Op zoek naar een perfecte gezonde snack voor bij de thee of koffie? Probeer dit heerlijke vegan bosbessen-bananenbrood (dat trouwens ook perfect is als ontbijt of toetje). Het recept komt uit het kookboek BOSH! Healthy vegan van Henry Firth en Ian Theasby BOSH! staat vol met voedingshacks en lifestyle tips voor een gezond vegan voedingspatroon met gerechten die je doen watertanden. Reken maar dat je van dit bosbessen-bananenbrood een tweede plak wilt…
Recept: gezond vegan bananenbrood met bosbessen
Henry Firth en Ian Theasby, beide enthousiaste thuiskoks en ervaren content creators, vertellen je in BOSH! hoe je kleurrijker kunt eten, doelgerichter kunt leven en realistische doelen kunt stellen om je gezondheid te verbeteren. Ongeacht of je nu kiest om volledig veganistisch te gaan eten of niet. In het boek vind je gezonde nieuwe familiefavorieten, veelzijdige lunchideeën, plantaardige showstoppers en de lekkerste snacks vol vitaminen én smaak. En tot die laatste categorie behoort dit bosbessen-bananenbrood. Het zit bomvol met gezonde vezels en is lekker zoet. De blauwe bessen bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Neem dus vooral een flinke plak (of twee).
Ingrediënten voor 6 personen
3 rijpe bananen
120 g ongezoete plantaardige yoghurt
1 tl vanille-extract
195 g volkorenmeel
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
snufje zout
1 tl kaneel
100 g verse bosbessen
optioneel: ahornsiroop, voor erbij
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een broodbakblik in met een bakspray en bekleed het met bakpapier.
- Pel de bananen en prak ze. Meng de yoghurt en het vanille-extract erdoor.
- Doe het meel, de baking soda, het bakpoeder, de kaneel en het zout in een aparte kom en meng.
- Zeef de droge mix boven de natte en schep ze door elkaar.
- Schep de bosbessen erdoor.
- Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Zet het bakblik in de oven.
- Bak het brood 50 minuten, of tot een prikker die je in het midden van het brood steekt er schoon uit komt.
- Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Haal het uit de vorm en snijd het in plakken. Rooster de plakken voor het serveren. Druppel er eventueel wat ahornsiroop over en garneer met wat bosbessen. Heerlijk bij een knusse kop thee.