Overmatig vaak handen wassen, traptreden overslaan of tien keer checken dat de deur wel écht op slot is: dwang kan op allerlei manieren voorkomen. Aan welke factoren je een dwangstoornis herkent en wat veelvoorkomende oorzaken zijn, vertellen we je in dit artikel.
Hoe herken je een dwangstoornis?
Een dwangstoornis is een psychische aandoening en wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Het bestaat uit dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Op korte termijn geven deze een gevoel van opluchting. Op lange termijn zorgen ze er echter voor dat je in een aanhoudend patroon belandt.
Dwangstoornis symptomen
Het meest duidelijke en voor de hand liggende symptoom zijn de gedachten of handelingen zelf. Verder kunnen er bepaalde symptomen zijn die hiermee gepaard gaan, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Mensen met een dwangstoornis ervaren vaak een sterke behoefte naar perfectie, overmatige controledwang en veel stress. De dwang zelf kan ervoor zorgen dat je dagelijkse routines of sociale activiteiten (ernstig) worden verstoord.
Een dwangstoornis genezen
Dwang kan je zeker genezen! Wel vergt dit wat inspanning en is het niet met zekerheid te zeggen dat bepaalde manieren je dwang volledig laten verdwijnen. Het vereist een grote mate van discipline om de controle over je geautomatiseerde gedachten te kunnen herpakken. Een veelgebruikte manier om te genezen is cognitieve gedragstherapie. Hierbij ligt het accent op geleidelijke confrontatie met de dwangstoornis. Zo leer je de dwang te relativeren en los te laten. Het lijkt makkelijk om van zo’n stoornis af te komen: in theorie hoef je alleen maar een knop om te zetten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en daarom kan een therapie iemand stapsgewijs helpen.
Meer lezen: Ontspanning: 7 tips van een arts om tot rust te komen
Wat zijn de oorzaken?
Dwang kan door allerlei redenen ontstaan. Veelvoorkomende oorzaken zijn stress, erfelijke factoren, medicijnen of het ondergaan van een ingrijpende gebeurtenis. Soms is er één oorzaak aan toe te kennen, in andere gevallen ontstaat het uit een mix van verschillende risicofactoren. Doordat erfelijkheid een grote rol speelt, heeft de één meer aanleg voor dwang dan de ander. Bij mensen met een dwangstoornis is veel onderzoek gedaan naar de functie van de hersenen. Hieruit bleek dat bij deze mensen bepaalde delen van de hersenen actiever waren en andere delen minder actief dan zou moeten zijn.
Meer lezen: OCD? Hieraan herken je de symptomen van een dwangstoornis
Gevolgen dwangstoornis
Mensen die lijden aan dwang kunnen op den duur somberheid ervaren. Ook kan er al snel een machteloos gevoel om de hoek kijken, doordat de aanhoudende gedachten en/of handelingen een persoon in een greep houden. Dit kan verstikkend zijn of je het gevoel geven dat je de controle verliest. Verder zijn de gevolgen persoonsgebonden. De één ervaart ook gevoelens als schaamte, terwijl de ander last kan hebben van het ongewenst oproepen van nare beelden. Hoe dan ook is een dwangstoornis allesbehalve fijn en is het een moedige stap om hiermee aan de slag te gaan!
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast