Uit het boek 100% volkoren van Emily Ezekiel deelden we onlangs deze heerlijke gierstsalade met jullie. We gaan van salade naar ontbijt met dit lekkere recept. Een zoet, knapperig, licht en subtiel gekruid brood. Heerlijk om te roosteren en daarna te beleggen met hazelnootpasta en stukjes vers fruit. Fantastisch om je dag mee te starten of als tussendoortje.
Recept: quinoabrood met kaneel en rozijnen
Deze glutenvrije variatie op brood is pure verwennerij in de ochtend. De bijzondere voedingswaarden en eigenschappen van quinoa haal jij in een keer uit dit brood op basis van zowel de korrels als quinoameel. Een van de belangrijkste voordelen is het hoge gehalte plantaardige proteïne. Daarnaast zitten er veel vezels in quinoa, veel meer dan in de meeste granen. Naast de gezondheidsvoordelen hiervan blijf je lang een verzadigd gevoel houden waardoor het een perfect begin van je dag is. Je bent even bezig met de voorbereiding, maar dan heb je ook wat!
Ingrediënten
Voor 1 klein brood
- 340 g quinoa
- 120 g chiazaad
- 1 tl ahornsiroop
- 60 g kokosolie, gesmolten
- 3 el citroensap
- 1 tl kaneel
- 200 g rozijnen
- 70 g gemengde pompoen- en zonnebloempitten
- 50 g quinoameel (plus extra voor het bestuiven)
Zo bereid je het quinoabrood
Voorbereiden / bereiden
1 nacht + 50 min / 40 min
- Doe de avond van tevoren de quinoa en het chiazaad in twee afzonderlijke kommen. Schenk 240 milliliter water bij het chiazaad en zet de quinoa ruim onder water. Laat beide de hele nacht in de koelkast weken.
- Laat de volgende dag de quinoa uitlekken en doe de helft ervan samen met het chiazaad en het weekwater in een blender.
- Voeg de ahornsiroop, kokosolie, het citroensap en de kaneel toe en maal alles tot een vrijwel glad geheel. Doe de rest van de quinoa en de rest van de ingrediënten erbij en meng nog even.
- Stort het mengsel in een met meel bestoven rijsmand of ronde mand en laat het 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor tot 210 °C en verhit een ovenvaste pan met deksel in de oven.
- Leg het brooddeeg in de hete pan en zet het 40 minuten in de oven. Laat het brood afkoelen op een rooster.