Volgens Niki Webster is plantaardig eten alles behalve saai. Geïnspireerd door de vele reizen die ze maakte, laat ze in haar kookboek ‘Rebels Lekker!’ zien dat je als veganist creatieve combinaties kunt maken voor elk moment van de dag. In het boek staan meer dan 100 vegan recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Deze vegan taart met lemoncurd en tijm is daar één van: romig en verfrissend tegelijk. Ideaal voor bij de koffie of als dessert op een warme zomerdag. Enjoy!
Zomers recept: frisromige vegan taart met lemoncurd en tijm
Niki: “Niets is zo zomers als een grote punt citroentaart. Lemoncurd was mijn lievelingsbeleg toen ik klein was, ik vond het verrukkelijk op geroosterd brood. Ik vond het zo lekker dat ik zelfs koud geroosterd brood met lemoncurd mee naar school nam als lunch en ik smeerde het ook tussen pannenkoeken. Aan deze taart heb ik tijm toegevoegd om ‘m iets volwassener te maken, maar ook deze is heerlijk ‘lemoncurdachtig’ romig. De combinatie met de crispy notenbodem is gewoon perfect. Dit is mijn moeders favoriete taart, en moeders hebben altijd gelijk, toch?”
Ingrediënten voor de vegan taart
Voor de taartbodem
- 2 el gemalen lijnzaad
- 50 g amandelmeel
- 75 g glutenvrij havermeel
- 60 g boekweitmeel
- ½ tl zeezoutvlokken
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 1½ el neutrale olie (zoals raapzaadolie, plus extra voor het invetten)
- 3 el amandeldrink
Voor de vulling
- 3 el maizena
- geraspte schil van 4 biologische citroenen en sap van 3 citroenen
- 250 ml kokosroom
- 100 ml ahornsiroop
- 3 el kokosolie
- 1 tl vanille-extract
- 1 el verse tijmblaadjes, plus 1 el extra voor het bestrooien
Bereiding vegan taart van lemoncurd en tijm
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een ronde taartvorm met losse bodem (met een diameter van 20 cm) in met een beetje olie.
- Maak voor de bodem eerst het lijnzaad-ei door het lijnzaad met 4 eetlepels water in een kommetje te mengen. Zet opzij om te laten indikken.
- Doe het amandel-, haver- en boekweitmeel, het zout en de suiker in een grote kom en meng. Voeg de olie, amandeldrink en het lijnzaad-ei toe. Meng grondig met een houten lepel tot een deeg.
- Leg het deeg in de taartvorm en druk het met je vingers aan tegen de bodem en wand. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Zet de bodem 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is, haal eruit en laat afkoelen.
- Meng voor de vulling de maizena met 2 eetlepels water in een kommetje. Roer goed en zet opzij.
- Doe de geraspte citroenschil en het sap, de kokosroom, ahornsiroop, kokosolie, het vanille-extract en de tijm in een pannetje en breng op middelhoog vuur kort aan de kook. Draai het vuur laag, voeg het maizenapapje toe en roer goed. Laat het pruttelen tot het indikt. Neem de pan het vuur en laat de vulling kort afkoelen.
- Schenk de vulling in de afgekoelde taartbodem en strooi de extra tijmblaadjes erover. Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast en serveer hem koud.
Niki Webster, Rebels lekker, €25,99 verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!