Mannen hebben bindingsangst en vrouwen willen niets liever dan een relatie. Dit was tot enkele decennia geleden de heersende opvatting. Maar wat nu als je als vrouw terugdeinst voor een vaste relatie?
Lukt het maar niet in de liefde? Misschien heb je een Amourfobie…
In 2015 verscheen er een artikel in dagblad Trouw over twintigers die aan het ‘dingesen’ zijn en maar geen relatie aan willen gaan. “Een rela? Nee joh, we zijn aan het dingesen” was de titel. Dingesen bestaat uit zoenen, vrijen, samen uitgaan, op vakantie gaan, het delen van ups-and-downs en voorgesteld worden aan elkaars vrienden. Echter de stempel relatie mag dit alles niet hebben. Wanneer beide partijen instemmen met maanden achter elkaar dingesen wordt het opvallend. Durven we de belofte van liefdesduurzaamheid niet aan te gaan?
Seksuele revolutie
Vroeger waren de juiste afkomst, status, inkomen en geloof doorslaggevend bij het maken van een partnerkeus. Tot in de jaren ’50 was de familie zelfs nauw betrokken bij het in goede banen leiden van dit proces. Lekker overzichtelijk. Inmiddels zijn we een seksuele revolutie verder met grote veranderingen in het kiezen van de juiste partner tot gevolg. Vrouwen zijn financieel onafhankelijk. Eigenlijk lijken ze steeds meer op mannen. Dit maakt de man/vrouw verhouding complexer. Daarnaast zijn de keuzes die we dagelijks maken oneindig. Neem Tinder. Door het enorme aanbod raken we juist van het liefdespad af en zien we de bomen door het bos niet meer. Het is net als winkelen in een supermarkt. Zodra het aanbod in pindakaas te groot is, neem je honing of helemaal geen broodbeleg. Esther Popelier is sociologe en werkzaam als flirtcoach. “Veel vrouwen deinzen anno 2015 terug voor het hebben van een vaste relatie. Zeker wanneer zij geboren zijn in het maakbare tijdperk tussen 1980 en 2000 (de millenniumgeneratie). Ook als vrouw valt er volop te kiezen op liefdesgebied. Tinder voedt deze overtuiging. Als de man op de foto er leuk genoeg uitziet krijgt hij een ‘Like’. Anders slepen we hem met het grootste gemak naar de linker kant van het scherm”.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Heb jij het: Amourfobie?
Waar komt deze zelfverzekerdheid vandaan? Zijn we er van overtuigd dat Mr. Right er vanzelf een keer tussen zit? Onze lieve Evelyn van Hasselt (41) heeft veel gedate. “Tot mijn 35e was ik in de veronderstelling dat de ware vanzelf langs zou komen. Daarna sloeg mijn schijnbare zelfverzekerdheid langzaam maar zeker om in angst. Ik begon me af te vragen waarom ik nooit verder kwam dan twee of drie dates, en ontdekte dat ik diep van binnen bang was om een serieuze relatie aan te gaan. Een relatie betekent immers je kwetsbare kant laten zien en niet alleen het mooie plaatje dat je de eerste paar dates in stand kunt houden”. Aan snack-daten, zoals Evelyn deed, ligt vaak bindingsangst ten grondslag, zo vertelt psychologe Chaja Kruijssen. Chaja is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in de zoektocht naar een levenspartner. Ze onderzoekt op een diepgaand niveau wat er speelt rondom het niet kunnen vinden van die grote liefde. “Het vele daten van tegenwoordig lijkt meer een maatstaf van hoe succesvol je bent, terwijl het vinden van een levenspartner gaat over het durven openen van je hart. Hoe meer iemand date, hoe vrijblijvender de contacten zijn. De diepte in gaan met een ander bereik je door eerst intimiteit met jezelf te kunnen hebben. Daarna is er ruimte om te kijken of daar iemand bij past. Het openen van je hart is net als een bloem: die trek je niet ineens open maar laat je langzaam uitgroeien tot iets moois. Het vluchtige daten gaat over de beginfase van een relatie. Met een vlotte babbel, knappe kop en indrukwekkend business kaartje kom je een heel eind. Na een paar afspraken dooft de kaars alsnog als echt contact ontbreekt. Kortom, daten werkt verslavend. Ik adviseer vrouwen die bij mij aankloppen direct te stoppen met daten. Wat ik vervolgens doe is uitzoeken wat voor jou liefde betekent. Sommigen zijn gewend uit hun jeugd dat liefde pijn doet. Dan zoek je als volwassene eenzelfde ervaring omdat je dit gewend bent te zien als liefde”. Gelukkig heeft Evelyn uiteindelijk een geschikte levenspartner gevonden. “Het heeft mij geholpen om aan mijn eigenwaarde te werken. Ik heb geleerd niet meer alleen te reageren op de moves die de man maakt. Mijn stem mag er ook zijn. Het idee dat ik blij moet zijn ‘uitgekozen’ te worden is weg. Nu vraag ik me eerst af: wil ik dit wel, heb ik hier zin in, past hij bij mij?”
Zelfonderzoek
Het is overigens een fabel dat bindingsangst alleen bij singles voor komt volgens Chaja. “Ook in een relatie bestaat bindingsangst. Het is slechts de vorm die anders doet vermoeden. Het lijkt wel een Kema-keur, jij hebt een relatie dus met jou is er niets aan de hand. Nonsens! Bindingsangst binnen de single-cultuur valt enkel meer op. Voor beide partijen geldt; start met zelfonderzoek. Uiteraard zijn er remedies om een gekwetst hart heel te maken. Breng eerst je eigen gedrag in kaart. Gooi je jezelf in de uitverkoop zodra er zich een man aandient of laat je jezelf niet zien? Het zijn alle twee uitingen van bindingsangst. Je gaat te snel met elkaar naar bed en je durft je niet kwetsbaar op te stellen. In beide gevallen krijgt de ander niet de mogelijkheid jou daadwerkelijk te leren kennen en overtreed hij je grenzen.”
Hartconnectie
Het is voor alle single ladies een interessante vraag: waarom doe je aan snack-dating? Durf je je niet kwetsbaar op te stellen of hanteer je oprecht het ‘lang leve de lol’ principe? Weet dat je op Tinder slechts 10% van jezelf laat zien. De andere 90% is eng om te tonen. “Ik krijg regelmatig de vraag waar je een levenspartner kunt ontmoeten los van het daten” zegt Chaja. “Mijn advies: zoek like-minded mensen op die activiteiten doen die jij belangrijk vindt. Meld je desnoods aan bij Greenpeace als je iemand wil die respectvol met jou en de aarde omgaat. Of schrijf je in voor een cursus mindfulness voor een zorgvuldig en aandachtig persoon. Je zult zien dat de bloemblaadjes van je hart zich vanzelf openen zodra jij jezelf de moeite waard vindt om liefde te geven en te ontvangen”.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!Ga naar facebook