Iedereen huilt weleens. Ook die stoere buurman en je tante die altijd vrolijk is. De gemiddelde vrouw huilt 20 tot 50 keer per jaar en de gemiddelde man 5 tot 20 keer. Vrouwen zijn niet per definitie inherent emotioneler, maar leren van jongs af aan veel meer dan mannen dat het oké is om te huilen. Heb je een man in je omgeving die zijn tranen het liefst wegslikt? Laat hem dan vooral dit artikel lezen. Want huilen is hartstikke gezond. In dit artikel vertellen we je waarom het goed is om je tranen de vrije loop te laten.
Huilen: 5 redenen waarom het super gezond is
1. Stress ontladen
Huilen kan een enorm gevoel van opluchting geven. Het zorgt ervoor dat je je even helemaal kunt ontladen. Dit komt doordat bij huilen de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd. Dit hormoon zorgt ervoor dat de pijn die je op dat moment voelt wordt verzacht en je je gelukkiger voelt. Hierdoor voel je je na een huilbui vaak een stuk beter.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
2. Verheldering
Soms heb je van die dagen dat je er helemaal doorheen zit en je niet weet waarom. Alles stapelt zich op en je ziet door de bomen het bos niet meer. Wanneer we huilen komen we er vaak opeens achter wat ons precies dwarszit. Het heeft vaak een enorm verhelderende werking en achteraf weten we opeens veel beter wat we met bepaalde situaties aan moeten.
3. Communicatie en verbinding
Huilen kan je ook helpen je gevoelens te communiceren naar anderen. Als je huilt geef je een signaal af naar je buitenwereld dat er iets aan de hand is. Als reactie hierop word je getroost. Dit versterkt je band met anderen. Als je bijvoorbeeld huilt omdat iemand iets liefs voor je heeft gedaan, toon je hen hiermee hoe erg je dit waardeert. Maar ook huilen tijdens een ruzie kan soms goed, zijn omdat het de ander laat zien hoe overstuur je bent.
4. Je kracht hervinden
Kwetsbaarheid moeten tonen is een van de voornaamste redenen waarom mensen het ongemakkelijk vinden om te huilen. Toch is het heel goed om dit juist te omarmen. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, loop je niet weg van je gevoelens. Door te huilen erken je ze juist. Dat getuigt van moed en kracht.
5. Lichamelijke functie
Naast emotionele redenen is er ook een biologische reden dat we huilen. We hebben namelijk basale tranen nodig om onze ogen vochtig te houden. Met elke knipper leggen we een beschermlaagje over onze ogen zodat ze niet uitdrogen en we goed blijven zien. Daarnaast huilen we ook uit reflex. Als je bijvoorbeeld een vuiltje in je oog hebt of ui aan het snijden bent, dan sturen je hersenen een signaal naar je traanklier waardoor je gaat huilen. Je spoelt als het ware even je ogen schoon met je tranen!
Leuke weetjes over huilen:
- Wist je dat mensen de enige wezens zijn die huilen uit emotie? Hoewel dieren ook traanklieren hebben, worden deze niet op dezelfde manier gebruikt.
- Als een astronaut in de ruimte huilt, blijven de tranen aan zijn gezicht plakken.
- Traanvocht is chemisch gezien hetzelfde als speeksel; beide bestaan namelijk uit hormonen, eiwitten, water en zout.