In Japan is de papieren kraanvogel een symbool van vrede, hoop en genezing. Hij wordt beschouwd als de ‘vogel van geluk’, een mystiek wezen dat 1000 jaar zou leven. Volgens de overlevering komt een wens uit als iemand in één jaar duizend papierkranen vouwt; deze traditie wordt Senbazuru genoemd. In zijn boek Senbazuru, Duizend stappen naar geluk gidst mindfulnessleraar Michael James Wong je door dit eeuwenoude meditatieve ritueel. Along the way formuleert hij waardevolle levenslessen over universele thema’s zoals liefde, angst, rust en inspiratie. Hieronder delen we er 5 met je.
Terug naar de basis: 5 lessen in mindfulness van moderne goeroe Michael James Wong
Misschien is kraanvogels vouwen niet de meest voor de hand liggende hobby om uit te proberen. Maar als je Michael James Wong moet geloven is het zeker de moeite waard er eens voor te gaan zitten. Zeg nou zelf: vond je het vroeger niet heerlijk om vliegtuigjes te vouwen, of mandala’s in te kleuren? En hoe lang is het geleden dat je je innerlijke kind blij maakte met een nieuw avontuur? In Senbazuru vind je alle nodige info over het meditatieve papiervouwen. Hieronder delen we alvast 5 van Michal James Wong’s wijze lessen uit het boek.
1. Er zijn 4 soorten twijfel
Michael James Wong schrijft over 4 soorten twijfel. Het is belangrijk om ze te leren herkennen; dan krijgen ze minder macht over je en kun je bewust besluiten hoe je erop reageert. De eerste soort twijfel is angst: je bent ervan overtuigd dat er van alles mis zal gaan als je deze volgende stap neemt. Je hoeft ze niet weg te wuiven, maar laat ze je ook vooral niet tegenhouden: loop simpelweg wat voorzichtiger. De tweede soort twijfel is te veel nadenken. ‘Als we te veel gaan nadenken moeten we dat patroon doorbreken, want een zorgelijke geest komt nooit vooruit en dan komen we er nooit achter of de weg ons naar een vriend of een vijand leidt.’
Onzekerheid en spijt
Ten derde is er onzekerheid. Dit is vooral een grote uitnodiging lief voor jezelf te zijn – het laat een gebrek aan vertrouwen en geloof in jezelf zien. Vind de moed niet mee te gaan in je onzekere gedachten, maar ze aan te horen en jezelf vervolgens geduldig tegen te spreken. Tenslotte is er spijt. Spijt wil je tegenhouden op je pad door je aandacht steeds naar schaduwen uit het verleden te trekken. Wens deze niet weg, neem ze in bezit; ze vormen een deel van de reis die je tot op dit punt heeft gebracht. Zie ze niet als wegwijzers, maar gewoon als items in je rugzak met levenservaring.
2. Inspiratie komt niet aanwaaien
Een gevoel van inspiratie is magisch, en vaak het begin van een creatie. Helaas kun je inspiratie niet afdwingen, en je kunt nooit weten wanneer het tot je komt. Ga niet zitten wachten, blijf in beweging, maar wees wél ontvankelijk. Als je je op de automatische piloot door je dagen haast, zul je inspiratie niet herkennen. De kunst zit ‘m erin om je aandacht op iets anders te richten, jezelf te laten ronddwalen, maar zo veel mogelijk open, aanwezig en alert te zijn. Vertrouw erop dat de inspiratie komt, vraag je niet af wanneer, en zorg dat je wakker genoeg bent om haar te herkennen.
3. Train je geduld
Michael James Wong schrijft: ‘Geduld is het omarmen van onzekerheid en boven alles een gewijde poging onze kalmte te bewaren. Geduld is dus de oefening onze rustige momenten te verlengen en een rustig wezen te kweken in de wijsheid die van nature in ons zit. De tijd is ons hoogste goed. Geduld is onze belofte om langzaam maar op de voet te volgen.’ Denk daar maar aan de volgende keer dat de rij bij de supermarkt te lang is…
4. Uitrusten is een vaardigheid
Steeds meer mensen zijn het erover eens: de moderne mens rust niet voldoende uit. Maar weten we eigenlijk nog wel hoe we moeten uitrusten? Diepe hersteltijd kenmerkt zich door een rustig lichaam, een langzame, gelijkmatige ademhaling, een stil hoofd, gelijkmoedigheid en een kalme geest. Je lijf kun je tot rust brengen door te slapen of simpelweg even stil te liggen of zitten. Kijk of je 4 tellen in en 4 tellen uit kunt ademen, waarbij je na de in- en uitademing je adem 4 tellen vasthoudt. Ontwikkel een ritueel dat jouw gedachten tot rust bent; meditatie is hier je beste optie. Laat alle stormachtige menselijke emoties ook even buiten de deur staan en keer naar binnen, naar een staat van emotionele onthechting en gelijkmoedigheid. Tenslotte kalmeer je je geest door vol overgave te rusten, erop te vertrouwen dat dit je levenspad alleen maar ten goede zal komen. ‘Denk nooit dat rusten slecht is voor de vooruitgang; het is een noodzakelijk besluit om te herrijzen.’
5. Steun is liefde in actie
Iemand steunen is een teken van liefde, een liefdestaal. En vragen om hulp kan soms voelen alsof je opgeeft, maar in werkelijkheid is het juist zo dat je besluit om niet op te geven. Er zit kracht in een verzoek om steun, geen zwakte. Wijs geen steun af, verwelkom hulp, en wees bereid de jouwe te schenken als er een beroep op wordt gedaan. Senbazuru, Duizend stappen naar geluk, €15,99, via bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!