Een cheesecake waar je jonger van wordt. Dat klinkt te mooi om waar te zijn (en dat is het misschien ook wel een beetje). Maar dat matcha buitengewoon gezond is, staat buiten kijf. Het poeder dat deze taart z’n mooie groene kleur geeft is goed voor zo’n beetje elk proces in je lijf.
Healthy aging cheesecake met groene matcha
Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Het zit bomvol anti-oxidanten en die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het wel oxidatieve stress. En zo heeft deze heerlijke matcha taart dus toch een verjongend effect.
Deze ingrediënten heb je nodig voor een matcha cheesecake
Voor de bodem:
150 g gedroogde abrikozen
50 g rozijnen
50 g zonnebloempitten
50 g geraspte kokos
150 g gepelde amandelen
5 eetl. kokosolie
2 eetl. ahornsiroop
Voor de vulling:
40 g kokosolie
250 g mascarpone
100 g volle biologische kwark
sap van 1 limoen
2 eetl. matcha poeder
40 g eiwitpoeder, vanillesmaak
1 eetl. ongezouten gepelde pistachenoten
Ook nodig: springvorm van 26 cm doorsnee, bakpapier en een keukenmachine
En zo maak je de healthy aging cheesecake*
1) Bekleed de taartvorm met bakpapier. Maal de abrikozen en de rozijnen met de zonnebloempitten, amandelen en kokosrasp fijn in een keukenmachine.
2) Smelt de kokosolie in een hittebestendige kom die op een pan met een laag kokend water is gezet (au bain-marie). Roer de nu vloeibare kokos-olie met de ahornsiroop door het noten-vruchtenmengsel.
3) Doe het mengsel over in de springvorm, strijk uit en druk stevig aan. Laat de deegbodem minstens 1 uur in de koelkast opstijven.
4) Smelt intussen ook de kokosolie voor de vulling au bain-marie. Roer in een grote kom de mascarpone en de kwark los met het limoensap, de matcha en het proteïnepoeder. Roer de nu vloeibare kokosolie en de pistachenoten erdoor.
5) Giet de vulling over de taartbodem en laat de taart nog minstens 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer de taart met wat extra matcha en eventueel pistachenoten.
Voedingswaarde per stuk (uitgaande van 10 stukken per taart) energie: 470 kcal • vet: 37,2 g • koolhydraten: 19,5 g • eiwit: 12,2 g
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!*Het recept is van Nanneke Schreurs en komt uit haar boek Eet je fit.