden toentertijd nog nooit gehoord van Coca Cola, Starbucks of McDonald’s. Vanzelfsprekend aten de verschillende bevolkingen totaal verschillend, maar het interessante is dat ze overeenkomsten vertoonden. Ze aten namelijk allemaal grote hoeveelheden vetten, vitaminen en mineralen”.

Wat is de rol van Weston Price geweest?

“Wetenschapper en ontdekkingsreiziger Weston Price is in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, dus toen het nog goed kon, de hele wereld over geweest om die geïsoleerde groepen te bezoeken. Price was ook tandarts en begon zijn reis omdat hij schrok van wat hij zag in zijn tandartsstoel: slechte gebitten en zelfs gemankeerde gelaatsstructuren. Hij vermoedde dat de toen opkomende voedingsindustrie een rol speelde en ging op zoek naar bevolkingen die er nog niet mee in aanraking waren gekomen. Hij wilde het geheim weten van hun gezondheid. Hij is op veertien plekken over de hele wereld geweest, al is veertien relatief, want één ervan was Afrika, waar hij alleen al 30 stammen bezocht en 8000 kilometer aflegde. Zijn conclusie? In het Westen halen we alles wat leeft en gezond is uit het eten. We leven in overvloed, maar komen tekort, met alle gevolgen vandien: we worden dikker en zieker. Oude volken wisten bijvoorbeeld dat ze meel niet wit moesten maken. Zo haal je alle vitamines er uit. Intuïtief voelden ze wat ze nodig hadden. Heel grote hoeveelheden vitamines, mineralen en vetten zijn nodig om gezond te blijven. Dat wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het gevaar is dat als we tekorten opbouwen, we onze blauwdruk te weinig voeden. Vergelijk het met een huis. Je kunt een huis bouwen van de best mogelijke materialen of van karton. Dezelfde blauwdruk, verschillend resultaat. Met voeding die gezond is en bij ons lichaam past geven we onszelf en onze kinderen wat we nodig hebben. Een van de ontdekkingen die Price deed, en andere onderzoekers die ik citeer, is dat we niet bang hoeven te zijn voor vet. Dat waren de oude volken ook niet. Kennis die wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het is achterhaald om te waarschuwen tegen verzadigde vetten. Natuurlijke vetten uit avocado, vlees, volle zuivel, kokos, etc, passen goed bij het menselijk lichaam en zijn gezond, leveren energie. Door ze uit de weg te gaan, kwamen we terecht bij suiker en het verhitten van plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en andere instabiele oliën, waarmee we kant-en-klaar-producten gingen bereiden en margarine gingen maken. Ik mijd margarine, eet graag roomboter en bak in olie die goed tegen de hitte kan. Dat is niet olijfolie (die alleen koud gebruiken), maar kokosolie.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Waarom ben je je in voeding gaan verdiepen?

daan de wit, auteur weet wat je eet“Dat was een geleidelijk, persoonlijk proces. Mijn moeder had een erfelijke ziekte waaraan ze twee jaar geleden overleden is. Iedere week als ik haar opzocht, zag ik al die zieke mensen, heel confronterend. Mijn vader volgde redelijk netjes de voedingsregels, maar kreeg wel last van zijn cholesterol en overleed bijna aan zijn hartproblemen. En zelf word ik ook ouder, en ik wil graag nog kinderen – eerst maar even de juiste vrouw vinden. Kortom, voeding leek me een belangrijke component om mijzelf en mijn geliefden gezond te houden. Het was de aanleiding om me erin te verdiepen, maar toen merkte ik dat iedereen iets anders riep over wat gezonde voeding is. Ik besloot zelf op onderzoek te gaan, terug naar de kern. Uiteindelijk heb ik het boek geschreven dat ik had willen lezen. Een boek met een duidelijke overview, dat afstand neemt en onafhankelijk is. Het maakte mij immers niet uit welke wetenschapper of arts er gelijk had: als ik maar weet hoe het zit. Gaandeweg bleek tot mijn verbazing dat veel wetenschap is ingehaald door nieuwe wetenschap. Daardoor vallen veel elementen van de reguliere visie op voeding door de mand. Door de kennis die ik nu heb, komt mijn motivatie om anders te eten van binnen uit. Het gaat er om dat je snapt hoe het werkt, dan kun je die kennis daarna op alle momenten en in alle omstandigheden toepassen en leer je steeds beter te kijken met de blik van het lichaam. Nu kijk je nog vaak onbewust met de blik van je (suiker) verslaving of vaar je blind op je misleide verstand. Begrijp hoe het werkt, weet wat je eet en dan ontstaat de motivatie van binnenuit. Wat belangrijk is, omdat voeding niet alleen iets is voor nu. Het bepaalt ook of je gezond oud wordt en draagt bij aan de gezondheid van je (toekomstige) kinderen”.

Welke 5 dingen kan iedereen het beste nooit meer eten?

1. Brood, cornflakes, etc. Laat al die graanproducten maar wat vaker staan. In het boek leg ik uit waarom. En als je per se brood wil blijven eten, schakel dan over op zuurdesem.
2. Soja (of anders gefermenteerd).
3. Zonnebloemolie, geen gezonde olie. Mede omdat het veel omega 6 bevat, waar we toch al snel te veel van binnenkrijgen.
4. Verhitte olijfolie. Zodra het begint te walmen is de olie aan het verbranden. Gebruik liever kokosolie of boter, die kan beter tegen de hitte. Ik koop olijfolie het liefst in kleine hoeveelheden en gebruik het alleen koud. De kwaliteit kun je beïnvloeden door olijfolie in de koelkast te bewaren, bijkomend voordeel is dat het daar donker is.
5. Suiker. Minder steeds meer met snelle suikers en let dus ook op brood, pasta, pizza en aardappels. Schakel liever over op het vettere werk. Avocado’s zalm, vlees, kokosolie.

Weet wat je eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap, Daan de Wit, €24,95. In alle winkels en online bijvoorbeeld via Bol.comFoto: Erik van der Burgt – Verbeeld

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link