De één is avontuurlijker dan de ander, maar elk mens wil af en toe zijn of haar horizon verbreden. Grootse avonturen aan de andere kant van de wereld zijn niet voor iedereen weggelegd. Journalist Brigitte Ars, oprichter van Alice goes Wild, vond de perfecte oplossing: microavonturen. Dichtbij huis, simpel en kort, maar goed voor dezelfde voldoening als bij een grootse expeditie. Klaar om op pad te gaan, maar geen inspiratie? Brigitte helpt je op weg met 5 microavonturen.
Voelt je leven als een sleur? Zo doorbreek je de routine met een micro avontuur
Brigitte: ‘Volgens de bedenker van het microavontuur, de Britste avonturier Alastair Humphreys, is vooral de mindset waarmee je erop uit trekt belangrijk. Zo is het goed om buiten je comfortzone te gaan en uitdaging op te zoeken. ‘Avontuur is meer een houding dan iets anders, en als dat zo is, kun je overal avontuur vinden,’ vertelt hij in zijn boek Micro adventures: local discoveries, great escapes. ‘Het idee is dat je de filosofie van grote avonturen lokaal toepast.’ Alastair zelf is behoorlijk avontuurlijk: hij roeide over de oceaan, fietste hij de wereld rond en wandelde door India. Daar probeerde hij ook anderen in mee te krijgen. Toch merkte hij dat veel mensen niet toe waren aan zo’n episch avontuur: ze hadden geen tijd, geen geld, een gezin, of het was ze te hoog gegrepen. Alastair bedacht dat je avontuur zo klein zou moeten maken dat je geen excuus meer hebt om er niet mee te starten. Zo maak je het enorm toegankelijk en heb je geen reden meer om niet op avontuur te gaan.
Opgeladen thuiskomen
De meeste uitdaging vind je door iets nieuws te proberen, of een nieuw plek op te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kajakken op een meer of rivier. Of zwemmen in het plaatselijke meer in de winter. Of je gaat een paar dagen fietsen over een onbekend pad. Het mooie is dat je dit dan ervaart het als een heuse ontdekkingstocht, met eenzelfde wow-effect als bij grotere reizen. Je hebt plezier en ervaart dezelfde uitdaging. Microavonturen breken de routine van alledag en je krijgt het gevoel dat je er helemaal uit bent, al ben je maar een korte tijd op avontuur. De stress van alledag glijdt van je af en je komt helemaal opgeladen thuis, juist ook omdat je in beweging bent. Het gaat bij microavontuur vooral om dingen die je doet buiten het dagelijks leven, buiten de alledaagse sleur. Bijzondere, ongewone dingen. Zo besloot Alastair zelf met een vriend de lange rondweg om Londen te lopen – niet echt een supermooie highlight dus, maar wel boeiend en uitdagend.
Hoe je zelf een microavontuur kunt uitzetten?
Je kunt zelf vrij eenvoudig een microavontur uitzetten. Kijk eerst eens waar je belangstelling ligt. Wil je bijvoorbeeld graag eens het Koningspad in Zweden lopen? Kijk dan naar paden binnen Nederland, zeker in een gebied dat je nog niet kent. Zo kun je het kleiner maken. Maak je idee zo eenvoudig mogelijk, dan is de drempel om te beginnen het laagst. ‘Denk klein, begin klein, maar begin,’ is het advies van Alastair. Hier heb je alvast 5 ideeën, want dichtbij vallen er genoeg avonturen te beleven…
1. Volg een stuk van een rivier of een Lange Afstands Wandelpad (LAW)
Door iedere stad of dorp loopt wel een rivier, en het is een leuke uitdaging om die zo lang mogelijk te volgen – ook op andere plekken in de regio. Of zoek of een Lange Afstands Pad op dat door Nederland loopt en wandel daar een of meer etappes van. En anders zijn er wel andere paden in de buurt waar je kunt aanhaken
2. Wees een urban explorer
Koop een kaart van je eigen stad, of een stad in de buurt, en deel deze onder in wijken of in hokjes. Exploreer iedere keer een ander deel van de stad te voet, alleen of met iemand anders.
3. Ga eens ‘wild’ kamperen
In de achtertuin bijvoorbeeld, wat zeker in de winter een bijzondere ervaring kan zijn. Maar je kunt ook bivakeren in de achtertuin van anderen, via Campspace, een soort ‘airbnb’ voor achtertuinen. Campspace biedt geweldige en eenvoudige kampeerplekken aan, vaak bij een boerderij of zelfs een landgoed.
4. Ontdek een onverwachte, onbekende plek
Pak een kaart van Nederland, bijvoorbeeld uit je oude atlas, en wijs met de ogen dicht een willekeurige plek aan in de regio of het land die je gaat ontdekken. Neem die plek als beginpunt voor je wandeling of fietstocht.
5. Ga bergbeklimmen
Geen Everest, maar de Dutch Mountains. Door Zuid-Limburg loopt bijvoorbeeld de ruige Dutch Mountain trail die ook voert over de Seven Summits, de hoogste toppen van de streek. Maar ook in de rest van het land kun je klimmen, zoals bij de Utrechtse heuvelrug en op de Veluwe.
Boekentip: Dutch Mountain Trail
De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht van ruim 100 km die de Seven Summits met elkaar verbindt. Loop van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Alpenweides, snelstromende beken, rots- wanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten: ze komen allemaal voorbij. Het handzame boek Dutch Mountain Trail mag niet ontbreken in jouw backpack. Want zonder deze gids zou je zomaar eens kunnen verdwalen. En dat in Nederland. Dutch Mountain Trail, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €19,95.