Wat voor eten komt er in je op als we zeggen ‘comfort food’? Dikke kans dat je denkt aan iets zoets zoals chocola, ijs en taart. Vandaag delen we een recept met je dat qua comfortgehalte op hetzelfde level zit. Maar waar je – dankzij wortel of pastinaak – wél een hoop vitamines mee binnenkrijgt. Extra leuk: dit recept uit Ultiem Comfort Food nodigt je uit om er een eigen draai aan te geven. Lees je mee?
Recept: sticky fruitdessert met wortelgroente
Het leuke aan dit smeuige recept is dat je lekker kunt variëren met groenten. Daardoor kun je het helemaal naar je smaak zetten. Kies je voor pastinaak, dan weet je zeker dat je genoeg vitamine C binnen krijgt. In een 100 gram zit namelijk maar liefst 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Ook vitamine K komt in royale hoeveelheid (19% van de ADH) voor in deze vergeten Oud Hollandsche groenten. Daarnaast zit er opvallend veel foliumzuur in de lange gele pastinaakwortel.
Ingrediënten voor 8 personen
- 2–3 redelijk rijpe peren of handappels (ongeveer 250 g schoongemaakt gewicht)
- 125 gram boter, zacht, plus een klontje voor het fruit
- 75 gram bruine basterdsuiker of donkere muscovado suiker
- 125 gram fijn volkorenmeel
- 125 gram roggemeel (of ander volkorenmeel)
- 2 theelepel bakpoeder
- 1⁄2 theelepel baking soda een snufje zout
- 3 middelgrote eieren 50 ml warme melk
- 1 middelgrote pastinaak of wortel (ongeveer 150 gram), geboend of geschild en geraspt
- 150 gram rozijnen of ongezwavelde gedroogde abrikozen, gehakt
Voor de dadelsaus
- 250 gram ontpitte dadels, grof gehakt
- een snufje zout
- sap van 1 kleine citroen
- 100 milliliter double cream (maak dit door 1 deel mascarpone te mengen met 2 delen slagroom) of slagroom
Bereidingswijze
1. Begin met de dadelsaus: doe de dadels met het zout en het citroensap in een blender, giet er 250 milliliter kokend water bij en mix ze zo fijn mogelijk. Giet de room erbij en mix er een zoete, dikke saus van. Zet even opzij.
2. Verhit de oven tot 160 °C hetelucht of 180 °C elektrisch en bekleed een ronde ovenschaal of springvorm van ongeveer 23 centimeter met bakpapier. Schil de peren of appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen; als ze erg groot zijn, kun je de kwarten doormidden snijden.
3. Smelt het klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de partjes peer of appel ongeveer 5 minuten, tot ze licht gekaramelliseerd zijn. Giet dan ongeveer een derde deel van de dadelsaus erbij en laat hem pruttelen tot hij tot 291 ongeveer een derde ingekookt is. Spreid de partjes peer of appel uit over de geprepareerde schaal of springvorm.
4. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop ze met een elektrische handmixer (of in een staande mixer) luchtig en romig. Meng de beide soorten meel met het bakpoeder, baking soda en zout in een andere kom. Doe een ei en een lepel van het meelmengsel bij het botermengsel, klop ze erdoor en herhaal dat met de rest van de eieren.
5. Schenk de rest van het meel bij het mengsel, giet de melk erbij en spatel met een grote lepel door elkaar. Spatel vervolgens de pastinaak (of wortel) en de gedroogde vruchten erdoor.
6. Spreid het mengsel uit over de sticky peren of appels en zet het geheel 35–40 minuten in de oven, of tot de boel mooi gerezen en stevig is. Een prikker in het midden moet er schoon uit komen.
7. Warm wanneer hij gaar is de resterende dadelsaus op. Stort de pudding op een bord zodat de sticky vruchten bovenop liggen. Serveer hem heet, in punten of vierkantjes, overgoten met de heerlijke dadelsaus.
Hugh Fearnley-Whittingstall in Ultiem Comfortfood: “Ik heb door de jaren heen een heleboel recepten voor comfortfood bedacht om je vingers bij af te likken. De laatste tijd ben ik daarbij steeds meer gaan letten op het gebruik van ingrediënten en combinaties die ons helpen gezond te blijven, en ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat gezond en lekker prima samen kunnen gaan.” Ultiem Comfort food, Uitgeverij Becht, Hugh Fearnley-Whittingstall, €29,99