In 100% volkoren legt Emily Ezekiel haarfijn uit waarom je het beste voor volkoren granen kunt kiezen. In het kookboek vergelijkt Emily de voedingswaarden van 11 verschillende volkoren granen met hun alternatieven. Zo weet je voortaan precies waarom het slim is om roggemeel te verkiezen boven witte bloem. En gierst boven couscous. Vervolgens vind je 120 fijne volkoren recepten voor elk moment van de dag. Deze gierstsalade op Marokkaanse wijze is een heerlijke afsluiting van een zwoele zomerdag.
Zomers volkoren recept: zwoele gierstsalade op Marokkaanse wijze
Deze salade is niet alleen heerlijk en zomers, maar ook vegetarisch én glutenvrij. Het recept is namelijk op basis van gierst en deze groep van graangewassen bevat geen gluten. Dat niet alleen, gierst bevat veel meer eiwitten en ijzer dan welke andere graansoort en bevat veel magnesium en vitamine B. Serveer deze frisse, knapperige salade met gegrilde groentespiesjes en platbrood. Enjoy!
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 3 aubergines, in dikke schijven
- 300 g kleine wortels
- 3 el olijfolie (plus extra voor erover)
- 4 el rozenharissa
- 200 g gepelde gierst, gekookt
- 150 g yoghurt
- pitten van 1 granaatappel
- 1 bosje bladpeterselie, blaadjes losgehaald
- 1 bosje munt, blaadjes losgehaald
Zo bereid je de Marokkaanse gierstsalade
Voorbereiden / bereiden
15 min / 45 min
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Leg de aubergines en wortels in een grote ovenschaal en besprenkel ze met de olijfolie. Voeg de helft van de rozenharissa toe en meng. Zet de groenten 30 minuten in de oven en schep ze om.
- Voeg de gekookte gierst toe en schep om. Zet het geheel nog 15 minuten in de oven.
- Meng de yoghurt met de rest van de rozenharissa en 1 eetlepel water tot een glad geheel.
- Bestrooi de geroosterde groenten en gierst met de granaatappelpitten, bladpeterselie- en muntblaadjes en besprenkel alles met een scheutje olijfolie.
- Eet smakelijk!