Tom Hunt is prijswinnend chef-kok, auteur én voorvechter van anti-voedselverspilling. Hij vertelt je graag hoe we allemaal onderdeel kunnen zijn van een heerlijk, bio-divers voedselsysteem. Zonder extra kosten te hoeven maken eet je namelijk gezonder en smaakvoller met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. In zijn nieuwste kookboek Goed Eten laat Tom zien hoe je dit doet. Deze vegan quinoasalade met pompoen en pruimen is daar een voorproefje op. Enjoy!
Vegan recept: rokerige quinoasalade met pompoen en pruimen
Tom: “Elk jaar geef ik kookdemonstraties op foodfestivals. Ik gebruik de beste seizoensingrediënten uit de regio waar ik op dat moment ben. Dit recept maakte ik voor het eerst op The Good Life Experience in Noord-Wales in september. Het
festival werd te midden van boomgaarden en pompoenvelden gehouden; dus ik plukte appels, peren en pompoenen om aan dit recept toe te voegen. Doe wat ik deed toen ik het voor het eerst maakte en zoek in je regio naar de beste noten, granen, vruchten en groenten. Amandelen zitten vol antioxidanten en zijn gezond, maar kregen recentelijk een slechte reputatie omdat ze veel water nodig hebben. 80% van alle amandelen wordt in Californië gekweekt, waar droogte en watertekort ernstige problemen zijn. Grote Palestijnse amandelen worden geïmporteerd door onder meer Zaytoun en hebben veel minder water nodig. Ze worden hoog geprezen en zijn duur, dus gebruik ze met mate.”
Ingrediënten quinoasalade
- 400 g pompoen, in blokjes van 3-4 cm, ongeschild
- extra vergine olijfolie
- 3 pruimen (ongeveer 300 g), pit verwijderd, in vieren
- 1 handappel, in partjes
- 75 g gerookte of gewone quinoa
- 75 g rode, zwarte en/of witte quinoa
- 100 g amandelen of walnoten, grofgehakt
- 6 g wakami of ander zeewier, 10 minuten in koud water geweekt, uitgelekt
- 16 g takjes gemengde zachte kruiden (zoals munt, peterselie, duizendblad), steeltjes fijngesneden, blaadjes
grofgesneden - ¼ citroen zonder waslaagje, geraspte schil en sap
- scheutje ahornsiroop of andere zoetstof
Bereiding quinoasalade
- Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasstand 4.
- Leg de blokjes pompoen op een bakplaat, schep ze om met een scheutje olijfolie en bak ze 45 minuten in de oven, of tot ze donkere randjes krijgen. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Leg intussen de pruimen en appel op een andere bakplaat, schep er een scheutje olie door en bak 15 minuten in de oven, of tot ze net gaar zijn en bruin worden.
- Doe beide soorten quinoa in een pan, schenk er ruim koud water over, breng aan de kook en laat 15 minuten koken of tot de staartjes tevoorschijn komen. Giet af en laat afkoelen.
- Schep alle ingrediënten in een schaal door elkaar en dien op.
Goed Eten, Tom Hunt, €35, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!