Wil je jouw gezondheid een boost geven? Eet dan voortaan 30 planten per week. Dat klinkt misschien als veel, maar is goed te doen. Zeker als je het kersverse kookboek 30 planten per week eten van Hugh Fearnley-Whittingstall er op naslaat. In dit boek vind je 100 recepten met groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, kruiden en specerijen. Ons favoriete recept? Groene eieren met halloumi en kruiden.
Recept: Groene Eieren met halloumi en kruiden
Vergeet groene eieren met ham en geniet in plaats daarvan van je eieren met halloumi en kruiden. Dit is een fantastische maaltijd die je elk moment van de dag kunt eten. Je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen voor één persoon, of de hoeveelheden verdubbelen voor vier personen en dan dit in twee keer bereiden. Het voldoet aan het criterium van een heleboel heerlijke groenten, die onweerstaanbaar zijn geworden door de romige roereieren.
Voor 2 personen
100 g halloumi, in kleine blokjes
bos lente-uien, schoongemaakt en in dunne ringen
100 g boerenkool of spinazie, harde stelen verwijderd, grof gesneden handje diepvriesdoperwten
4 eieren
klontje boter (optioneel)
olie of vet, om in te bakken
zeezout en zwarte peper
Voor eroverheen
handje kruiden, bijv. bieslook,
bladpeterselie of koriander, fijngesneden
Dukkah (zie blz. 209, optioneel)
Methode
- Verhit een beetje olie of vet in een koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur. Voeg de blokjes halloumi toe en bak ze tot de onderkant bruin wordt. Draai de blokjes halloumi om en bak ze goudbruin aan de andere kant.
- Voeg de lente-ui en boerenkool of spinazie toe, draai het vuur lager en bak ze zachtjes. Roer af en toe, tot de groente zacht is. Voeg de diepvriesdoperwten toe en roer of schep de groenten af en toe om, ongeveer 3-4 minuten. Laat de groenten en halloumi op een bord glijden en zet opzij.
- Klop de eieren iets los in een kom en breng ze op smaak met zout en peper. Verhit een beetje extra olie of vet in de pan en schenk het losgeklopte ei erin.
- Pak als het ei aan de randen begint te stollen een spatel of houten lepel om het gestolde ei weer door het vloeibare ei te roeren. Blijf af en toe roeren tot het roerei zo zacht of hard is als je lekker vindt.
- Voeg de groenten en halloumi weer toe aan de pan om ze goed warm te maken en verdeel de groene eieren daarna over voorverwarmde borden. Bestrooi eerst met de kruiden en eventueel vervolgens met de dukkah. Eindig met een draai zwarte peper.
Alternatieven
Vervang de boerenkool of spinazie door een andere bladgroente, zoals cavolo nero, eeuwig moes of snijbiet, of grof gesneden broccoli. Je kunt ook het groene-eieren-met-ham-idee nieuw leven inblazen door wat gerookt ontbijtspek uit te bakken in plaats van de halloumi.
Nog een paar snelle manieren om je eieren te ‘vergroenen’
De klassieke ‘eieren op toast’ kun je vrijwel direct vergroenen door er een beetje heerlijke groene pesto (zie blz. 216), of lekker pittige zuurkool of kimchi (zie blz. 228-230) aan toe te voegen. Smeer gewoon royaal wat pesto op volkoren toast of schep er een lading zuurkool of kimchi op en leg daar twee eieren bovenop. Gepocheerde eieren, gebakken eieren of roerei, wat je maar lekker vindt.