We staan er lang niet altijd bij stil, en er wordt ook te weinig aan gedacht in de behandeling van klachten, maar ervaringen uit je jeugd kunnen een grote invloed hebben op je gezondheid als volwassene. Artsen Mia Wessels en Rachelle Jongen van Practice Your Health praten je bij over deze Adverse Childhood Experiences (ACE’s).
Wat je als kind meemaakt, doet ertoe – zeker voor je gezondheid later
Mia en Rachelle: “ACE’s, oftewel Adverse Childhood Experiences, zijn (ingrijpende) gebeurtenissen in je kindertijd. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:
- mishandeling
- verwaarlozing
- of opgroeien in een gezin waarin uitdagingen speelden zoals psychische ziekten, scheidingen of verslaving.
Als kind heb je weinig controle over zo’n situatie. Maar je lichaam slaat die stress op, vooral als het om langdurige of herhaalde ervaringen gaat. Dit heet ‘toxische stress’. Het beïnvloedt hoe je hersenen zich ontwikkelen, hoe je stresssysteem werkt, en zelfs je immuunsysteem. Dat verhoogt later het risico op klachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, chronische pijn, angst of depressie.
Kans op gezondheidsproblemen
Uit een groot onderzoek in de VS – het ACE-onderzoek van de CDC en Kaiser Permanente – kwamen tien kernvragen voort. Die gaan over verschillende vormen van misbruik, verwaarlozing en instabiele thuissituaties. Iedere keer dat je ‘ja’ antwoordt, telt dat als één punt. Hoe hoger je score, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Maar belangrijk om te weten: een hoge ACE-score betekent gelukkig níet dat je gedoemd bent tot een leven vol gezondheidsproblemen. Bewustwording is juist een eerste stap naar herstel.
Praten helpt
Een praktische tip: als je jezelf in deze ervaringen herkent, praat er dan over met iemand die je vertrouwt of zoek begeleiding bij een professional. Veel klachten waar mensen mee rondlopen, hebben een oorsprong die verder teruggaat dan ze denken. En voor ouders of verzorgers: het bieden van veiligheid, aandacht en voorspelbaarheid kan een wereld van verschil maken — ook als het verleden niet perfect was. Je verleden bepaalt niet wie je bent, maar het helpt wél om te begrijpen waar je vandaan komt. En dat is een krachtig begin om je klachten, gezondheid en relatie met je lijf te begrijpen.”
Jouw ACE-score
Benieuwd naar jou ACE-score? Beantwoord dan deze 10 vragen in de beschermde omgeving Practice Better. Als artsen vinden Mia en Rachelle het belangrijk om voorzichtig om te gaan met jouw data. Daarom werken zij in een beschermde omgeving die voldoet aan belangrijke richtlijnen. Wanneer je een health scan of een traject bij hen doet, is ook al jouw persoonlijke dat goed beschermd.
Over artsen Mia Wessels en Rachelle Jongen
Als kind deed Mia al alsof ze echo’s uitvoerde op haar zwangere moeder, geïnspireerd door haar grootouders: pioniers in de geneeskunde. Toch bleek het artsenvak in de praktijk anders dan ze had verwacht. “Mijn verwachtingen van wat het betekende om als arts te werken, stonden ver van de werkelijkheid. We hebben een systeem gecreëerd waarin het nemen
van de tijd om écht te luisteren en preventief te werken als een luxe wordt beschouwd.” Na een mountainbike ongeval en maanden van alternatieve therapieën ontdekte ze het belang van voeding, energie en rust. Dit leidde haar tot een nieuwe gezondheidsbenadering en de oprichting van haar praktijk Practice Your Health, geïnspireerd door oosterse en functionele geneeskunde. Haar missie: “Gezondheid is het vinden van balans en verbinding, met ruimte voor preventie en zelfkennis.”
Rachelle Jongen
Rachelle Jongen is arts en medeoprichter van Practice Your Health. Ze weet uit eigen ervaring hoe beperkt het zorgsysteem
kan zijn bij complexe gezondheidsproblemen. Na verschillende hersenschuddingen als kind, ontwikkelde Rachelle
chronische hoofdpijn die bijna 20 jaar duurde. “Mij werd verteld dat ik er gewoon mee moest leren leven en mijn symptomen zo goed mogelijk met medicatie moest beheersen.” Ze raakte hierdoor gefascineerd door geneeskunde en besloot arts te worden. Tijdens haar medische studie ontdekte Rachelle dat er fysiek niets mis met haar was en dat ze jarenlang vastzat in een protocol voor chronische hoofdpijn. Het besef dat ze haar oplossing op de verkeerde plaats zocht, veranderde haar visie op gezondheid en leidde haar naar een bredere benadering die verder ging dan de traditionele geneeskunde. “Het voelt als mijn plicht om anderen de mogelijkheid te geven je gezondheid te verbeteren met een bredere aanpak en meer eigen regie.”